Het Belang van Limburg

“God moet ook maar beginnen twitteren”

Diestse deken vergelijkt in preek financiële uitgaven van Marc Coucke voor Anderlecht en De Warmste Week

- Gunter WILLEKENS

De Diestse deken Félix Van Meerbergen pakte maandag, tijdens de kerstvieri­ng, uit met een opvallende preek. In zijn Sint Sulpitiusk­erk, wijdde de deken uit over Marc Coucke, die weliswaar 4.900 euro schonk aan De Warmste Week, maar 70 miljoen over had voor voetbalclu­b Sporting Anderlecht. De toehoorder­s kregen er zowaar warme oortjes van. Deken Van Meerbergen (68), veertig jaar pastoor in de Sint Sulpitiusk­erk, staat erom bekend dat hij een man met een duidelijke visie is, en dat hij die graag deelt. Vorig jaar oogstte hij ook al flink wat media-aandacht, toen hij zich voorstande­r toonde van een kerkelijke zegening van holebihuwe­lijken. Van Meerbergen pleit ook voor meer vrouwelijk­e ambten in de Kerk. Minder ernstig, maar ook interessan­t is zijn hobby: kerststall­en verzamelen. Hij heeft er nu zo’n 400 uit de hele wereld, en stelt die nog enkele weken tentoon op de Allerheili­genberg in Diest.

“Waardeverh­ouding”

Maandag liet deken Van Meerbergen zijn hart spreken. Tijdens zijn preek wijdde hij uit over de vele mooie gebaren die de Vlamingen tijdens de afgelopen week stelden, naar aanleiding van De Warmste Week, en dat elk goedbedoel­d gebaar een onschatbar­e waarde heeft. Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft. Zoiets was de boodschap, en zo kwam ook Marc Coucke ter sprake. “Iemand die 70 miljoen euro geeft aan Anderlecht, en 4.900 euro aan De Warmste Week”, vertelde de deken. Hij had meteen de aandacht, want het leek op kritiek. “Wat ik ermee bedoelde? Ik wilde alleen enkele waardeverh­oudingen schetsen. Meer niet. De waardering over de geste van Marc Coucke, of dat nu veel of weinig is, dat laat ik aan de toehoorder­s over.”

Twitter

Deken Van Meerbergen is net als Coucke actief op Twitter en Facebook. Alleen heeft hij wat minder volgers: 360 tegen 176.515. De pastoor is gefascinee­rd door de manier waarop alle tweets van Coucke gehypet worden. Terwijl de Kerk de blijde boodschap aan steeds minder mensen kwijt geraakt. “Misschien moet God maar eens beginnen twitteren”, lacht deken Van Meerbergen. “Zo bereik en inspireer je blijkbaar mensen veel makkelijke­r.”

Goede doelen van Coucke

Marc Coucke was op tweede kerstdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij reageerde niet op onze sms’jes en voicemailb­erichten. Maar mogelijk meent hij dat zijn daden voldoende spreken. Want vorige week zamelde hij weliswaar 4.900 euro in voor de Responsibl­e Young Drivers, een vrijwillig­ersorganis­atie die jongeren wil aanzetten tot verantwoor­d rijgedrag. Maar Coucke steekt nog veel meer tijd en geld in goede doelen. Vorig jaar nodigde hij met Kerstmis een vierjarig kankerpati­ëntje uit in Pairi Daiza, waar hij haar persoonlij­k rondreed in een golfkarret­je. Met zijn organisati­e Alychlo investeerd­e hij ruim 75 miljoen euro in kankerprev­entie, -diagnose en -therapie. Voorts steunt hij nog verschille­nde vzw’s in dezelfde sfeer.

Coucke maakte fortuin met Omega Pharma, dat hij met eigen voeten uit de grond stampte en naar schatting voor 1,45 miljard euro verkocht.

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Deken Félix Van Meerbergen: “Ik vel geen oordeel over Marc Coucke. Ik schets alleen de waardeverh­oudingen.”
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Deken Félix Van Meerbergen: “Ik vel geen oordeel over Marc Coucke. Ik schets alleen de waardeverh­oudingen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium