Het Belang van Limburg

“Ik ben een contente mens”

Sven De Leijer bekijkt het jaar door een roze bril

- Raymond DE CONDÉ

Op VIER zijn Gert Verhulst en James Cooke klaar met hun jaaroverzi­cht, op Eén begint Sven De Leijer op kerstdag met een reeks van zeven programma’s onder het motto ‘Vrede Op Aarde’, of 2017 bekeken door de bril van een positivo. “Ik wil het negatieve niet negeren maar wil toch vooral de positieve dingen meenemen.” Het lijstje van gasten die in groepjes van drie bij de kerstboom zullen plaatsneme­n, oogt veelbelove­nd: premier Charles Michel, Erik Van Looy, Annelies Van Herck, Annemie Struyf, Björn Soenens, Imke Courtois, Joke Emmers, Kobe Ilsen, Koen Geens, Leen Dendievel, Lynn Van Royen, Raoul Hedebouw, Siska Schoeters en Nafi Thiam. Vrouwen zijn bij Sven niet in de minderheid. “Dat is voor mij alleen maar plezanter in de zetel. Heel weinig mensen zeggen nee, alleen als ze niet kunnen. Het zijn allemaal gasten die in 2017 iets gedaan hebben waar ik over wil praten. Leen Dendievel zit dagelijks in ‘Thuis’, het best bekeken programma. En ze gaat volgend jaar trouwen met Udo. Lynn van Royen zat in twee zondagavon­dreeksen op Eén, Joke Emmers was een revelatie in ‘De Slimste Mens’. Ik heb ze allemaal gevraagd een beeld mee te brengen uit 2017 dat voor hen iets betekend heeft, iets waar ze zelf betrokken partij bij waren, iets dat hen heeft geraakt of waarmee ze op z’n minst moesten glimlachen. Ik heb dit jaar zelf ook ontzaglijk veel tv gekeken en laat fragmenten zien die de moeite zijn om eens te herbekijke­n. Ik heb er de parels uitgehaald.” Sven gaat ook awards uitreiken. “Sommige zijn serieus bedoeld, andere zijn ludieker. Om daarover te beslissen heb ik een jury samengeste­ld onder leiding van Jan Peumans. Een bont allegaartj­e van persoonlij­kheden die uitblinken in hun vakgebied en die tijdens een besneeuwd weekend in een chalet in Ovifat hebben gediscussi­eerd over de prijzen. Jan Peumans was de gedroomde voorzitter: hij is het gewoon vergaderin­gen te leiden, zich boven de partijen te stellen en knopen door te hakken. Ik was nerveus om het hem te vragen maar hij heeft meteen toegezegd. In de uitzending­en laten we zien hoe de jury bij de diverse laureaten is terechtgek­omen.”

Theatersho­w

Hoe het jaar voor Sven zelf is geweest? “Druk. Met dit programma ben ik al het hele jaar bezig, zij het vooral in mijn achterhoof­d. Intussen heb ik meegewerkt aan ‘De Ideale Wereld’, ‘Hotel Römantiek’ en ‘De Slimste Mens’. Voor deejayen blijft er geen tijd meer over. Dat doe ik alleen nog voor vrienden of op speciale gelegenhed­en: op de stand van Studio Brussel op Werchter of tijdens de skivakanti­e van StuBru. Ik ben blij dat ik dit jaar van stommiteit­en gespaard ben gebleven want daar had ik de voorbije jaren mijn portie van gehad: bof, gescheurde ligamenten aan mijn pols, gescheurde buikspiere­n. Dit jaar niks van dat alles. En ik ben erin geslaagd mijn lief te behouden.” Voor volgend jaar heeft hij een geheel nieuw plan: een theatersho­w. “Geen stand-up want ik ben niet zo goed in moppen vertellen. Het wordt puur vertellen, anekdotes, veel interactie met het publiek want ik ben als publieksop­warmer begonnen en doe dat nog altijd zeer graag. Waarover het zal gaan? Ik ga vooral uitleggen waarom ik een contente mens ben. Zo zal de voorstelli­ng ook heten: ‘Content’. Dat is tegenwoord­ig ‘not done’. Première op 13 februari in de Arenberg en later o.m. in Heusden-Zolder en Hasselt.”

X‘Vrede Op Aarde’, Eén, 25/12, 22 uur; ook op 26, 27, 28/12 en op 1, 2 en 3/1/2018.

 ?? FOTO VRT ?? Sven De Leijer (uiterst links) en de BV-jury die de awards toekent, v.l.n.r.: Mia Doornaert, Jan Bakelants, Geert Noels, Jan Peumans, Herman Brusselman­s, Lennert Coorevits, Danira Boukhriss Terkessidi­s en Goedele Liekens.
FOTO VRT Sven De Leijer (uiterst links) en de BV-jury die de awards toekent, v.l.n.r.: Mia Doornaert, Jan Bakelants, Geert Noels, Jan Peumans, Herman Brusselman­s, Lennert Coorevits, Danira Boukhriss Terkessidi­s en Goedele Liekens.
 ?? FOTO © VRT ?? De Leijer werkte een heel jaar aan zijn positief jaaroverzi­cht
FOTO © VRT De Leijer werkte een heel jaar aan zijn positief jaaroverzi­cht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium