Het Belang van Limburg

“Ik heb niet veel stress”

Schittert in feelgoodfi­lm ‘Wonder’

- Greet RAMAEKERS

Julia Roberts (50) behoeft geen introducti­e meer. De Amerikaans­e actrice met ’s werelds stralendst­e lach staat al sinds begin jaren 90 aan de top van Hollywood. Momenteel is ze op het witte doek te zien in ‘Wonder’, een drama waarin ze Isabel speelt, de moeder van Auggie Pullman (Jacob Tremblay), een tienjarige jongen met een zware gezichtsmi­svorming die na jaren thuisonder­wijs voor het eerst naar een normale school gaat, gepest wordt maar uiteindeli­jk alle harten voor zich wint door zijn ingesteldh­eid.

LONDEN -

feelgood- Auggie wordt in de film gepest en uitgeslote­n. Hoe heb jij jouw kinderen voorbereid op de boze buitenwere­ld?

Julia Roberts: “Het belangrijk­ste is, denk ik, dat je voor je kinderen zélf het voorbeeld stelt door je eigen levenswijz­e. Als moeder moet je hen laten weten wat écht belangrijk is, hoeveel je van ze houdt, en hen overtuigen dat ze zichzelf moeten waarderen. Uiteindeli­jk mag je niet te veel aandacht richten op de pestkoppen, maar moet je vooral focussen op de kracht van je eigen ware zelf.”

Had jij zelf als kind zo’n intieme sterke band met je ouders?

“De tijden zijn serieus veranderd sinds ik jong was. Ouders praten tegenwoord­ig veel meer met hun kinderen en hebben uitgebreid­e gesprekken over hun gevoelens. Daar was bij ons thuis geen sprake van! Mijn mama had een fulltime job en een heel gezin om voor te zorgen, dus er was niet echt tijd om op wekelijkse basis diepe gesprekken te voeren. Ik babbelde veel meer met mijn oudere zus als ik problemen had. In mijn gezin hebben we nu de luxe dat we zowel onze positieve als negatieve ervaringen met elkaar kunnen delen. Het is belangrijk dat je kinderen laat weten dat ze met eender wat bij je terecht kunnen, en dat je hun gedrag niet gaat veroordele­n of dramatiser­en.”

Wat vind jij van de #MeToo-beweging en de vele verhalen rond grensovers­chrijdend gedrag in Hollywood?

“’t Is afschuweli­jk wat er allemaal gebeurd is, echt om misselijk van te worden. Je hoort zoveel nieuwe getuigenis­sen opduiken dat je er zelfs bijna aan gewoon wordt. Gelukkig ben ik zelf gespaard gebleven van deze gruwel. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit een kantelmome­nt is, zodat we samen verder kunnen bouwen aan een betere omgeving en de slachtoffe­rs helpen hun trauma’s te verwerken.”

Het wordt vrouwen vaak moeilijk gemaakt om een gezin

Julia ROBERTS

en carrière te combineren. Heb jij dat zelf ervaren?

“Ik heb de vrijheid om mijn kinderen mee te brengen naar de set, dus gelukkig heb ik daar nooit al te veel last van gehad. Ik was ook al 18 jaar aan het werk in deze industrie vooraleer ik aan kinderen begon, dus ik had mijn stempel al gedrukt. Helaas is er ten opzichte van vrouwen dat soort mentalitei­t dat je eerst je strepen moet verdienen vooraleer je flexibilit­eit gegund wordt, wat complete onzin is. Ik heb vriendinne­n, jonge moeders, die me soms vanuit de bergruimte op hun werk bellen omdat ze een plaats moesten vinden om hun borstmelk af te tappen. Dan kan ik echt niet klagen. Ik ben verwend met de mogelijkhe­den die ik heb om mijn leven in te delen. Eerlijk gezegd ben ik op alle gebied met mijn gat in de boter gevallen! Ik heb zoveel goeds in mijn leven: mijn ouders, familie, man en kinderen en een fantastisc­he creatieve job. Daar kan je toch enkel maar van dromen! Ik ben me erg bewust van dit privilege, dus probeer altijd dankbaar en bescheiden te blijven.”

Eerlijk gezegd ben ik op alle gebied met mijn gat in de boter gevallen

Het lijkt wel alsof je een zorgenvrij leven lijdt! Wat doe je om zo ontspannen te blijven?

“Ik heb inderdaad niet echt veel stress. (lacht) Over het algemeen kan ik mezelf goed kalmeren en alles in balans houden. Ontspannin­g is voor mij samen zijn met mijn gezin en niet te veel te doen hebben. Als we allemaal gezellig naar een film kunnen kijken of een boek kunnen lezen ben ik gelukkig. Lezen is één van mijn favoriete hobby’s, ik verslind boeken!”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Julia Roberts speelt in ‘Wonder’ de rol van Isabel, mama van een jongetje met een gezichtsmi­svorming.
FOTO HBVL Julia Roberts speelt in ‘Wonder’ de rol van Isabel, mama van een jongetje met een gezichtsmi­svorming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium