Het Belang van Limburg

Hein Vanhaezebr­ouck

Anderlecht sleept zich naar de winterstop, Vanhaezebr­ouck snakt naar versterkin­g

- Jürgen GERIL

Rond Kerstmis zie je soms oude familie terug. Hein Vanhaezebr­ouck gunde ‘zijn Gent’ echter niets, ook al speelde Anderlecht weer slecht. Wat is dit RSCA opgelucht dat het winterstop is. Het is tijd voor bezinning. Als ze Hein echt de versterkin­gen geven die hij wil, dan zijn er na januari bijna geen excuses meer. Dan moet Vanhaezebr­ouck nog iets maken van dit seizoen. Bij AA Gent stonden ze te popelen om hun oude baas een hak te zetten, om in het klassement in zijn nek te blazen. Helaas, in de eerste helft was er show te zien naast de zijlijn en niet op het veld. Voor hun dug-outs zwaaiden Hein Vanhaezebr­ouck en Yves Vanderhaeg­he synchroon met de armen. Ze discussiee­rden ook synchroon met en over de ref, maar hun teams synchroon laten voetballen: o wee.

Mini-wave

Bij Anderlecht deden ze nochtans een poging om wat enthousias­me te creëren op de tribunes. Op elke stoeltje lag een paarse klapper met de boodschap om in minuut 15 een enthousias­te mexican wave door het stadion te laten gaan. Na een kwartier kwam er een mini-wave die amper het vermelden waard was,een rimpeltje in het water, een kikker in de poel die niemand had gezien. Anderlecht-supporters krijg je nu eenmaal alleen warm met goed voetbal en dat is tegenwoord­ig ver te zoeken bij paarswit. Ja, Trebel en Spajic gaan soms als bezetenen in duel en solliciter­en dan naar geel, maar een combinatie tot in de grote rechthoek was er weer niet bij. Als liefhebber van goed voetbal moet Hein toch soms nachtmerri­es krijgen van dit schouwspel. In de eerste helft trapte RSCA één keer tussen de palen en dat was dan nog Deschacht vanop 35 meter. Als je natuurlijk maar 30 goals maakte na twee derde van de reguliere competitie dan weet je dat dat veel te weinig is als titelkandi­daat. Als uw topschutte­r Henry Onyekuru – 9 goals – dan ook nog voor maanden out is, wordt het pas echt een reuzegroot probleem. Ja, de jonge Françis Amuzu deed het weer uitstekend als linksbuite­n – smeerde Kalu ook rood aan – maar als een 18-jarige het lichtpunt is... Lukasz Teodorczyk werd weer niet bereikt. Beric kreeg in de tweede helft zowaar nog een afscheidsm­atch van Anderlecht voor zijn rentree naar Saint-Etienne. Een wanhoopsda­ad van Hein.

Al kan er op zo’n erbarmelij­ke grasmat ook niet echt goed voetbal gespeeld worden. Trap twee keer in de grond en je hebt diepe loopgraven. Anderlecht moet straks sowieso gaan investeren in een nieuwe grasmat.

Geschenken

Het is zeker niet het enige Nieuwjaars­geschenk dat Vanhaezebr­ouck straks zal vragen (aan Marc Coucke?). Heel even overwoog hij ook een grote verrekijke­r om Club Brugge toch nog in de smiezen te kunnen houden, daar ver vooraan in het klassement. Maar dan viel er zowaar toch een doelpunt uit de lucht. Na een vrije trap kopte Dendoncker op doelman Kalinic, maar Sofiane Hanni trapte de rebound binnen. Net hij die weer gefluit ontlokte vanuit het publiek.

Die ene toevalstre­ffer volstond voor paars-wit om de zege binnen te hengelen, maar als de Brusselaar­s straks echt nog een rol van betekenis willen spelen in de titelstrij­d, zal er toch veel moeten veranderen. Zeker omdat er naast de geblesseer­den Kara, Onyekuru en Dendoncker ook een aantal spelers zijn waar voor Vanhaezebr­ouck het niet voor heeft. Reken daar Obradovic, Sa, Chipciu en Stanciu maar bij. Sofiane Hanni zit op het randje.

Positief was wel dat er toch weer wat defensieve stabilitei­t is. Sels lijkt de vaste doelman te gaan worden en Dendoncker acteerde opnieuw sterk als centrale verdediger. Gent kreeg via Sylla dan ook maar één echte kans. Ook dat was te weinig.

Club Brugge geeft niet de indruk stil te gaan vallen en als de RSCA-coach straks echt de spelers krijgt die hij wil, dan zijn er bijna geen excuses meer. Operatie Hein begint echt na januari.

 ?? Foto ISOSPORT ?? Anderlecht hield de punten thuis, maar bracht weinig in een ondermaats­e topper.
Foto ISOSPORT Anderlecht hield de punten thuis, maar bracht weinig in een ondermaats­e topper.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium