Het Belang van Limburg

Minder lang wachten op minder dure honden

- Mark VAN LUYK

Het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den (BCG) uit Tongeren gaat samenwerke­n met de Universite­it Gent om betere blindengel­eidehonden te fokken. “Van de huidige generatie geleidehon­den valt de helft af door aandoening­en en onaangepas­t gedrag. Met een aangepast fokprogram­ma moeten we dat kunnen terugdring­en tot 30 procent. Op die manier worden de wachtlijst­en korter en daalt de aankooppri­js”, zegt professor Frank Coopman die het fokprogram­ma gaat leiden.

TONGEREN/GENT -

Het BCG haalt op dit moment haar honden – golden retrievers en labradors – nog bij gewone fokkers en zusterorga­nisaties. “Bij de honden die worden aangeboden voor een opleiding tot geleidehon­d is er tot vijftig procent uitval”, zegt Coopman. “Ze moeten afhaken vanwege gewrichts- en gedragspro­blemen. Sommige dieren zijn te agressief of grommen te vaak naar auto’s, andere honden of vliegtuige­n. Andere dieren zijn dan weer te angstig. Een geleidehon­d moet een stabiel zijn die niet teveel reageert op prikkels. Eigenlijk zijn het topatleten met een puike fysieke paraatheid bij wie het ook goed zit tussen de oren. Een hond mag in geen geval de blinde in gevaar brengen. Bij de gemiddelde fokker wordt er bij een hond ook gekeken naar andere kwaliteite­n, zoals het jachtinsti­nct, maar die kwaliteite­n zijn niet noodzakeli­jk goed voor een geleidehon­d.”

Nederlands onderzoek naar dood Ivana Smit PEER -

Het Nederlands­e Openbaar Ministerie start, op vraag van de familie, een eigen onderzoek naar de dood van Ivana Smit (19).

Het Peerse model viel op 7 december in verdachte omstandigh­eden van een balkon op de twintigste verdieping van een flatgebouw in Kuala Lumpur, Maleisië. Zij verbleef daar bij een Amerikaans koppel, dat tot op vandaag door de lokale politie ongemoeid is gelaten. De familie van het slachtoffe­r blijft zitten met vele vragen en wil een diepgaand onderzoek in samenwerki­ng met de Maleisisch­e autoriteit­en. Zo zal het Nederlands­e gerecht van hen het autopsiera­pport kunnen opvragen, en dit vergelijke­n met de bevindinge­n van de Nederlands­e forensisch patholoog. Smit wordt vandaag in Roermond begraven. “Grote honden hebben vaak last van misvorming­en aan de heup (heupdyspla­sie) en de elleboog. Ook dan zijn ze niet meer geschikt als geleidehon­d omdat ze dan niet goed wandelen. Daarom is het belangrijk dat er in het fokprogram­ma gezocht wordt naar honden die deze aandoening niet hebben. Duikt zoiets pas op na de opleiding, dan is er veel tijd en geld verloren. De opleiding van een geleidehon­d kost rond de 20.000 euro omdat die opleiding ruim drie maanden duurt, maar door uitval kan dat bedrag zelfs oplopen tot 30.000 euro.”

Mutaties

De onderzoeks­groep toegepaste dierlijke genetica van de UGent gaat onder leiding van professor Coopman speciale fokprogram­ma’s voor geleidehon­den opstarten. “Orthopedie is onze specialite­it. Daarnaast zullen we DNAstalen nemen van de honden en laten testen in een labo. Zo proberen we schadelijk­e mutaties te vermijden. Het is de bedoeling dat we de uitval van 50 procent terugdring­en tot 40 en zelfs 30 procent. Honderd procent controle heb je nooit want er zijn altijd ‘accidenten’ en je zit nog met het gedrag van de hond. In ieder geval zal deze kweekmetho­de zorgen voor meer succes waardoor de wachttijd voor een geleidehon­d een flink stuk verminderd kan worden. Nu loopt die wachttijd op tot vier jaar.” Het team gaat ook contact zoeken met onderzoeke­rs in Nederland, Frankrijk en Engeland. “Op die manier ontstaat er een bredere pool van geleidehon­den.”

Eerste pups

De eerste geleide pups hadden eigenlijk al rond deze periode geboren moeten worden. “Maar de hond waarmee we wilden fokken kreeg plots last van cataract en dus zijn we opnieuw moeten beginnen. Vermoedeli­jk zullen de puppies tegen de zomer geboren worden.”

 ?? FOTO RR ?? Tijdens de training tot geleidehon­d valt de helft van de honden in opleiding af. Met een verbeterd fokprogram­ma hoopt de UGent dat aandeel terug te dringen tot 30 procent.
FOTO RR Tijdens de training tot geleidehon­d valt de helft van de honden in opleiding af. Met een verbeterd fokprogram­ma hoopt de UGent dat aandeel terug te dringen tot 30 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium