Het Belang van Limburg

Burgemeest­er en schepen bakkeleien omdat budget te laat klaar is

-

Wellen verschuift de gemeentera­ad van 28 december naar 12 januari omdat het gemeenteli­jke budget voor 2018 nu pas klaar is. “De verantwoor­delijkheid daarvoor ligt bij onze eigen schepen van Financiën Benny Maes”, zegt burgemeest­er Robeyns. “Onzin. Ik zei al vaker dat we te weinig personeel hebben”, reageert de schepen. gemeentera­ad van Wellen wordt volgens Els Robeyns (sp.a/ ROB) verschoven naar 12 januari. Het voorstel voor het budget van 2018 wordt vandaag pas aan alle raadsleden bezorgd en dat zorgt voor een probleem. “De leden moeten het dossier minstens veertien dagen voor de raad ontvangen en dat is niet gehaald. Daarom hebben we met het colle- ge beslist om de hele agenda uit te stellen. Zowel collega Kristien Treunen (CD&V) als ik hebben een tand moeten bijsteken om het nu klaar te krijgen. Onze eigen schepen zegt wel dat hij hard werkt, maar veel zie ik daar niet van.”

Robeyns en partijgeno­ot en schepen van Financiën Benny Maes (sp.a/ROB) kunnen al een tijdje niet meer door dezelfde deur en de gemoederen lijken nu nog hoger op te lopen. “De burgemeest­er liegt”, zegt Maes. “We hebben op de financiële dienst een onderbezet­ting en dat heb ik al meermaals gemeld. Onze ontvanger had ook nog een belangrijk subsidiedo­ssier af te werken om extra geld binnen te halen. Die mensen kunnen niet alles gelijk doen.” Robeyns ziet de uitleg van Maes als een drogreden. “In het verleDe den hadden we ook al weinig personeel, en toen was het budget wel tijdig klaar. Financiën zijn de bevoegdhei­d van de schepen, hij had dan maar eerder aan de Els ROBEYNS (sp.a/ROB)

Burgemeest­er alarmbel moeten trekken.” “Ik heb op het college van vrijdag nog voorgestel­d om aan de oppositie te vragen om die termijn van veertien dagen door de Benny MAES (sp.a/ROB) Schepen van Financiën vingers te zien en het budget toch op 28 december ter stemming te brengen. Maar dat was geen optie voor mijn collega’s. Ik ben er zeker van dat een beetje moeite had geloond.”

Nu het budget pas in 2018 wordt goedgekeur­d, zal Wellen het in januari moeten doen met voorlopige twaalfden, waarbij de gemeente maandelijk­s maar één twaalfde van het exploitati­ebudget kan spenderen. “Voorziene nieuwe investerin­gen kunnen volgend jaar gewoon gebeuren”, aldus Robeyns.

Dat 2018 ook een verkiezing­sjaar is, heeft volgens Robeyns geen impact. “We kunnen geen nieuwe grote projecten met een grote financiële impact opstarten. Investerin­gen die de continuïte­it van de werking garanderen kunnen wel nog.”

Onze eigen schepen zegt wel dat hij hard werkt, maar veel zie ik daar niet van De burgemeest­er liegt. We hebben op de financiële dienst een onderbezet­ting en dat zei ik al meermaals

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium