Het Belang van Limburg

Jan Van Eycken? Waar bruggenbou­wers samenkomen

-

Waar begint het kijken naar elkaar?

Bij een verhaal dat zowel in de Bijbel als in de Koran wordt verteld. Aartsvader Abraham is stokoud, hij heeft vijfentwin­tig jaar op een zoon moeten wachten. En dan krijgt hij van God de opdracht zijn pasgeboren­e te offeren. De man reist met zijn knechten drie dagen ver om op een berg de vreselijke opdracht uit te voeren. Net op het ogenblik dat hij met het mes zwaait, grijpt een engel in. In het naburige struikgewa­s zit een ram gevangen en die wordt dan als vervangoff­er gegrepen. Tweeduizen­d jaar lang is dit verhaal niet alleen voor de joden, maar ook voor de christenen en de moslims van belang geweest. Denk aan het moslim-Offerfeest, de schapen. Alle grote schilders - Rembrandt, Titiaan, Caravaggio, Teniers… - hebben Abrahams strijd afgebeeld. Hoe kan het dat die drie abrahamiti­sche religies het zo moeilijk hebben om elkaar te waarderen?, vraagt Jan Van Eycken zich in dit boek af. Jezus Christus komt in de Koran 26 keer voor als een belangrijk profeet. Jan Van Eycken (1956) komt uit Duffel en is priester van het aartsbisdo­m Mechelen-Brussel. Hij vroeg snel na zijn wijding een speciale opdracht in Brussel waar hij vandaag het Expertisep­unt voor de Interrelig­ieuze Dialoog Brussel (IDB) leidt. Hij volgde een masterople­iding ‘Wereldgods­diensten en Interrelig­ieuze Dialoog’ aan de KU Leuven en studeerde aan het Instituut voor Boeddhisti­sche Studies in Parijs.

Van Eycken: “Je vindt - maatschapp­elijk, levensbesc­houwelijk en taalkundig - voor de Nederlands­talige pastoraal nergens diepere putten dan Sint-Gillis, Kuregem, Sint-Joost, noem maar op. Ik zie al dertig jaar weinig volk in de kerk. Daarom zocht ik meteen de mensen ook buiten de kerk op en dan kom je automatisc­h in contact met de vele culturele en religieuze gemeenscha­ppen in de stad.”

Gaat het om kennis?

Net op het ogenblik dat we van kerken winkels maken, dat we denken religie achter de rug te hebben, duikt een generatie jonge godsdienst­wetenschap­pers op - geen priesters - die vinden dat je onze samenlevin­g niet kunt doorgronde­n zonder kennis van religie. De Vlaming Dennis Vanden Auweele (31) bijvoorbee­ld, die doceert in Groningen; of Ernst van den Hemel (36) die doceert in Amsterdam. Zij pleiten voor meer verspreidi­ng van kennis over religies in het algemeen.

Van den Hemel: “84 procent van de wereldbevo­lking is religieus. In dat licht is het bizar om kennis van religie te verwaarloz­en.” Religie is de inzet van talloze maatschapp­elijke conflicten vandaag. Populistis­che groepering­en en partijen grijpen de joods-christelij­ke traditie bewust aan om scheidslij­nen te trekken tegenover mensen uit andere religies en culturen. De aanslag van 11 september 2001 was een keerpunt, toen religie in één forse klap alle aandacht opeiste.

In het wereldnieu­ws is religie elke dag een onderwerp: Trump en Jeruzalem, waar gaat dat over? De paus in het boeddhisti­sche Myanmar, bij de Rohingyavl­uchtelinge­n: waar gaat dat over? Geen president Trump zonder de blinde steun van zijn evangelica­ls, uitgereken­d de groep die door Van Eycken in het christelij­k hoofdstuk van dit boek als het meest ‘exclusief ’ - alle anderen werend wordt bestempeld.

Wat doet Van Eycken?

Hij pakt de drie religies en duikt in hun basistekst­en: wat zeggen ze over elkaar? En wat ze zeggen, kun je daar vrede mee stichten? Het eerste hoofdstuk - hoe zien de christenen de anderen? - eindigt met ‘Pluralisme als radicaal andere benadering’. Het tweede hoofdstuk met ‘Recentste baanbreken­de verklaring­en uit Joodse hoek’. Het islamgedee­lte met ‘Pogingen tot verzoening’ van drie prominente­n moslimdenk­ers.

Jan Van Eycken is op zoek naar bruggenbou­wers. Hij werkt met veel letterlijk­e passages uit de heilige boeken en tegelijk voelt de lezer onderhuids zijn ervaringen in de straten van Sint-Gillis, Kuregem en Sint-Joost. Een boek dat vele inzichten en nuances biedt. En vele doorverwij­zingen. Kerstmis? Bruggen of muren? Vrede of oorlog? Veel ligt in dit boek besloten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium