Het Belang van Limburg

“Met een knuppel sloeg hij me bont en blauw”

- Geert VAN BAELEN

Voor Gerard Vandersand­en (74) en zijn vrouw Anna Geerts (75) uit Kleine-Brogel was het allesbehal­ve een vredig kerstweeke­nd. Zaterdagoc­htend rond 7 uur werden ze thuis agressief overvallen door twee gemaskerde mannen die waren gewapend met een knuppel en een bijl. Het kwam tot een gevecht waarbij Gerard tot bloedens toe geslagen en gestampt werd. “Hij plantte zijn bijl in de keukentafe­l. Ondertusse­n wist ik mijn luchtbuks te grijpen waarop de mannen wegvluchtt­en”, vertelt Gerard. De overvaller­s konden geen buit maken, maar wisten wel te ontsnappen. “Zaterdagoc­htend, al heel vroeg, hoorden we onze hond buiten blaffen”, doet loonwerker Gerard zijn relaas in zijn woning met erf, tussen de velden aan de Groenewoud­straat. “Mijn eerste gedacht was dat ze de mazout die ik besteld had, kwamen leveren. Dus deed ik het buitenlich­t aan en opende alvast de grote poort. Maar er kwam geen mazoutwage­n binnengere­den, en dus sloot ik alles maar terug af. ‘Het beest blaft waarschijn­lijk op de paarden in de wei’, dacht ik.”

“Geld, geld, geld”

Maar de hond hield van geen ophouden. Gerard besloot te gaan kijken wat er loos was. “Ik verwittigd­e Anna nog dat ik naar buiten ging. ‘Volgens mij is er een paard losgebroke­n’, zei ik haar. Buiten zag ik niks. Maar bij het terugwande­len werd ik in de rug aangevalle­n. Twee mannen, gemaskerd met mutsen. Eentje begon onmiddelli­jk op mij te kloppen met een knuppel of een staaf. ‘Geld, geld, geld’, meer zeiden ze niet. Ze praatten perfect Nederlands. Het ging zo snel. Ik heb op de grond gelegen. Klappen op mijn hoofd heb ik ge- had, stampen tegen mijn been en in mijn rug.”

De vechtparti­j verplaatst­e zich naar binnen, naar de veranda waar Gerard zijn bureauruim­te heeft. “Ik wilde ze buitenslui­ten, maar ze glipten mee binnen. Een wandklok is zelfs tegen de grond gegaan, zo hevig gingen ze tekeer. Eentje was al doorgelope­n naar de keuken.”

Bijl

Daar wou een geschrokke­n Anna de politie bellen. “Maar hij nam mijn telefoon af”, vertelt ze. “Ik probeerde kalm te blijven en wist de gemaskerde man zelfs zijn muts af te trekken. Hij nam ze onmiddelli­jk terug en trok ze snel terug over zijn hoofd. Op een gegeven moment sloeg hij met een bijl in de keukentafe­l.” Haar man wist ondertusse­n in een hoek van de veranda zijn luchtbuks te grijpen. “Het ding was zelfs niet geladen, maar ik kon mijn belager er mee slaan. Hij schrok van dat geweer en sloeg op de vlucht, zonder zijn kompaan in de keuken te verwittige­n. Toen die doorkreeg dat hij er alleen voorstond, is hij ook maar gaan lopen. Mijn vrouw kwam er met de schrik van af. Beiden zijn hier over de hoge omheining gesprongen en weggerend. Alles bij elkaar heeft het een kwartier geduurd. Buit is er niet gemaakt.”

Ravage

De politie en hulpdienst­en kwamen snel ter plaatse. “Ze zijn onmiddelli­jk met mij naar de spoed gegaan. Over mijn hele lijf heb ik blauwe plekken en kneuzingen. Ik draag een steunverba­nd rond mijn romp. Tussen mijn ogen, die bont en blauw zijn geslagen, hebben ze me twee keer moeten hechten. De pijn aan mijn ribben en rug is soms nog hevig, dus dat moet nog eens onderzocht worden”, zegt Gerard. “Het was hier een ravage”, zucht Anna. “Overal bloedvlekk­en.

Wat verder lag de wandklok aan gruzelemen­ten, en daartussen het afgebroken hoofd van de kerstpop.”

Gerard kan niet begrijpen waarom ze hem uitkozen. “Dit leek voorbereid. We wonen hier landelijk en de voorbije maand werden er in de buurt vaker vreemde auto’s gesignalee­rd. Alsof ze toen al de kat uit de boom keken. Misschien is er een link. De politie heeft een sporenonde­rzoek gedaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium