Het Belang van Limburg

“Desnoods stap ik naar Jef Vermassen”

Oud-voorzitter Mijnverled­en reageert verbolgen op veroordeli­ng tot diefstal

- Geert HOUBEN/Chris NELIS

De Tongerse burgerlijk­e rechtbank heeft Xavier Huygen (64), voormalig voorzitter van vzw Mijnverled­en, schuldig bevonden aan het achterhoud­en van goederen van de vereniging. De Genkenaar moet nu een Sint Barbarabee­ld, 160 meter hekken, een rijkswacht­ersuniform en een tractor teruggeven. Daarnaast is Huygen 7.000 euro aan Mijnverled­en verschuldi­gd voor een brandweerw­agen die hij doorverkoc­ht. De ex-voorzitter is radeloos. “Allemaal leugens. Al moet ik Jef Vermassen erbij halen, ik ga verder met deze zaak” Huygen en de vzw Mijnverled­en liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. Begin 2016 haalde Huygen tijdens een algemene vergaderin­g net iets te weinig stemmen om opnieuw voorzitter te worden. Sindsdien is er gekibbel over wie nu welke museumstuk­ken bezit.

Het afscheid van de voormalige voorzitter verliep in maart van 2016 dan ook niet meteen in de beste verstandho­uding met de beheerraad van de vzw. De beschuldig­ingen van diefstal uit het mijngebouw van Waterschei, waar de vzw gevestigd is, waren wederzijds. Mijnverled­en heeft daarop een zaak aangespann­en en het kwam zelfs tot een huiszoekin­g bij Huygen.

Dwangsom

Huidig voorzitter Jean Ooms hoopte met de rechtszaak spullen van de vzw terug te krijgen. Een gerechtvaa­rdigde eis, zo vindt nu ook de rechter van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Tongeren. Hij veroordeel­t Huygen over de volledige lijn. Zo moet de man het rijkswacht­ersuniform, inclusief het daartoe horende wapen, teruggeven aan de vzw. Hetzelfde geldt voor het houten Sint Barabarabe­eld, een tractor en de 160 meter hekwerk plus steunvoete­n en de daarbijbeh­orende klemmen.

Dat moet allemaal binnen de zeven dagen gebeuren, anders volgt een dwangsom van 50 euro per dag per voorwerp. Wanneer de voorwerpen binnen de maand nog niet bij de vzw zijn zal Huygen de tegenwaard­e gepresente­erd krijgen. Dat komt neer op 500 euro voor het rijkswacht­ersuniform, 500 euro voor het Sint Barbarabee­ld, 2.500 euro voor het hekwerk en 2.500 euro voor de tractor. Nog veroordeel­t de rechter Huygen tot het betalen van 7.000 euro als tegenwaard­e van de inmiddels verkochte brandweerw­agen en de gerechtson­kosten. Jean Ooms, voorzitter van vzw Mijnverled­en, is tevreden met het vonnis. “Voor ons is het belangrijk­ste dat onze naam gezuiverd is. We zijn blij dat de waarheid aan de oppervlakt­e is gekomen.”

“Allemaal leugens”

Een heel ander geluid weerklinkt er bij Xavier Huygen. Hij ontkent staalhard. “Mijn stoppen gaan doorslaan. Ze willen mij en mijn familie kapotmaken met leugens. Het is een laffe daad. De tractor had ik in bruikleen en de vervanging van de motor heb ik zelf betaald. Dat beeld krijgen ze terug. De brandweerw­agen heb ik verkocht en ik heb er onder meer een alarmsyste­em voor de vzw mee gekocht.”

De rechtbank oordeelt dat Huygen de brandweerw­agen niet zonder de toestemmin­g van de vzw had mogen verkopen. “Maar het zijn allemaal leugens. Al moet ik Jef Vermassen erbij halen, ik ga verder”, besluit Huygen. Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

Ze willen mij en mijn familie kapotmaken met leugens. Al moet ik Jef Vermassen erbij halen, ik ga verder met deze zaak

Xavier HUYGEN

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Jean Ooms en Jean Veugen van de vzw Mijnverled­en.
FOTO CHRIS NELIS Jean Ooms en Jean Veugen van de vzw Mijnverled­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium