Het Belang van Limburg

150 bestuurder­s reden minstens 40 km/u te snel

2.400 chauffeurs in een week geflitst aan Klaverblad Lummen

- Geert HOUBEN

HASSELT - Een van de meest lucratieve flitspalen van het land stond dit jaar opgesteld aan het Klaverblad in Lummen. In juni zijn er in een week tijd liefst 2.400 bestuurder­s geflitst aan de werken op de E314 ter hoogte van de brug van Viversel in Zolder. Vrijdag moesten 150 van hen zich verantwoor­den voor de Hasseltse politierec­hter omdat ze minstens 40 km/u te snel reden op de plek waar een snelheidsb­eperking van 70 km/u van toepassing was. De eerste van vele zittingen, want enkel de bestuurder­s die midden juni tegen de lamp liepen, kwamen vrijdag aan de beurt. De minimumstr­af bedraagt acht dagen rijverbod en een boete vanaf 700 euro, al dan niet met uitstel.

“Dit is hallucinan­t. En ja, dat zijn flitspalen die hun geld opbrengen”, bekent politierec­hter Paul Geukens. “Maar de wet is de wet. Die borden staan daar. Iedereen moet zich eraan houden. Het maakt niet uit of het ’s nachts is of dat er geen werken bezig zijn op dat moment. Bovendien stond de camera pas opgesteld nadat eerder al drie borden geleidelij­k waarschuwd­en om de snelheid te vermindere­n van 120 naar 90 tot 70 km/u.”

Nog meer

De mobiele camera zette bestuurder­s in de richting van Houthalen op de bon, net voor verhogings­werken van de brug van Viversel over het Albertkana­al. “Er zijn nog meer personen geflitst, maar vandaag ging het enkel om de bestuurder­s die half juni tegen de lamp liepen. Gelijkaard­ige zittingen gaan er nog volgen voor wie er eerder of later dan midden juni te snel reed. Binnenkort komen ook de chauffeurs aan de beurt die geflitst zijn bij de werken tussen Hasselt-Zuid en Hasselt-Oost. Dat zijn er eveneens een groot aantal”, aldus Geukens.

163 km/u

De snelheidsd­uivels die minder dan 40 km/u te snel reden op de plek kregen eerder al een boete in de bus die schommelt tussen 100 en 120 euro. “Wie op een plek waar 70 km/u toegestaan is 40 of meer km/u te snel rijdt, verschijnt automatisc­h voor de politierec­htbank. Acht dagen rijverbod krijgen ze effectief. De boete begint inclusief allerhande kosten vanaf zo’n 700 euro, maar kan afhankelij­k van het strafblad deels met uitstel opgelegd worden. Opvallend was dat 95% van wie moest verschijne­n een blanco strafblad had. Deze veroordeli­ng komt er sowieso op. Als ze binnen de drie jaar weer hier moeten verschijne­n, zijn ze automatisc­h drie maanden hun rijbewijs kwijt. Ik begrijp dat er mensen misnoegd waren en verklaarde­n dat er ’s nachts niemand was of dat de cruisecont­rol opstond, maar de wet is de wet.” De hoofdvogel werd afgeschote­n door een persoon die voorbij de werken zoefde tegen 163 km/u. “Ik doe pas op 3 januari een uitspraak, maar zo iemand riskeert enkele maanden rijverbod. Het parket beklemtoon­de om hier de nadruk op te leggen”, besluit Geukens.

Rijverbod in weekend

Wie moest verschijne­n, beschikte best over een advocaat om snel aan de beurt te komen of over een portie geduld. Om negen uur begon de zitting en rond het middaguur was ze nog volop bezig. Aanschuive­n geblazen. De reacties varieerden van eerder gelaten tot verontwaar­diging en strijdvaar­digheid. “Dit dient enkel om de staatskas te spekken”, aldus een van de vele aanwezige advocaten. Een 24-jarige vrouw kreeg zelfs twee dagvaardin­gen in de bus nadat de camera haar tegen 119 en 123 km/u op beeld zette. Een reactie hield ze voor zichzelf. Stijn Martens (37) uit As liep op 19 juni tegen de lamp tegen een gecorrigee­rde snelheid van 113 km/ u. “Ik was wel aan het vertragen, maar ik reed er alleen. Kort ervoor had een vrachtwage­n met een open laadbak een infobord neergetrok­ken. Ik ben via de E313 omgereden en kwam dan op de E314 terecht waar ik geflitst ben. Volgens de rechter kon iedereen die dat zou vragen, zijn rijverbod enkel in het weekend laten plaatsvind­en. Ik ga acht dagen krijgen en ben zelfstandi­ge, dus mijn vrouw zal chauffeur moeten spelen. Straf dat ik hier nu moet verschijne­n: mijn rijbewijs heb ik al bijna 20 jaar en voor mijn werk leg ik jaarlijks zo’n 50.000 km af, en toch is dit de eerste keer”, aldus Stijn, bij wie er nog een lach af kon.

Dit is hallucinan­t. En ja, dat zijn flitspalen die hun geld opbrengen. Maar de wet is de wet, en die dient gerespecte­erd te worden Politierec­hter Paul GEUKENS

 ?? FOTO HBVL ?? File bij de Hasseltse politierec­hter: zo’n 150 snelheidsd­uivels moesten zich verantwoor­den omdat ze in juni meer dan 40 km/u te hard reden tijdens werken aan het Klaverblad in Lummen.
FOTO HBVL File bij de Hasseltse politierec­hter: zo’n 150 snelheidsd­uivels moesten zich verantwoor­den omdat ze in juni meer dan 40 km/u te hard reden tijdens werken aan het Klaverblad in Lummen.
 ?? FOTO HBVL ?? Ook Assenaar Stijn Martens liep in Lummen tegen de
lamp. “De eerste keer, terwijl ik elk jaar 50.000 kilometer afleg voor mijn
werk.”
FOTO HBVL Ook Assenaar Stijn Martens liep in Lummen tegen de lamp. “De eerste keer, terwijl ik elk jaar 50.000 kilometer afleg voor mijn werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium