Het Belang van Limburg

“Zonder beschermin­g als monument zou het gebouw nu nog intact zijn”

Waardevoll­e teutenwoni­ng voor de helft ingestort

- Geert VAN BAELEN

In het Ekselse centrum is een van de oudste teutenwoni­ngen uit de regio voor de helft ingestort. Het leegstaand­e gebouw dat dateert uit de 18de eeuw werd in 2003 beschermd als monument. De private eigenaar had plannen voor een restaurati­e, maar kreeg geen groen licht. “Vlaanderen moet zich bezinnen over een beleid dat eigenaars van beschermde panden beloont in plaats van beknot”, reageert schepen Raf Truyens (CD&V) scherp. Volgens de eigenaar is de verzakking woensdagav­ond gebeurd. De waarde van het Teutenhuis Linmans is niet te onderschat­ten binnen het historisch patrimoniu­m van Eksel. Marie-Louise Caris van de lokale heemkundig­e kring is dan ook geschokt. “Naast een klein hotel met de naam ‘Het Scheveling­s Welvaren’, was het ook een authentiek teutenhuis. Het is immers opeenvolge­nd bewoond geweest door verschille­nde teutenfami­lies die altijd een link hadden met de oorspronke­lijke bewoners. En de familie Linmans was de laatste in rij. In die periode was het een groot complex in een U-form, maar door de jaren heen is daarvan zeker twee derde verdwenen. In de recente geschieden­is is het vervolgens overgegaan naar eigenaars die geen teutenband­en hebben. De huidige eigenaar wou er een B&B van maken, maar blijkbaar kwam er geen akkoord door de beschermin­g.” De heemkundig­e kring, pleitbedis­cussies zorger van een deze beschermin­g, betreurt wat er nu gebeurd is. “In Eksel hebben we nauwelijks nog teutenwoni­ngen. Met de discussie tussen eigenaar en Erfgoed hebben we ons nooit ingelaten.”

Overleg

De huidige eigenaar, die het gebouw iets meer dan tien jaar in zijn bezit heeft, wil liever niet uitgebreid reageren. “Erfgoed komt nu ter plaatse kijken. Samen zullen we eruit moeten geraken. Ik wil het verdere overleg niet belemmeren, maar besef dat ik dit zeer jammer vind.”

En dat gevoel deelt hij met schepen voor Erfgoed Raf Truyens (CD&V). “Het huis lag in de schaduw van de kerk, nog een beschermd monument. Samen vertegenwo­ordigden ze het historisch­e centrum. De huidige eigenaar wou het restaurere­n. Er liepen onderhande­lingen met de dienst Erfgoed dat voor de vergunning instaat. In dit proces zijn ontstaan die vastliepen, al vernam ik dat de gesprekken recent waren heropgesta­rt.” Volgens Truyens hadden de zaken anders kunnen lopen. “Met de eigenaar ben ik zelfs op onderhoud bij de bevoegde minister geweest om het te laten declassere­n. Dat had een restaurati­e kunnen opleveren die misschien niet volledig volgens de voorschrif­ten was verlopen, maar het pand zou tenminste wel overeind zijn gebleven. We zijn toen van een kale reis teruggekee­rd, met de gekende gevolgen.”

Dossier

“De aparte dienst Inspectie zal na een plaatsbezo­ek een dossier opmaken. In overleg met de gemeente zullen later eventuele maatregele­n worden genomen”, reageert Brigitte Borgmans van het Departemen­t Omgeving met daarin Erfgoed. “Hoe het zover is kunnen komen? Dat is een vraag die u best aan de eigenaar stelt. Hij heeft verplichti­ngen tot behoud en onderhoud. Dat kan u allemaal nalezen op onze site. Waar in dit geval de verantwoor­delijkheid ligt, zal uitgemaakt moeten worden.” Schepen Truyens hoopt dat het Vlaamse erfgoedbel­eid van koers verandert. “In Vlaanderen zou men het best gaan naar een beleid dat private eigenaars van beschermde panden beloont, in plaats van ze te beknotten en ontmoedige­n. Een overheid kan immers onmogelijk alle waardevoll­e panden zelf aankopen, en moet dus eigenaars de hand reiken die de uitdaging en kosten willen dragen.”

 ?? Foto GVB ?? Teutenhuis Linmans staat nog maar voor de helft recht.
Foto GVB Teutenhuis Linmans staat nog maar voor de helft recht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium