Het Belang van Limburg

Bezoekers Planckenda­el mogen naam kiezen voor kerstolifa­ntje

- Stijn VAN DE SANDE

In dierenpark Planckenda­el in Muizen (Mechelen) mochten ze maandagmid­dag een kerstbaby verwelkome­n. Olifant May Tagu beviel van een gezonde baby van zo’n negentig kilogram. De bezoekers mogen mee de naam bepalen. May Tagu beviel na een zwangersch­ap van 629 dagen van haar tweede jong, een vrouwtje. “Om 10u brak haar water en net na 13u kwam de kerstbaby ter wereld. Net als in de natuur is ze bevallen te midden van haar familie”, zegt coördinato­r Ben Van Dyck. “De bevalling verliep volgens het best mogelijke scenario. Het is voor May Tagu natuurlijk nog wennen aan de nieuwe situatie, maar voorlopig doet ze het voortreffe­lijk. Ook de andere dames vervullen hun rol perfect en steunen de kersverse mama.” “De eerste momenten zijn altijd spannend, maar intussen heeft het jong al een aantal keer gedronken”, gaat Van Dyck verder. “Voorlopig blijft de volledige kudde wel binnen in de stal, waar het lekker warm is. Pas wanneer het buiten zo’n veertien graden is, mag het jong naar buiten.”

Naam kiezen

Een naam heeft het ‘kleintje’ van negentig kilogram nog niet. “Via ons YouTube-kanaal kunnen de bezoekers nog tot het einde van de kerstvakan­tie mee over de naam beslissen”, klinkt het bij woordvoers­ter Ilse Segers van Planckenda­el. “Alle pasgeboren dieren in ons dierenpark krijgen dit jaar een naam die begint met een S. Er kan worden gekozen uit Suki (geliefde), Sumalee (beeldschon­e bloem) en Sawadee (goeiedag).” De abonnees van Planckenda­el konden maandag al op kraambezoe­k. Het park bleef speciaal open tot 21u. Vanaf vandaag is de stal open voor het grote publiek.

Bedreigde diersoort

De Aziatische olifant is een bedreigde diersoort, de geboorte van een olifantje is dan ook goed nieuws voor het kweekprogr­amma. In Planckenda­el verwacht men de komende weken nog twee olifantenb­aby’s, want ook KaiMook en Phyo Phyo zijn momenteel zwanger. In 2015 werden al eens twee olifantjes geboren, maar een stierf een maand na de geboorte aan een leverafwij­king.

 ?? FOTO BELGA ?? Het baby-olifantje wordt goed beschermd door moeder en tantes.
FOTO BELGA Het baby-olifantje wordt goed beschermd door moeder en tantes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium