Het Belang van Limburg

“IK BEN HARRY POTTER

- Marnik GEUKENS

Hij is nog net geen week aan de slag bij KRC Genk, maar Philippe Clement krijgt steeds een duidelijke­r beeld van de complexe knoop die hij in de Luminus Arena moet ontwarren. “Ik ga niet weglopen van de problemen, anders was ik er niet aan begonnen”, zegt Clement. “Ik heb als speler vaak genoeg crisismome­nten meegemaakt en weet wat dat doet met de hoofden in een kleedkamer, de tribune en de bestuurska­mer. Maar ik kan nu niet als Harry Potter met mijn toverstaf de wereld veranderen.”

Wat hij wél van plan is, kan je rangschikk­en in vier verschille­nde werkgebied­en. Zoals hij het al bij zijn aanstellin­g aangaf: zijn spelersgro­ep fysiek, mentaal, tactisch en technisch beter maken.

SPELERS FITTER MAKEN

De grootste verrassing voor Clement was de grote blessurela­st – “iedereen, die niet op krukken loopt zit in de wedstrijdk­ern” - en beperkte belastbaar­heid in zijn spelersgro­ep. Het ledigen van de lappenmand wordt een werk van lange duur en heeft hij niet in de hand. Maar de algemene fitheid opkrikken is doelstelli­ng één geworden van Clement.

“Voor aanvang van de stage zullen de spelers een ‘maximaalte­st’ afleggen. Ik wil een duidelijk beeld van wie we op welke manier kunnen belasten in Spanje. Zo kunnen we met aangepaste trainingen voor iedereen het algemeen niveau opkrikken.” Clement wil niet ingaan op de vraag of er wijziginge­n komen in de staf om die nieuwe weg in te slaan. “Ik ben hier nog maar een dag of vier aan de slag. In zo’n korte tijdspanne kan je geen analyse maken van hoe en waarom bepaalde problemen ontstaan zijn.”

SPELERS MENTAAL STERKER MAKEN

De Genkse coach laat wel een opening voor het aanwerven van een mental coach.

“Ik heb daar heel goeie ervaringen mee. Ik vind het een meerwaarde, omdat het je als trainer een veel beter beeld geeft van je spelers en de manier waarop ze functioner­en. Bij Waasland-Beveren was er geen budget voor een mental coach, maar heb ik de spelers voor het seizoen wel laten screenen. Hier is misschien wel iets mogelijk maar dan moet ik ervan overtuigd zijn dat we de juiste persoon aan boord kunnen halen.”

SPELERS HOUVAST GEVEN

Het is voor Clement heel kort dag om tactische accenten te leggen.

“Ik heb de spelers al wel mijn algemene principes op offensief en defensief vlak meegegeven. Daar hebben we ook kort op getraind en gaan we verder uitwerken. Het is de bedoeling dat spelers een betere houvast krijgen op het veld. Ze moeten de situaties herkennen en dan doen wat ze altijd in zo’n situatie moeten doen. Aan zo’n situatie is telkens één vast woord verbonden, zodat de spelers ook mekaar kunnen helpen door het woord te roepen.”

INVENTIEF ZIJN IN WINTERMERC­ATO

Intussen is technisch directeur Dimitri de Condé in nauw overleg met Clement al op zoek naar versterkin­g. Om het gebrek aan evenwicht in de kern – en dan hebben we het zowel over diepgang als controle op het middenveld – te herstellen, is naast de recuperati­e van enkele geblesseer­den ook vers bloed nodig. “Maar dat is in de wintermerc­ato nooit een makkelijke oefening”, aldus Clement. “Ten eerste moet je ook inschatten wanneer je zelf bepalende spelers kan recuperere­n. Het heeft geen zin om een kern van 30 spelers of meer te creëren. Maar het is vooral heel moeilijk om ergens spelers weg te halen in de loop van het seizoen. Clubs zijn niet geneigd om hun sterkhoude­rs te laten vertrekken, met spelers die wel weg mogen loop je soms een risico. In de zomer, als spelers bijvoorbee­ld hun laatste contractja­ar ingaan, ligt dat makkelijke­r. We zullen heel inventief moeten zijn.”

 ?? NEWS
FO ??
NEWS FO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium