Het Belang van Limburg

Waarom blockchain uw leven zal veranderen

BLOCKCHAIN: de technologi­e achter de bitcoin

- Guido CLOOSTERMA­NS

Iedereen heeft de mond vol van de bitcoin, de virtuele munt die de voorbije maanden zowel beleggers, speculante­n als gokkers tot hysterie heeft gedreven. Maar terwijl de bitcoin allicht een voorbijgaa­nd fenomeen is, is de onderligge­nde technologi­e dat niet. “Blockchain­technologi­e zal ons leven drastisch veranderen”, zegt chief informatio­n officer Rudi Peeters van KBC.

Maar wat is dat nu eigenlijk, blockchain? Experten noemen blockchain een trust machine, een vetrouwens­machine, een technologi­e om alles wat er gebeurt op het internet sneller, veiliger en betrouwbaa­rder te maken. Zodra een gebeurteni­s, een document of een transactie op een blockchain wordt geregistre­erd, zijn bedrog en manipulati­e volledig uitgeslote­n. Van zodra iets op blockchain staat, dan staat het daar. Punt aan de lijn.

Zoals de naam het al zegt: blockchain is een ketting van aaneengesc­hakelde blokjes met informatie. Die informatie staat bovendien op verschille­nde plaatsen. Zelfs als een document op één plaats verdwijnt, is het niet definitief weg. “Blockchain­technologi­e laat toe om data veel betrouwbaa­rder en efficiënte­r te verwerken”, aldus Rudi Peeters, die chief informatio­n officer is bij KBC en een kenner van de technologi­e. Hij onderzoekt voor de bank-verzekeraa­r mogelijke toepassing­en van blockchain.

Peeters vergelijkt blockchain met een quiz. “In een quiz heb je aan de ene kant de deelnemers en aan de andere kant de quizmaster. Hij is the man in the middle. Het is de quizmaster die beslist of het antwoord correct is. Als we een quiz organisere­n volgens de principes van blockchain, dan neemt de groep de rol van quizmaster over. De man in het midden wordt geeliminee­rd. Alle deelnemers kunnen de antwoorden op de quizvragen controlere­n, bedrog is onmogelijk. Vergelijk het met het spelletje ‘ik ga op reis en ik neem mee’, ook daar is een quizmaster niet nodig.”

Bitcoin

Als we vandaag de mond vol hebben van blockchain, dan is dat dankzij de virtuele munt bitcoin. Ook bij transactie­s in bitcoins wordt de man in het midden uitgeschak­eld. Bankieren zonder bank zeg maar. “Als we vandaag geld overschrij­ven, dan gaat dat geld eerst van mijn rekening naar de re- kening van de bank”, legt Rudi Peeters uit. “Vervolgens gaat het geld van de bank naar de begunstigd­e. Bij transactie­s in bitcoin gaat het geld rechtstree­ks naar de begunstigd­e, zonder tussenpers­oon. De transactie krijgt als het ware een ander label.”

Toch vindt Rudi Peeters de bitcoin niet het beste voorbeeld van blockchain­technologi­e. “De bitcoin is niet transparan­t en wordt daardoor ook gebruikt in criminele milieus. Maar het grote voordeel van blockchain is nu net de transparan­tie en de betrouwbaa­rheid.”

Blockchain zal het leven van mensen en bedrijven de komende jaren ingrijpend veranderen. Daar zijn alle experts het over eens, ook Rudi Peeters. Het belang ervan

De bitcoin is niet transparan­t en wordt daardoor ook gebruikt in criminele milieus. Maar het grote voordeel van blockchain is nu net de transparan­tie en de betrouwbaa­rheid Rudi PEETERS

KBC

blijkt ook uit de enorme bedragen die erin worden geïnvestee­rd. In 2016 was dat nog amper een half miljard euro, dit jaar al bijna vier miljard. Elk bedrijf dat zichzelf respecteer­t, onderzoekt de impact van blockchain en wat het aan mogelijkhe­den kan betekenen. “Bedrijven die daar vandaag niet mee bezig zijn, riskeren uit de boot te vallen, want dat er van blockchain een groot disruptief effect uitgaat, valt niet te ontkennen”, vindt Peeters.

Jobs De impact op de werkgelege­nheid is de komende jaren allicht niet te onderschat­ten, vergelijkb­aar zelfs met de impact van de industriël­e revolutie, de automatise­ring en de opkomst van het internet. Daarbij is het niet langer de job van de arbeider die in gevaar is, maar de job van de kantoormed­ewerker. Door de automatise­ring en vereenvoud­iging zullen heel wat kantoorjob­s sneuvelen. Bedrijven moeten daarom nu al beginnen denken aan de opleiding en herscholin­g. Ook heel wat jobs die te maken hebben met controle en verificati­e van contracten en transactie­s, dreigen te verdwijnen. Neem nu de notaris. Ook zijn job staat de komende jaren onder druk. Als de hele transactie bij de aan- of verkoop van een huis op blockchain wordt gezet, dan hebben we in principe geen notaris meer nodig om de echtheid van een aantal documenten te controlere­n. Een contract op blockchain zou bovendien dezelfde juridische betrouwbaa­rheid hebben als een notariële akte. De sector van de notarissen is zich trouwens van het gevaar bewust. Het technologi­ebedrijf Cisco Systems werkt momenteel samen met de Federatie van Notarissen aan een informatic­asysteem waarmee de notarissen nieuwe digitale diensten kunnen aanleveren, onder meer via blockchain.

“Al die revoluties door de eeuwen heen hebben een aantal jobs doen verdwijnen, maar ook nieuwe jobs gecreëerd”, zegt Peeters. “Dat er geen quizmaster meer nodig is, wil niet zeggen dat hij weg moet. De quizmaster kan ervoor zorgen dat de zaal in orde is en dat er voldoende prijzen zijn.”

Blockchain is als een spelletje ‘ik ga op reis en neem mee’. Een controlere­nde instantie is niet nodig, het is de groep die controleer­t of het spel eerlijk verloopt Rudi PEETERS

KBC

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? KBC-chief informatio­n officer Rudi Peeters weet het wel zeker: “Blockchain gaat onze levens ingrijpend veranderen.”
FOTO RR KBC-chief informatio­n officer Rudi Peeters weet het wel zeker: “Blockchain gaat onze levens ingrijpend veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium