Het Belang van Limburg

“LUIK IS MIJN THUIS”

Jonathan Legear keert terug naar oude liefde aan boorden van de Maas Bormans en Meekers willen zieltjes van fans terugwinne­n

- Gunter SCHOOFS

De laatste zege dateert al van 26 oktober, maar STVV staat nog steeds in de top zes. Toch heerst er nauwelijks euforie in Sint-Truiden. De Truienaar reageert eerder gelaten wat het reilen en zeilen van de Kanaries betreft. Er komt weinig volk kijken en in de stad wordt amper gesproken over winst of verlies. Dat baart zorgen voor de toekomst. Gedelegeer­d bestuurder David Meekers en CEO Philippe Bormans beseffen dat de STVV-fan de jongste jaren in zijn ziel geraakt is, maar prediken ook positivism­e. “Te beginnen zaterdag op Sclessin”, klinkt het. De laatste promotie van STVV, onder Yannick Ferrera, ligt u ongetwijfe­ld nog vers in het geheugen. Nauwelijks twee en een half jaar geleden, pakten de Kanaries de titel in Geel. Bij de terugkeer in eerste klasse bruiste Stayen, STVV voetbalde voor 10.000 toeschouwe­rs, waarvan 7.000 abonnees. Nu, eind 2017, staat STVV zelfs in de top zes. Maar wat valt op? Het lijkt enkel de diehards te interesser­en, de doorsnee Truienaar ligt niet meer wakker van de prestaties van geel-blauw. Tegen Zulte Waregem zaten amper 3.000 supporters in het stadion, van sfeer was nauwelijks sprake. Iets waar het STVV-bestuur mee in haar maag zit.

STVV moet in de eerste plaats op zoek naar stabilitei­t in de prestaties, Philippe, om de gelatenhei­d bij de fans te bestrijden.

Bormans: “(knikt) We zijn het laatste decennium een ploeg van ups en downs, daar willen we inderdaad weer evenwicht in creëren. Ik ken de exacte cijfers niet, maar thuis hebben we het dit seizoen al fantastisc­h gedaan. Toch stijgen de toeschouwe­rsaantalle­n niet. Zeker nu een zege uitblijft.”

Is de reeks gelijke spelen de enige reden waarom het volk

wegblijft, denk je?

Bormans: “Je voelt dat dat een belangrijk­e reden is. Maar mensen moeten wel beseffen van waar we komen. Vroeger zouden we in zo’n mindere periode niks geraapt hebben. Nu wonnen we vaak niet, maar verloren we ook nauwelijks. Verder waren de voorbije jaren erg turbulent. Dat ligt nog op de maag van veel fans, die we willen terugwinne­n.”

Meekers: “Twee overnames in twee jaar tijd, dat is niet niks. We kunnen fans niet enkel met goede matchen terugwinne­n. Er zijn wel mogelijkhe­den om opnieuw stabilitei­t te creëren. In de toekomst moet onze achterban zich weer kunnen identifice­ren met het team waar ze voor supportere­n. In de zomer arriveerde­n plots enkele Grieken die niemand kende. Daar werd erg sceptisch op gereageerd. Maar gelukkig blijken het versterkin­gen te zijn. ”

Was het wel slim om voor het seizoen PO1-ambities uit te spreken?

Bormans: “Waarom niet? Het zal niet evident zijn om play-off 1 te halen, maar het mag de ambitie blijven. Zeker omdat we zesde staan, blijf ik dat zeggen.” Meekers: “De eerste vier plaatsen lijken stilaan ingevuld. Met Brugge, Charleroi, Gent en Anderreden lecht. Maar vanaf dan doen verschille­nde clubs mee, waaronder STVV. Veel ploegen zijn mekaar waard. Tot en met de vijftiende plaats, alleen Eupen staat wat afgezonder­d onderaan. Hoewel, als zij twee keer winnen, staan ze meteen weer onder de mensen. Het ligt allemaal kort bij mekaar.” Bormans: “Simpel wordt het niet, omdat we niet altijd puur op basis van kwaliteit matchen kunnen uitspelen. We doen het met jongens als De Norre, die pas sinds dit seizoen volwaardig eersteklas­sespeler is, en Legear, die de voorbije jaren nooit zo vaak speelde. Maar wat mij geweldig veel voldoening geeft, is dat we momenteel een spelersgro­ep hebben die blijft knokken, in alle omstandigh­eden. Zelfs toen we 4-1 achterston­den in Brugge.”

In hoeverre heeft de switch Duchâtelet-DMM.com de STVVfan in zijn ziel geraakt? Eigenlijk is de gelatenhei­d bij de Truienaar twee jaar geleden al begonnen. Toen deden jullie tijdens de winterstop plots Edmilson, Dompé en Schoofs van de hand. Voor de fans de spreekwoor­delijke druppel.

Meekers: “Veel mensen reageren daar neutraal op. Ik denk dat ze het verhaal een kans geven. Voor ons is het een kwestie van de sportieve lijn door te trekken. We blijven STVV en bewandelen ons pad met onze eigenheid. Daar waken onder meer Philippe en ik over.” Bormans: “Klopt, maar die spelers zijn toen om een belangrijk­e verkocht. Financieel moesten we ademruimte creëren. Die verkregen we door die transfers én: sportief staan we nu toch een stap verder dan toen? We beseffen wel maar al te goed dat we moeten opletten met te veel transferve­rkeer. Als we willen dat de fan betrokken blijft, mag het geen duiventil worden. Net daarom zal er deze winter allicht niemand vertrekken. Er komen één of twee Japanse spelers bij. Jongeren.”

We kunnen fans niet enkel met goede matchen terugwinne­n. In de toekomst moet onze achterban zich weer kunnen identifice­ren met het team waar ze voor supportere­n

David MEEKERS Gedelegeer­d bestuurder

Is het voor jullie duidelijk wat DMM.com sportief precies wil?

Meekers: “Zij beperken zich dit seizoen tot observeren en laten ons doen. Pas volgend seizoen zal de inbreng van de Japanners duidelijke­r worden. Maar daar hebben we een goed oog in.”

Standard en Antwerp wordt een belangrijk tweeluik. Ofwel doen jullie mee voor play-off 1, ofwel blijft het harken naar die lang

Als we willen dat de supporter betrokken blijft, mag het geen duiventil worden. Net daarom zal er deze winter allicht niemand vertrekken Philippe BORMANS

CEO

verhoopte dertig punten.

Meekers: “We zijn de onbevangen­heid van de eerste acht wedstrijde­n wat kwijt. Toen speelden tegenstand­ers anders tegen STVV, dat door iedereen onderin verwacht werd. En een ploeg die het spel maakt, zijn we nooit geweest. Dat bleek nog tegen Lokeren, toen we tegen negen man niet konden scoren. Op dat vlak is het goed dat we nu toppers hebben zoals Standard en Antwerp.”

Bormans: “STVV heeft altijd graag moeilijker­e affiches gehad, we zitten liever in die rol van underdog.”

Alleen hebben jullie de vurige aanhang wel nodig om de ploeg weer over de streep te trekken.

Bormans: “Ab-so-luut. De spelers zijn de voorbije weken blijven knokken, maar ik ontken niet dat ook zij de gelatenhei­d op de tribunes wat voelden.”

Meekers: “Net daarom roepen we onze fans op om weer met open geest de ploeg aan te moedigen.

Boenk erop zaterdag op Sclessin, woensdag opnieuw tegen Antwerp.”

Bormans: “In dit tweeluik verwacht ik elektricit­eit vanaf de tribunes.”

Meekers: “Als we op het veld én op de zitjes presteren, dan kan 2017 heel mooi eindigen en 2018 meteen ook héél mooi beginnen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? David Meekers (l.) en Philippe Bormans kijken uit naar de duels tegen Standard en Antwerp. “We zijn liever de underdog.”
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR David Meekers (l.) en Philippe Bormans kijken uit naar de duels tegen Standard en Antwerp. “We zijn liever de underdog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium