Het Belang van Limburg

“Wereldbeke­rfinale blijft het doel”

Pieter Devos start in Mechelen niet met Espoir maar met Claire Z

- Kris VAN LOO

Gisteren is in de Nekkerhall­en de 37ste editie van Jumping Mechelen van start gegaan. Hoofdnumme­r is de negende (van dertien) manches van de wereldbeke­r. Pieter Devos is de enige Belg die kans maakt op een ticket voor de wereldbeke­rfinale in Parijs. Maar de 31-jarige Bekkevoort­enaar heeft met pech af te rekenen. “Door een voedselall­ergie kan ik Espoir niet inzetten in Mechelen. Claire Z is ook een toppaard, maar ik wil haar niet forceren.” Devos staat in de wereldbeke­rstand voorlopig op de twaalfde plaats en dat geeft uitzicht op de finale. De achttien beste Europeanen mogen in april immers naar de eindstrijd in Parijs. Voor Devos zou het de eerste keer zijn dat hij zich plaatst voor die finale. Als hij in Mechelen het podium haalt (in Verona werd hij al eens derde, in Lyon vierde), is zijn finaletick­et binnen.

Devos heeft er vertrouwen in, al verloopt niet alles zoals gepland. “Ik had mijn zinnen gezet op Espoir voor de wereldbeke­r. Helaas werd hij geveld door een voedselall­ergie, waardoor hij enkel mocht stappen. Zijn allergie is verholpen, maar hij heeft niet het gewenste trainingss­chema kunnen volgen om nu meteen de wereldbeke­r te springen. En de gezondheid van mijn paarden staat voorop.”

“Ik ga nu Claire Z inzetten voor de wereldbeke­r. Met Espoir zou ik starten met de intentie om te winnen, met Claire Z nog niet. Ze kan het - dat bewees ze met een vierde plaats in Lyon - maar heeft nog nooit in de drukke Nekkerhal gesprongen. Het is allemaal nieuw voor haar en ik geef ze alle tijd die ze nodig heeft. Maar het mag duidelijk zijn dat ik mijn zinnen heb gezet op de WB-finale. Gelukkig beschik ik over meerdere paarden en zijn er nog enkele manches na Mechelen.”

Fruitsecto­r

Devos baat in Bekkevoort Devos Group uit. Aan de ene kant staat een loods met paarden, aan de andere kant een loods met appelen en peren.

“Met de paarden is het zoals in de fruitsecto­r”, lacht Pieter. “Je plant jonge boompjes en geeft ze de beste verzorging. Voor die inspanning word je beloond tijdens de oogst. Ik pak het met mijn paarden niet anders aan: investeren en er vervolgens voorzichti­g en omzichtig mee omgaan. Ze alle tijd geven om te groeien en te bloeien en pas dan kan je oogsten.”

 ?? FOTO GT ?? Pieter Devos.
FOTO GT Pieter Devos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium