Het Belang van Limburg

Rode peer moet sector redden

Belgische Fruitveili­ng gaat 100.000 bomen Red Conference planten

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

De Belgische Fruitveili­ng (BFV) is weer enkele perenrasse­n rijker. “We gaan nu al volop inzetten op de nieuwe Red Conference en planten in 2019 en 2020 100.000 bomen”, zegt algemeen directeur Filip Lowette. “We beseffen allemaal dat er een gigantisch­e mondiale vraag is naar gekleurde peren. Dit wordt een van de redders van onze sector.”

We merken dat er vooral bij jongere consumente­n veel vraag is naar rood fruit. Op de winkelscha­ppen moeten we ons onderschei­den

Filip LOWETTE Belgische Fruitveili­ng

Een boomkweker ontdekte de nieuwe Red Conference bij een teler. In Nederland kocht de Staay Food Group de rechten op de Nederlands­e markt en in ons land is dat de BFV. “Het is een mutant van de gewone Conference, maar dan rood gekleurd. De internatio­nale vraag naar gekleurde peren zorgt ook systematis­ch voor een betere prijsvormi­ng”, aldus Lowette.

De veiling wil zich met de nieuwe rassen nog meer in de retail onderschei­den. “We merken dat er vooral bij jongere consumente­n veel vraag is naar rood fruit. Op de winkelscha­ppen moeten we

ons onderschei­den.”

Intensieve

zoektocht

De voorbije jaren is er volgens BFV een intensieve zoektocht geweest naar productiev­e en smakelijke rode peren. “Het DNA van het nieuwe clubras is quasi identiek met dat van de gewone Conference. Het ras staat voor een zeer goede en constante productie en heeft een erg goede bewaarcapa­citeit.” Het was de Conference die na de grote vorstschad­e de meeste telers overeind hield. “We hadden praktisch geen appels en ook van de meeste perenrasse­n was er nauwelijks productie. Behalve bij de Conference, die bleef overeind met een productie van zo’n 75 procent van de capaciteit. Het hoeft dus niet te verwondere­n dat we nu ook op deze nieuwe peer volop willen inzetten.” Testen met de nieuwe Red Conference begonnen al zo’n twee jaar geleden. Ondertusse­n waren er ook al verschille­nde bewaaronde­rzoeken. Een ander voordeel is dat de telers al goed weten hoe ze de Conference moeten telen, ook dat speelt mee in de ambitieuze plannen van BFV.

Naar twee miljoen kilo

“De honderddui­zend bomen op vijftig hectare moeten twee jaar na de aanplantin­g goed zijn voor een opbrengst van zo’n tweehonder­d ton. Op termijn kan dat naar 40 ton per hectare, twee miljoen kilogram dus. Dan kunnen we pas van een echte productie spreken. Maar we zijn nu al volop aan het voorbereid­en om die capaciteit te blijven opdrijven. We hebben contracten voor vijfduizen­d hectare. Goed nieuws is ook dat we deze peer enkel in België en Nederland gaan telen. Dus we kunnen exclusief aan een grote vraag op de wereldmark­t voldoen.”

Naast het nieuw rode hardfruit zet BFV ook nog in op twee extra clubrassen, maar die ontwikkeli­ng staat nog in kinderscho­enen. “De Bel’Ami is een kruising van Doyenne du Comice met Conference. De Pink Surprise is dan weer een bicolore peer met een inwendige rosé kleur. Deze zal veeleer in specifieke nichemarkt­en een gegeerd product kunnen worden.”

 ?? FOTO HBVL ?? De Rode Conference is een mutant van de gewone Conference.
FOTO HBVL De Rode Conference is een mutant van de gewone Conference.
 ?? FOTO JCR ?? Directeur Filip Lowette van de Belgische Fruitveili­ng: “We gaan deze peer enkel in België en Nederland telen.”
FOTO JCR Directeur Filip Lowette van de Belgische Fruitveili­ng: “We gaan deze peer enkel in België en Nederland telen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium