Het Belang van Limburg

Ook merendeel oppositie voor ‘Valley 2020’

CD&V ziet fractie halveren nu ook Marina Boussu vertrekt

- Raf VANMECHELE­N

CD&V was de enige partij die zich donderdag onthield bij de stemming over Alken Valley 2020. Sp.a en de onafhankel­ijke Alex Dubois volgden de meerderhei­d. Marina Boussu (CD&V) kwam niet naar de raad. “Ik kan me niet meer achter die afbraakpol­itiek scharen. Ik ben voor dit toekomstpr­oject. Ik stap uit de partij”, zegt ze. De gemeentera­ad van Alken boog zich dinsdag, na een uitgebreid­e uiteenzett­ing van schepen van Ruimtelijk­e Ordening Andé Vanhex (Open Vld), over Alken Valley 2020. Als slot riep hij alle partijen op om voor het masterplan te stemmen. “Voor het eerst in mijn politieke carrière was er voor de plannen een gemeentera­adscommiss­ie, met daarin ook de oppositie en dat was een opsteker”, aldus Vanhex, die een bijzonder dankwoord voor Marina Boussu (CD&V) en Danny Hasevoets (sp.a) overhad. “De oppositie kwam zelf met constructi­eve voorstelle­n.” Opvallend was dat Boussu zelf afwezig was. Eerder op de dag had haar fractielei­der Paul Dirickx (CD&V) nog laten weten dat Boussu haar bedenkinge­n bij de verhuis van de harmonie zou uiteenzett­en. Maar de politica had onze redactie die dag al laten weten dat ze ‘s avonds afwezig zou zijn. “Ik had er geen zin meer in. Ik wist dat mijn partij niet voor het masterplan zou stemmen en kon me daar niet meer achter scharen”, zegt ze. “Ik wil aan constructi­eve en opbouwende politiek doen, dit is een project dat goed is voor de toekomst van Alken. Ik stap dan ook uit CD&V en ga vanaf januari als onafhankel­ijke zetelen.”

In april van dit jaar stapten ook Alex Dubois en Pierrette Putzeys al op bij CD&V. Ook zij zagen de afbraakpol­itiek als een belangrijk­e reden. De oppositiep­artij houdt nu nog drie van de zes zetels over in de Alkense gemeentera­ad.

Twee legislatur­en

Volgens de meerderhei­d gaan er zeker twee legislatur­en nodig zijn om het hele masterplan Alken Valley 2020 uit te voeren. “In de eerste fase starten we volgend jaar met de bouw van de lokalen voor de speelplein­werking en de Chi- ro”, zegt Vanhex. “In diezelfde periode plannen we ook de werken in de Gildezaal om daar de Koninklijk­e Harmonie SintAloysi­us onder te brengen. Voor die verbouwing­en is 800.000 euro voorzien, voor de Chiro is dat 850.000 euro.”

Alken voorziet in de budgetten in totaal 3.150.000 euro. Een grote slokop, met bijna 1,2 miljoen, is de verbouwing van het Molengebou­w. “Eens de Chiro en de harmonie daar weg zijn, kunnen we van start. Wellicht in 2019. Het jeugdhuis blijft in het gebouw maar zal misschien tijdelijk elders onderdak krijgen. Naast de restaurati­e van de molens en de bouw van een keuken, polyvalent­e feest(fuif)zaal en vergaderlo­kalen, komen er ook onder meer een toeristisc­h onthaalpun­t en een fietsverhu­ur. Het wordt in de toekomst de toegangspo­ort naar De Alk.”

In het masterplan wordt de hele recreatie- en sportzone De Alk aangepakt. Er zijn onder meer aanpassing­en rond mobiliteit en wateroverl­ast voorzien. Ook Toerisme wordt een belangrijk­e peiler. “We krijgen ook subsidies van LSM en daarnaast willen we in de toekomst ook de opbrengste­n van de verkoop het Taeymansce­ntrum en de Kapelanij investeren. Ik schat dat alles zo'n twee legislatur­en in beslag zal nemen. Jarenlang wordt er al gepalaverd en nu wordt het concreet. Dat zelfs sp.a en de onafhankel­ijken mee in zee gaan, spreekt boekdelen.”

Harmonie

Er was ook een delegatie van de harmonie afgezakt naar de raadszaal. De muzikanten maken zich zorgen over de toekomst van hun 105-jarige vereniging. “We voelen het nu aan als een verplichte verhuis”, zegt voorzitste­r Nele Maris. “Gaan we op die nieuwe locatie niet voor geluidsove­rlast zorgen? Is het gebouw met de Gildezaal geschikt? Er zijn nog te veel vragen onbeantwoo­rd.” Schepen van Cultuur Ingrid Loix (N-VA) gaat een werkgroep oprichten met daarin ook de harmonie. “Zo kunnen we samen bekijken wat er nodig is. Een budget van 800.000 euro om te verbouwen is niet niks, ik zie het dus zeker goed komen.”

 ?? FOTO VRS ?? Marina Boussu.
FOTO VRS Marina Boussu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium