Het Belang van Limburg

287.613 Vlamingen betalen waterfactu­ur zonder één druppel te verbruiken

Rob Beenders (sp.a): “Een stijging van 144% ten opzichte van jaar voordien”

- Yves LAMBRIX

Maar liefst 287.613 Vlamingen kregen vorig jaar een waterfactu­ur van minstens 86 euro zonder één druppel water te verbruiken. Dat zijn er bijna twee en een half keer meer dan in 2015. Het gaat onder meer over ouderen met een woning die in een rusthuis verblijven en woningeige­naars die lange tijd in een ziekenhuis werden opgenomen.

287.613 Vlamingen kregen vorig jaar een waterfactu­ur zonder één druppel water te verbruiken. Dat zijn er bijna twee-en-een-half keer meer dan in 2015. Het gaat o.a. over ouderen die in een rusthuis verblijven en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die een tijdje in het buitenland studeren of werken, of mensen die lange tijd in het ziekenhuis verblijven. “De Vlaamse regering moet dit onrecht wegwerken”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht (abonnement­sgeld) tussen 22 en 70,40 euro aan hun watermaats­chappij zonder dat ze één druppel water verbruikte­n. In 2016 hervormde de Vlaamse regering de waterfactu­ur en voerde ze een vastrecht in dat voor elke drinkwater­maatschapp­ij hetzelfde is: 106 euro (100 euro plus 6% btw). Per gedomicili­eerde wordt dat bedrag met 20 euro verminderd. Zodoende betaalt een alleenstaa­nde 86 euro per jaar, een gezin van drie 46 euro (excl. btw) en een gezin van vijf helemaal niets. Dit vastrecht betaal je sowieso, ongeacht of je water

gebruikt of niet.

“Onrechtvaa­rdig”

Vorig jaar kregen 287.613 Vlamingen, onder wie 20.779 Limburgers, een waterfactu­ur van minstens 86 euro zonder dat ze één druppel water hebben verbruikt. “Dat zijn er bijna twee-eneen-half keer meer dan in 2015, toen het er 117.591 waren”, zegt Beenders.

“Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van vijf personen nul euro en iemand die helemaal geen water verbruikt en niet in zijn woning gedomicile­erd staat minstens 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand?”, vraagt Beenders zich af. “Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, moet iedereen dat op een correcte manier doen.” Beenders wijst er op dat drinkwater­maatschapp­ijen geen enkele kosten hebben aan een abonnee als die geen water verbruikt. “De meter zelf is al betaald bij de aansluitin­g”, zegt hij. Bovendien is afsluiting (en latere heraanslui­ting) op het waternet geen alternatie­f want dat is vele malen duurder dan de aansluitin­g te behouden, ook al wordt er geen druppel water gebruikt.

Aanpassing nodig

De Hasselaar vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) na de lopende evaluatie van de samenstell­ing van de waterfactu­ur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhouding­sgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet. “En als je geen druppel water verbruikt, moet je ook geen factuur krijgen. Dat lijkt me evident.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium