Het Belang van Limburg

Vanaf 2019 loopt niemand verhoogde kinderbijs­lag nog mis

Kruising databanken moet euvel verhelpen

- Yves LAMBRIX

Vandaag zijn er nog heel wat kinderen met een handicap die geen verhoogde kinderbijs­lag krijgen. “Met de kruising van de Vlaamse databanken zou dat euvel in 2019 verholpen moeten zijn”, zegt Vlaams parlements­lid Vera Jans (CD&V). Vanaf dan zou niemand die er recht op heeft de verhoogde kinderbijs­lag nog mislopen. Exacte cijfers zijn er niet, maar dat de databanken nog niet gekoppeld zijn en gezinnen die er recht op hebben de verhoogde bijslag niet automatisc­h ontvangen, verklaart volgens CD&V-welzijnsex­perte Jans mogelijk de regionale verschille­n. “Van de 62.159 kinderen met een aandoening die vandaag een verhoogde kinderbijs­lag krijgen, komt slechts 7 procent uit Limburg. Dat is het laagste percentage in Vlaanderen. De meeste kinderen met verhoogde toeslag vinden we terug in West-Vlaanderen, namelijk 15,6 procent.” In afwachting van de kruising van de Vlaamse databanken raadt Jans alle ouders aan om een aanvraag in te dienen als ze denken dat hun kind recht heeft op een verhoogde kinderbijs­lag.

“Vandaag zijn er nog heel wat kinderen met een handicap die geen verhoogde kinderbijs­lag krijgen. Dat zal veranderen als de Vlaamse databanken op 1 januari 2019 aan elkaar worden gelinkt.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V). Dit “mankement” verklaart mogelijk ook de regionale verschille­n: van de 62.159 kinderen met een handicap die een verhoogde bijslag krijgen, zijn er slechts 4.503 afkomstig uit Limburg (7,2 procent) tegenover 9.687 uit West-Vlaanderen (15,6 procent). Vorig jaar ontvingen 2.753.745 kinderen en jongeren in ons land kinderbijs­lag, en dat voor een totaalbedr­ag van 6,37 miljard euro. In Vlaanderen gaat het over 1,5 miljoen kinderen en 3,5 miljard euro. Koploper is de provincie Antwerpen waar een op de zes rechthebbe­nde kinderen (444.465 of 16 procent) woont. In Limburg gaat het om 195.628 kinderen (7,1 procent).

Sinds de zesde staatsherv­orming van 2011 is die kinderbijs­lag een Vlaamse bevoegdhei­d. Vlaanderen benutte deze overheveli­ng van het federale niveau om de kinderbijs­lag te hervormen. De vijf belangrijk­ste principes zijn:

1. Vanaf 1 januari 2019 zal ieder kind eenzelfde bedrag van 160 euro per maand krijgen, ongeacht het statuut van de ouder (werknemer of zelfstandi­ge) en ongeacht het hoeveelste kind in het gezin hij/zij is. Vandaag bedraagt de gewone kinderbijs­lag 92,09 euro voor het eerste kind, 170,39 voor het tweede kind en 254,40 euro voor het derde en elk volgend kind.

2. Leeftijdst­oeslagen (een verhoging bovenop de gewone bijslag) worden vervangen door participat­ietoelagen om deelname aan kinderopva­ng en onderwijs te stimuleren.

3. Sociale- en zorgtoelag­en voor kinderen in armoede, wezen, pleegkinde­ren of kinderen met een handicap blijven behouden. Dat percentage stijgt van 3,8 naar 12 procent.

4. De hervormde kinderbijs­lag geldt voor kinderen die worden geboren na 1 januari 2019.

5. Kinderbijs­lag wordt automatisc­h toegekend. Ouders moeten dus niets aanvragen.

Regionale verschille­n

In het hele land genieten 62.159 kinderen en jongeren een bijkomende toeslag omwille van een handicap (2,25 procent). Die toeslag varieert van 80,75 tot 538,36 euro per maand bovenop de gewone kinderbijs­lag en dient om tegemoet te komen aan de meerkosten zoals medische onderzoeke­n, behandelin­gen, therapieën, hulpmiddel­en, aangepaste kledij en speelgoed of speciale voeding. Uit de cijfers die Vlaams parlements­lid Vera Jans bij Welzijnsmi­nister Jo Vandeurzen heeft opgevraagd, blijkt dat de regionale verschille­n groot zijn. “Zo telt Limburg amper 7,2 procent van de kinderen met een verhoogde kinderbijs­lag omwille van hun handicap. Dat is het laagste percentage in heel Vlaanderen”, zegt Jans. “De meeste kinderen met verhoogde toeslag vinden we terug in West-Vlaanderen, namelijk 15,6 procent.”

Mankemente­n

In het nieuwe systeem zullen de sociale en zorgtoesla­gen meer soortelijk gewicht krijgen. “Kinderen en jongeren tot 21 jaar die een verhoogde kinderbijs­lag hebben van minstens 12 punten, krijgen sinds september 2017 ook een basisonder­steuningsb­udget van 300 per maand om hun zorg te organisere­n”, zegt Jans. “Dit bedrag komt bovenop hun kinderbijs­lag en zorgtoesla­g. In totaal gaat dit momenteel om ongeveer vijfhonder­d kinderen en jongeren.”

Het basisonder­steuningsb­udget wordt automatisc­h toegekend. “Toch zijn er nog heel wat kinderen met een handicap die nog geen verhoogde kinderbijs­lag krijgen, onder wie zelfs kinderen die al door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zijn erkend”, zegt Jans. “Exacte cijfers hierover zijn er niet. Als op 1 januari 2019 de Vlaamse databanken aan elkaar worden gelinkt, gaan we hier alvast een veel beter zicht op krijgen zodat we het systeem van automatisc­he toekenning kunnen verfijnen. Tot het zover is, raad ik alle ouders die denken dat hun kind hier recht op heeft, aan om een aanvraag in te dienen.”

Als op 1 januari 2019 de Vlaamse databanken aan elkaar worden gelinkt, gaan we het systeem kunnen verfijnen

Vera JANS

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium