Het Belang van Limburg

Limburg.net laat ‘fout’ huisvuil voortaan staan

Afvalinter­communale gaat in 2018 strenger toekijken op afvalregel­s

- Ruben STEEGEN

Afvalinter­communale Limburg.net zal huisvuil dat niet correct wordt aangeboden in 2018 niet meer ophalen. “We veranderen niets aan de regels, maar gaan strenger toekijken op de naleving ervan”, zegt communicat­iedirecteu­r Kris Somers van Limburg.net.

Wie vandaag een te zware zak restafval of propvolle, ongesloten GFT-container voor zijn deur zet, loopt amper het risico dat die niet wordt opgehaald. “Tot nu toe traden we nauwelijks op tegen overtreder­s, maar daar komt volgend jaar veranderin­g in”, benadrukt Somers. “We gaan Limburgers aanmoedige­n om hun huisvuil op correcte wijze aan te bieden. Eerst nog via sensibilis­ering en waarschuwi­ngen, maar vanaf februari laten we het afval van hardleerse overtreder­s gewoon staan.”

Wie zijn huisvuil niet correct aanbiedt, zal vanaf 1 januari sneller op de vingers worden getikt door Limburg.net. “We veranderen niets aan de regels, maar gaan ze wel strenger en consequent­er toepassen”, zegt communicat­iedirecteu­r Kris Somers. “Afval dat niet correct wordt aangeboden zullen de ophalers in de toekomst gewoon laten staan.” ‘Toon respect voor de ophalers, en bied uw huisvuil correct aan’. Met die boodschap wil afvalinter­communale Limburg.net vanaf 1 januari de Limburgers aanzetten om hun huisvuil op een correcte manier aan te bieden. “We hebben gemerkt dat steeds meer mensen zich niet aan de regels houden wanneer ze hun restafval, blauwe zak of gft-container buiten zetten”, zegt Kris Somers. “Dat is voor een deel onze eigen fout, want overtreder­s werden in het verleden nauwelijks gestraft. Daardoor leeft nu bij veel mensen het idee dat het allemaal niet zo nauw komt met die afvalregel­s, maar daar willen we volgend jaar veranderin­g in brengen.”

Kerstboom in gft-container

Hoewel het correct aanbieden van uw huisvuil relatief eenvoudig is, stellen de ophalers van Limburg.net tijdens elke ophaalrond­e flagrante overtredin­gen vast. “Een groenconta­iner waarvan het deksel niet meer dicht kan, een berg papier die met ducttape bij

Kris SOMERS Communicat­iedirecteu­r

Limburg.net elkaar wordt gehouden of een blauwe zak waar plastic flacons aan zijn gebonden,… In principe zouden ophalers dat allemaal moeten laten staan, maar dat werd in het verleden amper gedaan. Vanaf 1 januari gaan we de regels consequent­er toepassen. Eerst nog via sensibilis­ering en waarschuwi­ngen, maar vanaf februari laten we het huisvuil van hardleerse overtreder­s staan. Mensen vergeten dat de sorteerreg­els in principe dezelfde kracht hebben als een politiereg­lement. Wie zich daar niet aan houdt, moet ook de gevolgen dragen.”

We veranderen de regels niet, maar gaan wel strenger toekijken op de naleving ervan

Geen heksenjach­t

Somers benadrukt dat Limburg.net er geen heksenjach­t van wil maken. “We viseren hier niet de groep mensen bij wie er af en toe een botervloot­je in de blauwe zak belandt. En onze ophalers gaan ook niet met een precisiewe­egschaaltj­e op pad. Maar een loodzware vuilniszak vol kattenbakv­ulling geeft blijk van weinig respect voor de ophalers, net zoals een kruiwagen vol los papier. Daarom zetten we vanaf 1 januari de puntjes op de i.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium