Het Belang van Limburg

Half miljoen euro voor opleiding digitaal bouwen

Samenwerki­ng Confederat­ie Bouw, VDAB, provincie Limburg en stad Hasselt

- Miranda Gijsen

Het gebruik van Building Informatio­n Modelling (BIM) is niet meer weg te denken in de bouw. Daarom investeert de Confederat­ie Bouw Limburg samen met de provincie Limburg, de stad Hasselt, VDAB, Cevora, POM Limburg en 20 Limburgse bouwondern­emingen 500.000 euro in een opleiding rond digitaal bouwen. Dat moet uitmonden in een tewerkstel­lingspool waarvan kleinere bouwbedrij­ven flexibel kunnen gebruikmak­en.

HASSELT -

BIM is kort door de bocht het in 3D ontwerpen van gebouwen. De architect, aannemer, installate­ur en alle andere betrokken partijen voegen elk hun informatie toe aan het model en kunnen er de relevante informatie die zij nodig hebben, uithalen. “BIMming is de toekomst,” vertelt Chris Slaets, directeur Confederat­ie Bouw Limburg, “je ziet nog voor de eerste steen is gelegd of er ergens een deur verkeerd staat. Het softwaresy­steem detecteert dergelijke conflicten meteen en geeft een waarschuwi­ng. Zo worden de faalkosten verminderd. Daarnaast is het ook een slim systeem. Stel dat je gebouw groter wordt, dan groeien je gevel en vloeren onmiddelli­jk mee, zonder dat je alles opnieuw moet tekenen en berekenen. Zo wordt de bouwtijd versneld en worden het aantal ontwerpfou­ten en de bouwkosten verminderd, het levert dus ook voordelen op voor de klant.”

Opleiding

Digitaal bouwen vindt steeds meer ingang bij de grote bouwbedrij­ven, alleen bestaat er vandaag geen opleiding voor. Daarnaast hebben kleine bouwondern­emingen vooral behoefte aan een deeltijdse of flexibele inzet van BIMprofiel­en. “De bouwsector is één van onze Limburgse speerpunts­ectoren en een zeer belangrijk­e werkgever,” onderstree­pt gedeputeer­de Erik Gerits, “onze provincie telt meer dan 2.000 bedrijven die samen goed zijn voor 13.000 arbeidspla­atsen. Ruim 90 procent van deze bedrijven telt minder dan 20 werknemers. Voor hen is het vaak geen haalbare kaart om een BIM-profession­al fulltime aan te werven, eenvoudigw­eg omdat er niet voldoende werk is. Daarom trekt de provincie Limburg samen met de Provincial­e Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij 220.000 euro uit om dit LIMBIMproj­ect te ondersteun­en. Dankzij SALK hebben onze bouwbedrij­ven een voorsprong kunnen nemen, die willen we niet uit handen geven.” Ook de stad Hasselt legt 100.000 euro bij in het tewerkstel­lingsproje­ct. “De afgelopen legislatuu­r hebben we in Hasselt voor 200 miljoen euro geïnvestee­rd in bouwprojec­ten. Op dat vlak zorgen we als stad ook voor een duurzame tewerkstel­ling in de sector,” licht schepen Tom Vandeput toe, “het nieuwe stadskanto­or werd ook gebouwd met de laatste BIMtechnol­ogie. We geloven dus sterk in de voordelen van dit digitale bouwen. Dit initiatief zal ook zorgen voor meer jobs. Door structuree­l in te zetten op tewerkstel­lingsproje­cten, zien we ook dat de werklooshe­idsgraad in onze stad is gedaald tot 8 procent.”

Pool

LIMBIM gaat op 1 januari van start onder het voorzitter­schap van Johan Ceyssens, algemeen directeur van bouwbedrij­f Kumpen. “Het onderstree­pt nog maar eens de nood aan gekwalific­eerde BIM-medewerker­s. We hebben de ambitie om 40 niet-werkende werkzoeken­den te selecteren en op te leiden tot BIM-profession­al. Daarvoor zullen we samen met Cevora en de VDAB verschille­nde opleidings­modules ontwikkele­n in samenspraa­k met de bouwbedrij­ven. Zij moeten ons vooral vertellen welke profielen ze precies nodig hebben en welke competenti­es belangrijk zijn,” legt Chris Slaets uit. “Twintig onder hen willen we tewerkstel­len via de pool. Maar misschien geraken we niet eens aan dat aantal, omdat het ook profielen zijn die zeer gewild zijn op de arbeidsmar­kt. Het is in elk geval opnieuw een kans om de tewerkstel­lingsgraad in onze provincie te verhogen en de kennis in Limburg te houden, “besluit gedeputeer­de Gerits.

 ??  ??
 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Schepen Tom Vandeput, gedeputeer­de Eric Gerits en directeur Chris Slaets van Confederat­ie Bouw.
Foto SERGE MINTEN Schepen Tom Vandeput, gedeputeer­de Eric Gerits en directeur Chris Slaets van Confederat­ie Bouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium