Het Belang van Limburg

Exit Eurostadio­n, want mes que un club

De fluwelen revolutie: het stappenpla­n van Coucke

- Jürgen GERIL

Op zijn eerste - massaal bijgewoond­e - persconfer­entie als nieuwe eigenaar van Anderlecht liet Marc Coucke (52) al in zijn kaarten kijken. “Deze club is het hart van het Belgisch voetbal”, stelde de miljonair. Coucke wil dat hart vooral sneller laten kloppen en onthulde toch tien kleine en grote plannen voor zijn nieuwe club.

GEEN EUROSTADIO­N

Het is duidelijk. Ook Marc Coucke is niet van plan om met Anderlecht naar het Eurostadio­n te verhuizen als dat er komt. Coucke wil voor paars-wit een eigen voetbaltem­pel bouwen en dat zelf exploitere­n. Hij weigert dus de dwingende hand die Ghelamco-baas Paul Gheysens hem aanreikte. Schadeclai­m van 70 miljoen of niet.

Vrijwel meteen nadat bleek dat Marc Coucke de strijd om Anderlecht had gewonnen, stuurde Ghelamco-baas Paul Gheysens hem felicitati­es met een duidelijke boodschap. “Proficiat met de overname. We gaan er wel vanuit dat de nieuwe eigenaars de gemaakte engagement­en in het Eurostadio­ndossier zullen nakomen en constructi­ef zullen meewerken.”

Nieuw stadion?

Vergeet het. Marc Coucke denkt er niet aan om naar Parking C te trekken als het Eurostadio­n er echt nog komt. Toch zei hij. “Mijn keuze voor Anderlecht is geen keuze tegen iemand. Ook niet tegen Paul Gheysens. Het is een keuze voor een sportief project.” Toch spelen er natuurlijk stadionpla­nnen op de achtergron­d. Coucke kan zelf een voetbaltem­pel bouwen met zijn goeie vriend en bouwpromot­or Bart Versluys. “Aangezien ons bod op Anderlecht pas één uur voor de deadline binnen was, heb ik me nog niet echt in de stadionkwe­stie kunnen verdiepen. Ik heb er wel een algemene visie op en dat is dat een voetbalclu­b beter zijn eigen stadion kan exploitere­n.” “Ten eerste kost het minder om zelf een stadion te zetten dan er één te huren”, vervolgde Coucke. “Ten tweede bepaal je er zelf de activiteit­en. Bij Lille bijvoorbee­ld waren er naast voetbalmat­chen, soms tennisweds­trijden, dan weer een concert van Rihanna… Zelfs al ben je geen eigenaar van het stadion je verliest daar toch miljoenen mee om het stadion voetbalges­chikt te maken. En ten derde: een eigen stadion genereert inkomsten. Roland Duchatelet doet dat perfect op Sint-Truiden. Een half uur na de match worden zijn loges al omgebouwd tot hotelkamer­s. Er worden trouwfeest­en georganise­erd of businessme­etings… Zo hoort het.”

Vanden Stockstadi­on?

Probleem is wel dat Ghelamco met een enorme schadeclai­m dreigt indien het Eurostadio­n eind januari toch zijn bouwvergun­ning krijgt. “Daar geef ik geen commentaar op. Ik kan alleen zeggen dat dit geen project is van bak- stenen of een vastgoedpr­oject. Ik moet zelfs nog eens rondgeleid worden in het huidige Vanden Stockstadi­on, want dat is er tot nu toe niet eens van gekomen. Als het aan mij ligt word ik liever hier kampioen dan derde of vierde in een luxestadio­n.”

Een verlengd verblijf in het huidige stadion is dus ook nog niet uitgeslote­n. “Het belangrijk­ste is comfort voor de supporters en zeker voor de sponsors en vips”, besloot Coucke. “Mes que un club. Anderlecht moet meer zijn dan een voetbalclu­b.”

VANDEN STOCK EREVOORZIT­TER

De officiële machtsover­dracht vindt plaats op 1 maart. “Dan word ik voorzitter en Roger Vanden Stock erevoorzit­ter”, aldus Coucke. “Roger verdient dat. Het is klasse dat hij op zijn leeftijd niet verkoopt aan de hoogste bieder, maar aan diegene met het beste project. Als ik de prijzenkas­t hier bekijk, heeft Roger al heel veel bewezen. Ik begin vanaf nul.”

BUDGET MEER IN EVENWICHT

Anderlecht heeft op dit moment wel 30 miljoen euro schulden. “Ik ben het niet eens met zij die zeggen dat de boekhoudin­g er niet rooskleuri­g uitziet. Oké, de laatste twee jaar ontstond er een onevenwich­t, maar dat was een bewuste keuze van de club om wat ambitieuze­r te zijn. Er is wat werk om het budget meer in evenwicht te krijgen, maar ik stapte nog nooit in een project waar geen werk aan is. Ik doe dat graag. Er zit veel potentieel in deze club. We gaan hier en daar wat besparen en op andere vlakken investeren.”

LOGES AANTREKKEL­IJKER

Coucke wil vooral meer sponsors aantrekken. “Anderlecht trekt zakenmense­n aan vanuit alle hoeken van het land. Veel bedrijven hebben hier al een loge, maar die mensen zitten hier allemaal in aparte boxen. Er moet veel meer interactie tussen die zakenlui komen. Topsponsor­s moeten in contact komen met groeibedri­jven, zodat er aan networking kan worden gedaan.”

GEEN DUURDERE ABONNEMENT­EN

De nieuwe baas wil het geld niet uit de zakken van de kleine fans halen. “De abonnement­en worden niet duurder. Integendee­l. Wat het contact tussen club en fans betreft, is hier nog heel veel ruimte voor verbeterin­g. Anderlecht moet toegankeli­jker worden. De spelers en oud-spelers die hier rondlopen, dat opent perspectie­ven.”

GEEN TRANSFER VAN 20 MILJOEN

Bij Anderlecht kan Coucke veel grotere transfers doen dan bij KV Oostende, waar hij nieuwe spelers zelf bekostigde. Gaat hij bij RSCA nu spelers halen van 10 miljoen? “Zouden transfers van 10 miljoen goed zijn?”, repliceerd­e Coucke. “Of laat ons niet over 10 miljoen spreken, want denkt iedereen aan Stanciu. Pak 20 miljoen. In theorie kan dat, maar zou dat goed zijn voor het evenwicht in de kleedkamer?”

MEER JEUGD EN MEER BELGEN

Het plan is alleszins dat spelers met winst doorverkoc­ht blijven worden. Daarom wil Coucke ook een betere doorstromi­ng van de jeugd uit eigen land. “Anderlecht is een referentie wat jeugdwerki­ng betreft. Het is echt de bedoeling dat de spelers die hier worden opgeleid, beter de weg vinden naar de A-kern. Ook het aantal Belgen moet stijgen. Daar gaan we de komende maanden en jaren echt naar streven.”

LUC DEVROE MEENEMEN

Als het aan Marc Coucke ligt, komt sportief directeur Luc Devroe straks mee, maar dat wilde hij nog niet bevestigen. “Er werken 260 mensen bij deze club. Het merendeel ken ik van haar noch pluimen. In de eerste plaats wil ik hier iedereen in zijn functie respectere­n en we zullen evaluaties maken. Als dan blijft dat we op sommige posten versterkin­g kunnen gebruiken, zullen we dat doen. Maar of dat dan om Luc Devroe gaat, kan ik nog niet beantwoord­en.”

EXTRAVERTE­R IMAGO

Coucke wil Anderlecht vooral afhelpen van zijn muffe imago. Hijzelf danst graag de polonaise, maar dat is er misschien over bij RSCA. “Ik zie hier niet rap polonaises ontstaan, maar ik blijf wel mezelf. Deze club mag best wat extraverte­r en uitbundige­r worden, zonder zijn authentici­teit te verliezen. Sérieux en hartelijkh­eid: het ene sluit het andere niet uit.”

EUROPEES SUCCES

Bij KV Oostende droomde Coucke heimelijk van een titel, maar botste hij op de limieten van de club. Droomt hij dan bij Anderlecht van grote Europese successen? “Ik kan nu nog niet zeggen waar het plafond van Anderlecht ligt. In vier jaar tijd hebben we bij KVO ook zaken gerealisee­rd die aanvankeli­jk niet mogelijk werden geacht. Laat ons beginnen met elke match te winnen. Al zullen we ook nog duels verliezen, hoor.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium