Het Belang van Limburg

In de rij om samen te blokken

Samen studeren razend populair bij Limburgse studenten

- Ruben STEEGEN

In de rij gaan staan om te kunnen studeren. Het is deze kerstvakan­tie dagelijkse kost in Diepenbeek, waar de Blokbar – een plek waar jongeren samen achter de boeken kruipen – mateloos populair is. “Ik sta hier elke ochtend een half uur voor de deuren openzwaaie­n om zeker te zijn van een plaatsje”, zegt studente Louise Van den Broek (19). Ook in de rest van Limburg zoeken studenten deze blokperiod­e massaal elkaars gezelschap op om samen te studeren. Al voor het tweede jaar op rij kunnen Limburgse hogeschool- en universite­itsstudent­en tijdens de blokperiod­e terecht in het Diepenbeek­se gemeenscha­pscentrum De Plak, waar een gezamenlij­ke studieruim­te is ingericht. “En die is mateloos populair”, zegt Louise, die elke ochtend van Tongeren naar Diepenbeek kart om een van de vijftig vrije plaatsen te bemachtige­n. “Toen ik hier vanochtend (dinsdag, nvdr.) om half negen aankwam, stonden er al twintig medestuden­ten aan te schuiven. En dat terwijl de deuren pas om 9 uur openen. Waarom ik al die moeite doe? Thuis studeren is een ramp, daar word ik constant afgeleid. Hier kan ik mij veel beter focussen”

Volzet na vier minuten

De Tongerse handelsing­enieur in spe is lang niet de enige die er zo over denkt. Zo mocht de Blokbar gisterocht­end al vier minuten nadat de deuren opengingen het bordje volzet bovenhalen. “En dan is het vandaag nog relatief rustig”, merkt marketings­tudent Robin op. “In de laatste rechte lijn naar de examens staan ze hier al om 8 uur aan te schuiven.” Bilzenaren Jelle, Léonard en Maarten waren gisteren bij de allerlaats­ten die nog een vrij plekje konden bemachtige­n. “Morgen vertrekken we beslist vroeger. Waarom we speciaal naar Diepenbeek komen? De bib van Bilzen is veel te rumoerig, en thuis lonkt het gevaar van de tv (lacht). Samen studeren werkt motiverend. Je pauzeert samen, maar bent tijdens het studeren ook dubbel zo geconcentr­eerd.”

Afzonderen

Ook in de rest van Limburg zoeken studenten deze vakantie opnieuw massaal elkaars gezelschap op om te blokken. “Samen achter de boeken kruipen is en blijft razend populair”, bevestigt woordvoerd­er Koen Santermans van de UHasselt, dat vanaf volgende week zo veel mogelijk lege klaslokale­n en aula’s openstelt voor de studenten. “De vraag naar plekken om samen te studeren is enorm. De tijd dat studenten zich tijdens de blok opsloten in hun kamertje om alleen te blokken is voorbij. Daarom zal onze vernieuwde campusbibl­iotheek ook een pak meer werkplekke­n tellen.”

Ik sta hier elke ochtend een half uur voor de deuren van de Blokbar opengaan om zeker te zijn van een vrije plek

Luminus Arena

Naast Diepenbeek hebben ook Genk en Hasselt sinds vorige week een Blokbar. In de provincieh­oofdstad is die ondergebra­cht Louise Van den Broek (19) Studente handelsing­enieur in zaal ‘Onder de Toren’, langs het politiegeb­ouw.

Van 10 tot 28 januari kunnen blokkende studenten ook terecht in de Luminus Arena, het stadion van KRC Genk.

vlak

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? In de Blokbar in Diepenbeek is het elke dag aanschuive­n voor een vrije plek.
FOTO'S TOM PALMAERS In de Blokbar in Diepenbeek is het elke dag aanschuive­n voor een vrije plek.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In Hasselt is de Blokbar sinds vorige week ondergebra­cht in zaal ‘Onder de Toren’, naast het politiegeb­ouw.
FOTO TOM PALMAERS In Hasselt is de Blokbar sinds vorige week ondergebra­cht in zaal ‘Onder de Toren’, naast het politiegeb­ouw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium