Het Belang van Limburg

Mag na schorsing weer op de bank plaatsneme­n, maar blijft furieus

SA PINTO

-

Het was een persconfer­entie over de match tegen STVV, maar veel ging het vrijdagmid­dag niet over de Kanaries. “Een goed team”, vond Sa Pinto, dat wel. “Ze kunnen onze fouten uitbuiten, al zijn ze niet op volle kracht.” De Portugees beantwoord­de de vragen in het Engels, een taal die hij beter beheerst dan het Frans. Normaal gezien zal hij dat vanaf nu altijd doen.

Maar over naar de drie matchen schorsing. Is Sa Pinto tot inkeer gekomen na de gebeurteni­ssen in de bekermatch op Anderlecht (0-1-winst)? Niet echt. Hij beleefde het helemaal anders. “De schorsing voelde als een gevangenis”, vertelde hij. “Ik verdiende die straf niet. Het is ongeloofli­jk dat in een beschaafd land als België, een land waarvan ik hou, zo een beslissing genomen werd. Dit had ik nog nooit meegemaakt, en ik draai al dertig jaar mee op het hoogste niveau. Maar ik moet het accepteren zeker? Ik wou Koning Filip een brief schrijven. Maar dit is een constituti­onele monarchie, hij heeft geen absolute macht. Dus ik moest het wel aanvaarden.”

Gevangenis

Een gedragsver­andering hoeven we van de Standard-trainer niet meteen te verwachten. “Ik begrijp de vraag zelfs niet goed. Wat moet ik veranderen? Ik ben een emotionele coach en ik wil

Ricardo SA PINTO echt in de match zitten, dus ik ga zo voortdoen. Ik praat op een normale manier met de refs. Het enige wat ik heb uitgestoke­n, is naar mijn spelers rennen na een winning goal in de laatste minuut (tegen Lokeren, nvdr.) en een glas bier naar mij gegooid krijgen. That’s it.”

“Wat doen ze als een beker bier naar de ref wordt gegooid? Gaan ze hem dan ook drie matchen schorsen? Of wat doen ze hier met een politieman die met een glas bier bekogeld wordt? Gaan ze hem tien dagen opsluiten in de cel? En mag hij dan geen contact hebben met zijn familie? Want ik mocht niet met mijn ploeg en staf bellen tijdens de wedstrijde­n.”

Geen respect

De competitie­match tegen Waasland-Beveren (3-1) woonde Sa Pinto nog in de tribune bij, tegen Oostende en Gent bleef hij weg uit het stadion. “Het maakt niet uit waar ik die matchen heb gezien, zolang ik de regels maar respecteer. Dat ik niet bij mijn spelers kon zijn? Dat was moeilijk, net zoals het moeilijk blijft om met dit onrecht te leven. Standard vecht tegen vele dingen. Ze respectere­n deze club niet. En het is niet de eerste keer. Voor ik hier arriveerde, kregen we al zulke beslissing­en tegen. Sinds ik er ben, bouwde ik een goede relatie met jullie (de pers, nvdr.) op. Ik accepteer de kritiek, ook al ben ik het 80 à 90 procent van de tijd niet met jullie eens.”

Wat doen ze als een beker bier naar de ref wordt gegooid? Gaan ze hem dan ook drie matchen schorsen? Of wat doen ze met een agent die met bier bekogeld wordt? Gaan ze hem tien dagen opsluiten in de cel?

Arbitrage maakt verschil

Tot slot zijn analyse van de voorbije drie wedstrijde­n. De Rouches klopten Oostende overtuigen­d in de beker, maar pakten in de competitie 1 op 6 tegen Waasland-Beveren en Gent. “We verdienden meer”, vond Sa Pinto. “Lokeren had duidelijk rood moeten hebben en de rechtsback van Gent had een tweede geel verdiend. In Oostende werd wel goed gefloten. De arbitrage rechtvaard­igt niet alles, maar het zijn zulke details die het verschil maken. Mijn team en ik, wij willen alleen binnen de regels winnen. Dat wij de ploeg zijn met de slechtste aanval (Standard scoorde slechts 19 goals, nvdr.)? We hebben ook een van de beste defensies en we creëren veel kansen”, besloot Sa Pinto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium