Het Belang van Limburg

“IS was onze moeilijkst­e vijand”

- Jan BEX

Klaroenges­chal was er niet, wel veel lof van minister en baas van de luchtmacht voor het Belgische detachemen­t F-16’s in het Midden-Oosten. Daarvan keerde de voorhoede - de piloten en vier F16’s - dinsdagmid­dag terug na anderhalf jaar ononderbro­ken luchtoorlo­g tegen Islamitisc­he Staat. Minister Steven Vandeput: “Blij dat een kleine luchtmacht van een klein land als België substantie­el heeft bijgedrage­n aan het verslaan van IS.” Kleine-Brogel, dinsdag 12.40 uur. Na 6 uur vliegen en even bijgetankt te hebben boven Griekenlan­d houden vier F-16’s nog heel even een mini-luchtshow boven de vliegbasis van Kleine-Brogel voor ze landen. Een symbolisch vreugdedan­sje. Aan anderhalf jaar ononderbro­ken luchtinzet boven Irak, en ook wat Syrië, komt zo voorlopig een eind. Nadat de Nederlande­rs midden 2017 onvoorzien een half jaar uitstel hadden gevraagd, nemen zij het nu opnieuw over.

Of de F-16’s in 2019 opnieuw zullen ingezet worden tegen Islamitisc­he Staat is nog te vroeg. Minister Vandeput: “Als we ons operatiepl­an 2019 maken, zullen we aan de internatio­nale coalitie vragen wat de behoefte is. Maar we gaan niet weg. Dertig militairen zullen als Force Protection het Nederlands­e detachemen­t in Jordanië beveiligen en verder zullen we Iraakse veiligheid­stroepen blijven opleiden. En dat met meer instructeu­rs. Irak moet weer stabiel worden.”

Harde cijfers

Wat betekent dat voorlopig einde van 1,5 jaar luchtoorlo­g tegen IS in harde cijfers? België heeft 605 missies uitgevoerd. Daarbij steeg 1.235 keer een Belgische F-16 op van de Jordaanse vliegbasis Al Azraq voor een missie boven NoordIrak (76%, met vooral de bevrijding van Mosoel), West-Irak (12%) of Syrië ten oosten van de

Steven Vandeput (N-VA)

Minister van Defensie

Eufraat (12%). 675 keer werd daarbij gebombarde­erd. 97% van die bommen troffen hun doel. De andere vluchten waren vooral verkenning­svluchten die 2.089 keer nuttige inlichting­en opleverden voor de internatio­nale coalitie. Met wat als resultaat? Generaalma­joor en gewezen F-16-piloot Frederik Vansina, commandant van de luchtmacht, laat de kaart zien van het verkruimel­de IS-gebied met nog wat zogeheten pockets in het westen van Irak (woestijn) en een strook Eufraatval­lei in Syrië voor die ter hoogte van ISbolwerk Abu Kamal Irak binnenstro­omt: “In onze eerste campagne, die van 2014-2015, hebben we IS vooral kunnen tegenhoude­n om niet Bagdad te veroveren. In onze tweede campagne, van midden 2016 tot eind 2017, hebben we het Iraakse leger geholpen met het heroveren van hun land. IS is zonder twijfel onze moeilijkst­e vijand geweest. Heel gewiekst en zonder scrupules: een gruwelijke vijand die alle regels aan zijn laars lapte.” België kan uiteraard niet alleen die pluimen op zijn hoed steken. Aan de internatio­nale coalitie werken 74 landen mee. Maar Vandeput wil het Belgische aandeel ook niet minimalise­ren: “België was een van de eerste naties die zich mee geëngageer­d hebben tegen IS. Vier procent van alle luchtsteun was Belgisch. Er zijn niet veel landen die beter doen op de VS, het Verenigd koninkrijk, Frankrijk en Jordanië na. Toen ik het hoofdkwart­ier in Qatar midden december heb bezocht van waaruit alle luchtopera­ties tegen IS gestuurd worden, heb ik van de verantwoor­delijke Amerikaans­e generaal felicitati­es voor België in ontvangst mogen nemen. Er is wel degelijk goed werk geleverd.”

Burgerslac­htoffers?

Goed werk ook zonder burgerslac­htoffers? Vansina: “We hebben ons werk met veel terughoude­ndheid gedaan. Bij de minste twijfel breekt een piloot zijn aanval af.” Steven Vandeput: “Ik heb geen weet van een onderzoek dat onweerlegb­aar aantoont dat wij verantwoor­delijk zijn geweest voor burgerslac­htoffers.” Of Belgische bommen in een stadsoorlo­g als Mosoel niet te zwaar waren? “Wij gebruiken uitsluiten­d precisiebo­mmen en hebben die ingezet voor opdrachten die we op voorhand aanvaard hebben. Mag ik even aanstippen dat bij Russische wapeninzet maar 5 procent precisiebo­mmen zijn?”

Guerrilla

Op uitdrukkel­ijke vraag mogen we geen namen - zelfs geen nickname geven van piloten. Zelfs hun pilotenhel­m houden ze op. “Of onze Nederlands­e collega’s nog veel werk zullen hebben, weet ik niet. IS valt nu terug op een soort guerrillao­orlog. Ze hebben geen bewegingsv­rijheid meer. Maar het luchtwapen zal nog wel nodig zijn als ze ad hoc plots aanvallen uitvoeren.” Het laatste woord is aan generaal Vansina: “Ik ben vooral gerust dat onze mensen veilig terug zijn. Eindelijk hoef ik niet meer te slapen met die gsm naast mijn bed.”

Vier procent van alle luchtsteun was Belgisch. Er zijn niet veel coalitiela­nden in de oorlog tegen IS die dat kunnen zeggen. Er is goed werk geleverd.

 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? De vier F-16’s en hun piloten zijn weer thuis.
Foto DICK DEMEY De vier F-16’s en hun piloten zijn weer thuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium