Het Belang van Limburg

Afghaan vrijgespro­ken van poging doodslag

Openbaar Ministerie vroeg zes jaar cel

- Geert HOUBEN

De Hasseltse strafrecht­er heeft vrijdag een 43-jarige Afghaan, woonachtig in Ham, vrijgespro­ken van een vermeende steekparti­j in een carwash in Ham. Het Openbaar Ministerie had eerder zes jaar cel gevorderd, maar de rechtbank achtte niet bewezen dat de beklaagde gestoken had.

Op 29 juni vorig jaar kwam de politie ter plaatse nadat een Indiër gewond was geraakt. Volgens het slachtoffe­r zou een gelddiscus­sie over de uitbating van de carwash de aanleiding geweest zijn. Het ging om een bedrag van 5.000 euro. De Afghaan verklaarde eer- der dat de Indiër zelf het mes in zijn buik gestoken had. “Zelfvermin­king”, klonk het. Het parket zag het anders. “Er was een discussie over geld en er was dus een motief. Dat er geen bruikbaar DNA van hem op het mes gevonden werd, is niet doorslagge­vend. Dat gebeurt wel vaker”, aldus de procureur.

DNA

De rechtbank stelde zich vooral veel vragen bij de verklaring dat de verdachte een slag wou toebrengen met het handvat van een mes. “De beklaagde moest dan het mes met het lemmet vastnemen en kon daardoor zichzelf verwonden. Dan is de kans op snijwonden groot en die zijn niet aangetroff­en. Bovendien zijn er geen DNA-sporen op het mes gevonden of zijn er aanwijzing­en dat hij het gereinigd heeft of handschoen­en aan had”, luidde het. “Dit is een dun dossier. Als DNA al niet meer nodig is, wanneer moeten we dan nog een onderzoek doen als de vondst of het uitblijven ervan voor allerhande interpreta­ties vatbaar is door het Openbaar Ministerie? Laten we ons dan die kosten maar besparen”, hekelde Dimitry Descamps, advocaat van de verdachte. De rechter gaf hem gelijk, waarna zijn cliënt zichtbaar opgelucht de rechtbank kon verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium