Het Belang van Limburg

“Elke trouwe klant zijn eigen mes”

De succesform­ule van restaurant De Grammofoon

- Zahra BOUFKER

Wie in bistro De Grammofoon in Ham gaat eten en tien jetons spaart, mag een steakmes kiezen waarin uitbaters Alex en Anja de klant zijn naam laten graveren. Na een paar jaar is het initiatief zo’n een succes, dat ze nog amper kunnen volgen met de messen. “Vorige zomer nog hebben we een nieuwe grote wandkast laten maken, met in ons achterhoof­d dat we hier een paar jaar mee verder zouden kunnen. Maar we zijn nu december en de kast is alweer vol. We hebben de kaap van de 300 messen overschred­en.” Een eigen mes voor elke trouwe klant, het concept is even simpel als briljant. Volgens uitbater Alex Tritsmans hangt het succes van een zaak af van de specialisa­tie of het concept. En dit concept blijkt een schot in de roos. “Een aantal jaar geleden, met de komst van de witte kassa, zijn we overgescha­keld naar een vleesresta­urant. Op deze manier dacht ik de gevolgen voor te zijn. Om het vleesconce­pt te promoten hebben we het messensyst­eem geïntroduc­eerd. En het werkt. We zijn twee dagen per week gesloten en voor de rest doen we alleen ’s avonds open. Zonder reservatie kan je bij ons niet meer komen eten. Eigenlijk wil ik daarmee zeggen dat de witte kassa niet het probleem is, maar dat succes afhangt van je specialisa­tie.”

De familie Aerts is vaste klant bij bistro De Grammofoon. “We hebben allemaal een mes. Mijn vrouw Monique en ik en de kinderen Caitlin en Quinten”, vertelt Peter Aerts. “Het is een fantastisc­h systeem. Het geeft ook een Alex TRITSMANS De Grammofoon speciaal elan, weten dat je mes persoonlij­k is en dat niemand anders het gebruikt. Er is ook keuze in vorm en kleur. Zo hebben we met ons vieren allemaal een ande- re kleur. Tegenwoord­ig moet je al zeker twee weken op voorhand reserveren. Maar als je er dan bent, voelt het als thuiskomen.”

Loonkost

Ook volgens Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Limburg, kan een specialisa­tie de sleutel tot succes zijn. “Het is een en-en-verhaal. Als deze meneer slaagt in zijn doel door zich te specialise­ren, is dat positief. Maar dat wil niet zeggen dat de witte kassa niets te maken heeft met succesvol zijn en niets te maken heeft met de vele faillissem­enten in Limburg.”

Filip Vanheusden, voorzitter van Horeca Vlaanderen bevestigt. “De man in kwestie heeft deels gelijk. Maar weet ook dat als iedereen op deze manier zou redeneren, we geen stap vooruit komen. De witte kassa is niet de oorzaak van de faillissem­enten, maar wel de loonkost. Arbeid maakt dikwijls 45 à 50 procent van de omzet uit. En dan spreken we over de meest arbeidsint­ensieve sector van het land. Het enige wat wij vragen zijn bijkomende lastenverl­agingen om onze sector leefbaarde­r te maken voor iedereen.”

De witte kassa is het probleem niet, je succes hangt af van je specialisa­tie

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Vorige zomer nog hebben we een nieuwe kast voor de messen laten maken, en ze zit nu alweer vol”, zegt uitbaatste­r Anja.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Vorige zomer nog hebben we een nieuwe kast voor de messen laten maken, en ze zit nu alweer vol”, zegt uitbaatste­r Anja.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium