Het Belang van Limburg

“Oppassen voor Chevalier”

ROUCHES WILLEN 2017 MET EEN GLIMLACH AFSLUITEN

- Bob FAESEN

We moeten al een maand terug in de tijd gaan voor de laatste competitie­zege van Standard. Toen, op 27 november, waren de Rouches met 0-2 te sterk voor KRC Genk. Een 1 op 9 volgde. Normaal desastreus in de strijd om play-off 1, maar omdat dit seizoen abnormaal is, staan de Rouches (zelfs met slechts zes overwinnin­gen in twintig matchen) nog steeds op drie punten van de top zes. Zorgen maken ze zich in Luik dus nog niet echt. “Al willen we winnen op Kortrijk om met de glimlach de vakantie in te gaan”, zegt aanvoerder Sébastien Pocognoli. Natuurlijk weten ze bij Standard ook wel dat het beter moet. Aanvallend bijvoorbee­ld. Amper twintig goals maakte het pas, het minst van alle eersteklas­sers. Of die reeks van vier thuiswedst­rijden zonder zege. Maar ook al viel er in de wedstrijd tegen STVV (1-1) her en der wat gefluit te horen, van paniek is er voorlopig geen sprake.

“Ik begrijp dat de fans ongerust zijn”, geeft kapitein Sébastien Pocognoli toe. “Ze verwachten net als wij veel van dit jaar. Maar ze krijgen nu toch een ploeg te zien die 90 minuten lang alles geeft. Een die volle bak druk zet op de tegenstand­er en zo zijn er nog dingen die ze vorig jaar niet te zien kregen.”

Geen twijfels

Het is in Luik al zo vaak gezegd dat Standard meer verdiende dan het gekregen heeft. De buitenwere­ld mag het dan wel met een korreltje zout nemen, intern twijfelt men er niet over. “Nu moeten we nog zorgen dat die kleine details eens een keer goed vallen voor ons”, gaat de 30-jarige linksback verder. “Soms hebben we zelf de kansen gemist. Tegen Antwerp missen we in de slotfase een penalty, tegen STVV slikten we een uitzonderl­ijke goal in de laatste minuut. Het zijn dingen die we moeten accepteren, maar ons niet doen twijfelen aan onszelf. We werken keihard. Ik ben er zeker van dat we meer regelmaat in onze prestaties gaan krijgen.” De basis daarvan moet gelegd worden op de winterstag­e in Spanje. “Als we winnen op Kortrijk zullen we de korte vakantie ingaan met een glimlach. Maar of het resultaat nu positief of negatief gaat zijn, we zullen met dezelf- de werkethiek aan de stage op 4 januari beginnen. Dat wordt een beetje een nieuw begin. Het is onze tweede voorbereid­ing samen en ik heb echt het gevoel dat we er sterker uit zullen komen. De spelers kennen elkaar steeds beter en de automatism­en komen meer en meer.”

Sa Pinto

Ook geen paniek bij trainer Ricardo Sa Pinto. De Portugees denkt er toch al meestal het zijne van en roept zijn supporters op tot steun. “Het is normaal dat ze bang zijn dat Standard voor een derde seizoen op rij geen play-off 1 haalt, al vond ik ons een goede match spelen tegen STVV. De supporters mogen fluiten als ze ontevreden zijn, maar pas na de match. Tijdens vraag ik hen om ons te steunen. We staan slechts op drie punten van ons doel. En het blijft iets geks: in de matchen van Standard gebeuren de vreemdste dingen. Nu was het weer Bezus die op fantastisc­he wijze een corner binnenscho­ot. Op een gegeven moment stopt dat ook.”

Sa Pinto weet dat een driepunter op Kortrijk zijn ploeg zou helpen het goede gevoel terug te krijgen. Hij is op zijn hoede voor de ploeg in vorm. “Kortrijk zit in een goede periode. Ze boekten net een knappe zege op Genk en we zullen moeten oppassen voor Teddy Chevalier. Een snelle, ervaren speler. We hebben de middelen om hem te bestrijden.” Cop traint - Duje Dop heeft bij Standard eindelijk de groepstrai­ning hervat. De 27-jarige Kroaat sukkeldetw­ee maanden met een voetblessu­re. Voor vanavond is het nog te vroeg, maar Cop trekt wel mee op stage naar het Spaanse Malaga.

 ?? FOTO BELGA ?? Aanvoerder Sébastien Pocognoli: “De fans krijgen nu een ploeg te zien die 90 minuten lang alles geeft.”
FOTO BELGA Aanvoerder Sébastien Pocognoli: “De fans krijgen nu een ploeg te zien die 90 minuten lang alles geeft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium