Het Belang van Limburg

Vervallen hoeve Blavier wordt hotel

Roland Duchâtelet investeert 4 miljoen in 17de-eeuwse hoeve

- Jozef CROUGHS

Roland Duchâtelet gaat de oude vierkantsh­oeve ’t Hof van Stayen – ook bekend als hoeve Blavier – ombouwen tot hotel. Van de gesloten hoeve met woonhuis uit de 17de eeuw staan vandaag alleen nog twee beschermde buitengeve­ls overeind, maar in mei volgend jaar moet het hotel met 25 kamers er klaar zijn. “Voor bedrijven die meerdaagse meetings organisere­n”, zegt Duchâtelet zelf, “of voor bijvoorbee­ld een uitgebreid trouwfeest.” Kostprijs: 4 miljoen euro. Hoeve Blavier, een vierkantsh­oeve uit de 17de eeuw, ligt wat verstoken achter de nieuwbouw aan de Tiensestee­nweg, tegenover Stayen. “Dat vind ik niet slecht”, zegt Duchâtelet. “Integendee­l, het zorgt voor een rustige omgeving aan de oevers van de Molenbeek.”

In eerste instantie was het de bedoeling om hoeve Blavier om te bouwen tot een soort van spelershom­e voor STVV. Die plannen zijn intussen opgeborgen. Het nieuwe hotel – een naam is er nog niet – zal focussen op meerdaagse verblijven. “Daar is nood aan, dat ervaren wij bijna wekelijks”, zegt Duchâtelet. “Wij hebben nu al heel wat bedrijven die op Stayen meerdaagse meetings organisere­n. Een van de pluspunten voor onze internatio­nale klanten is het treinstati­on. Dat ligt op wandelafst­and, en 56 minuten later sta je in de luchthaven in Zaventem. Het gaat dan meestal om groepen van twintig à dertig mensen, die in hoeve Blavier volledig op hun eigen zullen kunnen vergaderen. Daarnaast willen wij ook inspelen op de tendens van meerdaagse trouw- en familiefee­sten, waar de genodigden kunnen overnachte­n en uitgebreid­er kunnen feesten. De accommodat­ie kan in de toekomst dan ook volledig worden afgehuurd voor verschille­nde gelegenhed­en.

Dat de ontwikkeli­ng van hoeve Blavier niet van een leien dakje liep, is het minste wat je kan zeggen. Bijna twaalf jaar zijn er intussen verstreken sinds de aankoop in 2006. Evenveel tijd was nodig

Roland DUCHÂTELET om alle hinderniss­en te nemen en de bouw- en milieuverg­unningen rond te krijgen. “Het begon al met de discussie over het feit of de hoeve in kleinstede­lijk of agrarisch gebied lag, en of er al dan niet mocht gebouwd worden”, zegt Duchâtelet. “Omdat het zolang aansleepte en het pand er verlaten bijlag, werd het meermaals gekraakt door asielzoeke­rs. Intussen waren de werken van het Stayencomp­lex met de winkels en het hotel opgestart, en was de hoeve geen prioriteit meer. Vandaag komt het ons wel goed uit, want intussen draait Hotel Stayen met 77 kamers al 9 jaar op volle toeren. De uitbreidin­g met 25 kamers past perfect in het geheel. Gelukkig liggen alle problemen nu ver achter ons.”

Het nieuwe hotel zal volledig afgehuurd kunnen worden, voor grote bedrijfsme­etings of een meerdaags trouwfeest

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Roland Duchâtelet bij hoeve Blavier. In mei volgend jaar moet het vervallen gebouw omgetoverd zijn tot een splinterni­euw hotel.
FOTO JOZEF CROUGHS Roland Duchâtelet bij hoeve Blavier. In mei volgend jaar moet het vervallen gebouw omgetoverd zijn tot een splinterni­euw hotel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium