Het Belang van Limburg

“Hij verdient meer dan imitaties”

Lieven Scheire eert Chriet Titulaer op Nederlands­e buis

- Tom DE LEUR

Lieven Scheire (36) krijgt vanavond van de Nederlands­e televisie een uur om hulde te brengen aan een man die voor hem een voorbeeld was, een onvervalst­e held: Chriet Titulaer (73). De sterrenkun­dige met de ringbaard overleed in april van dit jaar en was met zijn populaire programma ‘Wondere Wereld’ de boodschapp­er van de toekomst. ‘De Wondere Wereld Van Chriet Titulaer’: zo heet het programma waarin Lieven Scheire samen met de Nederlands­e wetenschap­sjournalis­t Diederik Jekel hulde brengt aan de meest opmerkelij­ke voorspelli­ngen van de sterrenkun­dige die ook in Vlaanderen populair was met zijn programma ‘Wondere Wereld’. Het idee voor de speciale uitzending komt van Lieve Scheire zelf, die een veel gevraagde gast is in Nederlands­e programma’s. “Ik kwam in Nederland iemand tegen van een productieh­uis die ook een grote Titulaer-fan bleek te zijn. We kregen het

idee om nog één afle- vering van ‘Wondere Wereld’ te maken, al heeft dat idee een heel andere vorm gekregen.” De microgolfo­ven, personal computers, tv-zenders in overvloed, online winkelen, smartphone­s: Chriet Titulaer wist het in de jaren zeventig en tachtig stuk voor stuk te voorspelle­n. Af en toe zat hij er ook wel een beetje naast, zegt Scheire: “Zo beweerde hij dat het internet iets voor bedrijven zou blijven, een populair standpunt in die tijd. Maar omdat hij zo’n goed contact had met onderzoeks­centra over de hele wereld, wist hij heel goed welke technologi­e er in ontwikkeli­ng was. In het huis van de toekomst dat hij liet bouwen, stond hij in de keuken met een soort iPad waar de recepten op verschenen. In die tijd leek dat absurd, want een tv-toestel was in de jaren tachtig nog een mastodont van een kubieke meter. Dat je die informatie op zo’n compact en krachtig toestel zou kunnen oproepen, leek ondenkbaar. In dat huis stonden trouwens ook verschille­nde vuilnisbak­ken waarin je afval kon sorteren: ook dat was revolution­air. Maar het stokpaardj­e van Chriet Titulaer was uiteraard de datafoon, nu bekend als de smartphone. Titulaer voorspelde ook dat alles elektronic­a zou bevatten, van een bankkaart tot speelgoed en koffieappa­raten. Ook dat is nu realiteit”.

Valse baarden

Er worden vanavond geen valse baarden opgeplakt, belooft Scheire. “Toen Titulaer in april stierf, doken er net iets te veel imitaties op. Onder meer in het programma ‘De Wereld Draait Door’, wat door een aantal mensen niet als respectvol werd ervaren. Natuurlijk moeten we er niet omheen trippelen: Chriet Titulaer had een uniek accent en voorkomen, dat nodigt uit tot imitaties. Daarom zoeken we in het programma van vanavond ook cabaretier André van Duin op, die Titulaer al in de jaren zeventig imiteerde. Titulaer zei dat hij vereerd was door die imitatie, zo veel gevoel voor humor had hij wel. Ik durf dat Limburgse accent van Titulaer ook wel eens nadoen, maar ik wil er geen karikatuur van maken. Daarvoor is zijn verdienste te groot.”

‘De Wondere Wereld Van Chriet Titulaer’, NPO1, 21.45 uur

X

 ?? FOTO BELGAIMAGE Foto VRT LIES WILLAERT ?? Chriet Titulaer presenteer­de wetenschap­pelijke programma’s.
Lieven Scheire.
FOTO BELGAIMAGE Foto VRT LIES WILLAERT Chriet Titulaer presenteer­de wetenschap­pelijke programma’s. Lieven Scheire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium