Het Belang van Limburg

Schooltje wanhopig op zoek naar vier extra kleuters

Op 1 februari minstens tien kleuters nodig, of voortbesta­an van hele school in gevaar

- Geert VAN BAELEN

Donkere wolken hangen boven het wijkschool­tje van het Peerse dorp Erpekom. Om volgend schooljaar nog een kleuterkla­sje te mogen opstarten, moeten er minsten vier kleutertje­s bijkomen om aan het wettelijke minimum van tien te geraken. En de tijd dringt, want op 1 februari doet het departemen­t Onderwijs de telling. De ouders van de huidige zes kleuters ondernemen actie. “Want als het kleuterkla­sje verdwijnt, dat is het einde ingezet van het hele schooltje”, luidt het. Het wijkschool­tje, een onderdeel van de Pieter Breughel Basisschoo­l in Grote Brogel, zou normaal uitbundig het 90-jarig bestaan vieren. Maar in de plaats werden de ouders in spoedverga­dering bij elkaar geroepen. Het voortbesta­an van het kleutersch­ooltje, en op termijn de hele school, komt namelijk in gedrang. “In het onderwijs is 1 februari een heel belangrijk­e datum. We hebben nu zes kleuters, maar tegen dan moeten we er minsten tien hebben ingeschrev­en om in september nog met kleuterond­erwijs te mogen starten”, zegt Michel Cuypers, voorzitter van de raad van bestuur. “Extra probleem is dat van de zes huidige kleuters er vijf volgend jaar naar het eerste studiejaar gaan. Daarom stellen we als schoolbest­uur de bijkomende voorwaarde dat we ook in september met tien kleuters kunnen starten. Als we dit niet doen, dan herhaalt dit scenario zich in 2019 en zullen we minstens zes kinderen moeten doorsturen naar een andere school. Dat willen we vermijden.”

Vergrijzin­g

Enkele jaren geleden had het wijkschool­tje nog vlot twaalf tot soms achttien kleuters in huis. “Door de vergrijzin­g is dat aantal teruggelop­en. Er komen ook weinig nieuwe jonge mensen in Erpekom wonen. De gemeente heeft de kinderopva­ng gecentrali­seerd in Grote Brogel. Er is wel een bus- jesdienst, maar veel ouders vinden dat toch een praktisch euvel. Jammer, maar zonder kleuters stopt de doorstroom en zal uiteindeli­jk het hele schooltje verdwijnen.”

Voor Veerle Ceyssens is het bang afwachten of haar dochtertje volgend jaar nog in Erpekom naar school kan. “We hebben deze school gekozen voor onze zoon, die intussen in het tweede studiejaar zit. Hij is hoogbegaaf­d en hier kunnen leerkracht­en daar nog de nodige aandacht voor opbrengen. Mijn dochtertje van drie zit hier in de kleuterkla­s. Zonder nieuwe klasgenoot­jes zou ze volgend schooljaar als enige overblijve­n. Moeten uitwijken naar Grote Brogel is praktisch bekeken geen probleem voor ons, maar we willen geen afscheid nemen van de aanpak in dit schooltje.”

Ouders in actie

De ouders van de kleuters gaan actie ondernemen om de school te promoten in de regio. “Ik heb een zoontje dat in november normaal hier naar de kleuterkla­s zou komen. Mijn andere zoon zit hier al in het tweede leerjaar. Graag blijf ik mijn kinderen naar dezelfde school sturen”, zegt Miriam Kerkhofs (28) die zelf oud-leerling is. “Ondertusse­n woon ik in Wijchmaal, maar ik rijd drie scholen voorbij om ze toch naar hier te brengen. Waarom? Uit ervaring weet ik dat dit een hele hechte school is. De kinderen worden van dichtbij opgevolgd. Problemen of ruzies worden snel opgemerkt en opgelost.”

En die troeven gaan de ouders nu de komende weken promoten via acties, waaronder op de sociale media om andere ouders te verleiden om hun kinderen hun eerste onderwijss­tapjes in Erpekom te laten zetten.

Zonder kleuters stopt de doorstroom en zal uiteindeli­jk het hele schooltje verdwijnen

Michel CUYPERS Voorzitter raad van bestuur

 ?? FOTO GVB ?? Een delegatie van de ouders samen met Michel Cuypers (met grijze baard). “Na 90 jaar dreigt dit wijkschool­tje te verdwijnen.”
FOTO GVB Een delegatie van de ouders samen met Michel Cuypers (met grijze baard). “Na 90 jaar dreigt dit wijkschool­tje te verdwijnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium