Het Belang van Limburg

Ryan Cortjens wint bij de junioren

VELDRIJDEN LANAKENAAR PAKT IN LOENHOUT EERSTE ZEGE

- Jan-Pieter DE VLIEGER

Vijfendert­ig seconden voorsprong, twintigste zege van het seizoen. Mathieu van der Poel was andermaal een klasse apart in Loenhout. Wout van Aert ergert zich aan de berusting in het crosspelot­on.

Van der Poel is weg en ze kijken meteen naar mij om op kop te rijden

Wout VAN AERT

Loenhout was een cross die Van der Poel nog nooit had gewonnen. Maar dit jaar gaat alles ongeveer vanzelf. Vooraf een interviewt­je met Sporza over dat nieuwe contract tot 2020, over de Porsche 911 die hij zich straks kan veroorlove­n en dan vanaf de vierde ronde alles en iedereen wegblazen. Wout van Aert liet zich even te ver uitzakken en Van der Poel was de pijp uit. “Het was zeker niet slim van mij”, zei van Aert. “Voor ik het wist, zat ik te ver. Maar ik moet mijn beste niveau halen om Mathieu te kunnen volgen en dat was vandaag zeker niet het geval.” De dominantie van de Nederlande­r is niet fijn voor de concurrent­ie. In de eerste plaats niet voor zijn dichtste belager Van Aert. “Dat is één van de grote moeilijke dingen dit jaar. Om daarmee om te gaan. Vorig jaar was het elk om beurt. Niet zoals nu. Haalt hij zijn normale niveau, dan is hij heel moeilijk te kloppen.”

Er is binnen het crosspelot­on veel berusting bij de dominantie van Van der Poel: “Het is triestig”, vindt Van Aert. “Van der Poel is weg en ze kijken meteen naar mij om op kop te rijden. Er zijn er veel die starten met de ingesteldh­eid om alleen voor het podium te rijden. Terwijl bijvoorbee­ld Toon Aerts (die derde eindigde, nvdr.) hier bewijst dat het oplevert om vol gas te geven.”

Eindzege al binnen

Van der Poel finishte uiteindeli­jk met vijfendert­ig seconden voorsprong, goed voor zijn twintigste zege van het seizoen. De Nederlande­r is zo dominant dat hij straks in theorie niet eens hoeft te starten in de slotmanche in Lille om het DVV-eindklasse­ment binnen te halen. Eerste concurrent Toon Aerts volgt al op meer dan vijf minuten, het equivalent van een forfait.

Van der Poel heeft daags na de bekendmaki­ng van zijn contractve­rlenging tot 2020 de concurrent­ie dus nog eens duidelijk gemaakt waar ze minstens de komende drie winters voor staan. Voor zover ze dat nog niet wisten. “Maar ik laat mijn keuze (tussen veld en weg, nvdr.) daar niet van afhangen”, verzekert Van Aert. “Als ik me vandaag al vragen moet stellen, dan moet het hele peloton dat doen. Voor de cross is het net heel goed dat Mathieu blijft.”

 ?? FOTO FACEBOOK ??
FOTO FACEBOOK
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Mathieu van der Poel ploetert als snelste door de modder in Loenhout.
FOTO PHOTO NEWS Mathieu van der Poel ploetert als snelste door de modder in Loenhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium