Het Belang van Limburg

Centrumman­ager moet meer shoppers naar stad halen

Ook bruggen bouwen tussen handel, horeca en evenemente­n prioritair

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Vanaf 1 januari wordt Christiaan Kastrop centrumman­ager van Hasselt. Zijn taak? Met een budget van 750.000 euro meer shoppers naar de stad loodsen én een brug slaan tussen handel, horeca en de vele evenemente­n. Tegen de zomer zal de stad ook eindelijk beslissen of ze, in navolging van steden als Maastricht, aan zondags- of laatavondo­pening gaan doen. “Want we moeten mee met de tijd. Tijdens Dwars door Hasselt liepen hier duizenden mensen, maar de horeca was grotendeel­s dicht. Dat kan niet meer”, benadrukt schepen Tom Vandeput (CD&V). “Er waren maar liefst dertien kandidaten om centrumman­ager van Hasselt te worden. Een profession­ele jury – zonder politici – heeft de knoop doorgehakt, met vertegenwo­ordigers van de middenstan­d, CityDepot, Unizo enzovoort”, zegt Tom Vandeput. Het was adviesbure­au Idea Consult dat de voorbije maanden op zoek mocht gaan naar de manager en tegelijk duidelijk in kaart moest brengen hoe Hasselt als handelssta­d eruitziet (en zeker: wat ontbreekt). Met 54.000 euro zijn ze aan de slag gegaan om die ‘foto’ van Hasselt te maken. “Hasselt heeft vooral een imago van winkelstad voor een elitair publiek en oudere mensen. Terwijl er wel een ruim aanbod is voor elk type van consument”, stelt Ingrid Schroyens van Idea Consult.

Verjongen

Wat er dus nodig is: zorgen dat álle consumente­n hun weg naar Hasselt vinden. Met acties per specifieke doelgroep. Er moet ook meer te beleven zijn, niet alleen senioren moeten in de stad huizen. Schroyens: “Bijvoorbee­ld door een cinema, meer ontspannin­gsmogelijk­heden voor studenten... We moeten ook ondernemer­schap stimuleren en ervoor zorgen dat jonge mensen makkelijke­r kunnen starten.” Maar is dat niet wat Hasselt al tien jaar weet, verkondigt en probeert? Was daar een Brussels consultanc­ybureau voor nodig? “We hebben ook concrete voorstelle­n. Zoals een raamakkoor­d met een marketingb­ureau om een brand (een handelsmer­k, nvdr.) voor Hasselt te ontwikkele­n. En influencer­s die de stad op de kaart zetten”, aldus Schroyens. “Natuurlijk hadden we al een beeld van de stad, maar dat werd nooit tot één geheel samengevoe­gd”, zegt Vandeput. “Het belangrijk­ste wordt de eilandjes verbinden. Nu heb je het kermisvuur­werk en carnaval, maar een link met de handel of horeca is er niet. Of neem het Modemuseum: dat trekt veel bezoekers, maar de handel speelt daar nauwelijks op in. Ik denk maar aan de succesvoll­e Paul Smith-tentoonste­lling: die man heeft hier met zijn felgekleur­de sjaal twee dagen rondgelope­n in de stad en geen handelaar heeft er iets mee gedaan. Behalve La Bottega. Die bruggen bouwen – tussen stadsbestu­ur, handel, horeca en evenemente­n – wordt de taak van Christiaan.”

Hoger niveau

De stad legt daarvoor 250.000 euro op tafel, via marketing voor de Blauwe Boulevard komt daar nog eens 250.000 euro bij en ook van de handelaars wordt 250.000 euro verwacht. “Nee, dat is geen extra belasting. Ik zou wel gek zijn in een verkiezing­sjaar”, lacht Vandeput. “We hebben net de vraag gekregen van handelaars zelf om een bijdrage te mogen doen. Op voorwaarde dat ze mogen beslissen over de besteding én dat het uiteraard voelbaar is in de omzet.” “De handelaars moeten ook zelf uit hun schulp kruipen, dit is een werk voor ons allemaal. Het is de bedoeling om Hasselt naar een hoger niveau te tillen, maar ik heb vertrouwen in een centrumman­ager die zelf als een ondernemer denkt”, besluit Karine Valy, voorzitter van Handelaars Centrum Hasselt.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Centrumman­ager Christiaan Kastrop (rechts) naast schepen Tom Vandeput en Karine Vally.
FOTO SVEN DILLEN Centrumman­ager Christiaan Kastrop (rechts) naast schepen Tom Vandeput en Karine Vally.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium