Het Belang van Limburg

DERDE RIJSTROOK OP E314 TUSSEN LUMMEN EN ZOLDER

Verlenging tot Genk-Oost wordt bestudeerd

- Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - De E314-snelweg krijgt over een afstand van drie kilometer in beide richtingen een derde rijstrook. Het gaat om het wegdeel tussen het klaverblad in Lummen en afrittenco­mplex 28 Zolder.

De werken zijn afgelopen week aanbesteed en zullen volgend jaar worden uitgevoerd. De operatie is historisch te noemen, omdat het mogelijk de eerste stap is naar een verdere verbreding van de snelweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal komend jaar bestuderen of de derde rijstrook op langere termijn in beide richtingen nog eens 20 kilometer kan worden doorgetrok­ken tot de afrit GenkOost. Deze eerste verbreding kost zo’n 15 miljoen euro en wordt gefinancie­rd met geld afkomstig van de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns. De verbreding van de E314 moet bijdragen tot een betere ontsluitin­g van Limburg en stond daarom ook uitdrukkel­ijk vermeld in het SALK-rapport na de sluiting van Ford Genk.

LUMMEN/HEUSDEN-ZOLDER -

De E314 tussen het klaverblad in Lummen en de afrit 28 in Zolder zal over een afstand van drie kilometer op drie rijstroken worden gebracht. Dat is een historisch­e operatie, want het is het eerste deel van de E314 dat structuree­l wordt verbreed en het is mogelijk ook de aanzet tot een verlenging van de derde rijstrook tot Genk-Oost. De werken, die 15 miljoen euro kosten, zijn afgelopen week aanbesteed en zullen op korte termijn starten. Het was een uitdrukkel­ijke eis uit het SALK-rapport na de sluiting van Ford Genk: Limburg moet beter worden ontsloten. Niet alleen op het vlak van openbaar vervoer, maar ook wat weginfrast­ructuur betreft. De verbreding van de E313 en E314 staat daarbij al lang op de agenda. Werkgevers­organisati­es pleiten al jaren voor meer capaciteit op de Limburgse snelwegen. Vooral de E314 tussen de Nederlands­e grens en het klaverblad in Lummen en de E313 van Lummen richting Antwerpen raken stilaan verzadigd door het toenemende vrachtverk­eer.

Vijftien miljoen euro

Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) heeft daarom geld vrijgemaak­t voor een derde rijstrook op de E314 tussen het klaverblad in Lummen en de afrit 28 in Zolder. Over een afstand van zo’n 3 kilometer zal er dus in beide richtingen een extra rijstrook bijkomen. “Het aanhoudend­e fileproble­em verlamt ook in de provincie Limburg mens, milieu en economie. Er bestaan geen wonderoplo­ssingen om al de files weg te toveren. De enige manier om opnieuw perspectie­f te creëren is investeren. Met deze investerin­g in een derde rijstrook creëren we dat perspectie­f ook in Limburg”, zegt Weyts.

De werken zijn afgelopen maandag aanbesteed en zullen op korte termijn beginnen. In de investerin­gsplannen van het Agentschap Wegen en Verkeer is volgend jaar 10 miljoen euro voorzien voor de operatie, maar wellicht zal de kostprijs oplopen tot 15 miljoen euro. Het project wordt gefinancie­rd met inkomsten uit de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns.

Tot Genk?

Tegelijker­tijd is er 200.000 euro voorzien om te bestuderen of de derde rijstrook op langere termijn doorgetrok­ken kan worden tot de afrit Genk-Oost, over een afstand van nog eens 20 kilometer. Daarvoor zal een milieueffe­ctenrappor­t worden opgemaakt, dat moet uitmaken wat er mogelijk is en hoe die derde rijstrook dan het best kan worden ingepast. Tussen Zonhoven en Genk loopt de E314 immers door natuurgebi­ed De Teut en dat is erg waardevol heidegebie­d.

Spitsstroo­k E313

Naast de werken op de E314 zal volgend jaar ook op de E313 worden gewerkt. Daar start in februari de aanleg van de eerder aangekondi­gde spitsstrok­en tussen Lummen en Beringen (in beide richtingen). Ook die werken zijn al aanbesteed en kosten 16 miljoen euro. Als alles goed gaat is die

in juni afgerond.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium