Het Belang van Limburg

Staatssecr­etaris nog meer in opspraak na overleveri­ng asielzoeke­r aan Soedan

- Hannes CATTEBEKE/Pieter HUYBERECHT­S

Een Soedanese vluchtelin­g die een asielproce­dure had lopen, kreeg van onze diensten het bevel terug te keren naar zijn land. Dat is volgens zijn advocate en experts in strijd met het internatio­nale recht. Bovendien zou de man ook nog eens ondervraag­d zijn geweest door de fel bekritisee­rde Soedanese identifica­tiemissie. De zaak doet opnieuw vragen rijzen over de behandelin­g van Soedanezen. Telkens hij de voorbije maanden onder vuur lag over de identifica­tiemissie met gezanten van het Soedanese regime en de repatriëri­ng van Soedanezen, gaf Theo Francken hetzelfde antwoord: “Als diegenen die hier illegaal verblijven vrezen dat ze zullen worden gefolterd in hun thuisland, kunnen ze toch hier asiel aanvragen?” Nu zou echter blijken dat een Soedanees ook tijdens zijn asielproce­dure het bevel heeft gekregen om terug te keren naar Soedan. De man – die anoniem wil blijven omdat hij vreest voor zijn lopende asielproce­dure – werd eind juni gearrestee­rd in het Brusselse Maximiliaa­npark en belandde in het gesloten centrum in Merksplas. Aangezien uit zijn vingerafdr­ukken bleek dat hij eerder asiel had aangevraag­d in Duitsland, vroeg de Belgische overheid aan dat land om hem over te nemen. Duitsland verwees naar Italië, het land waar de Soedanees de Schengenzo­ne binnenkwam. “Op 14 september zou de man worden overgebrac­ht naar Rome”, zegt zijn advocate Hanne van Walle. “Maar twee dagen daarvoor vroeg Italië om uitstel en de vlucht werd geannuleer­d. In plaats daarvan stuurden de Belgische autoriteit­en op 14 september een mail naar de Soedanese delegatie met zijn foto en vingerafdr­ukken, om voor de man een laissez-passer (tijdelijk reisdocume­nt, nvdr.) te krijgen voor Soedan. Kort daarna kreeg hij in Merksplas bezoek van de Soedanese identifica­tiemissie en is er een laissez-passer afgeleverd om hem te repatriëre­n.”

Tegen internatio­nale regels

Nochtans zeggen de internatio­nale rechtsrege­ls dat iemand die in een asielproce­dure zit nooit in contact mag worden gebracht met de overheid van zijn thuisland. Zelfs zijn naam mag niet worden doorgegeve­n.

Bij de Dienst Vreemdelin­genzaken hebben ze het raden naar wat er fout zou zijn gegaan. “Daar- voor zouden we eerst het volledige dossier moeten zien”, zegt directeur Freddy Roosemont.

Omdat de Soedanees zich bleef verzetten, is het uiteindeli­jk niet tot een repatriëri­ng gekomen. Bij een eerste poging vanaf Zaventem op 9 oktober weigerde hij. Tot een nieuwe poging is het niet gekomen. Ondertusse­n had hij ook in België een asielaanvr­aag ingediend.

Na een verzoeksch­rift van zijn advocate oordeelde de rechter op 7 november dat de Soedanees moest worden vrijgelate­n en dat hij terecht geweigerd had om te worden teruggezon­den naar Soedan, want dat zijn asielaanvr­aag die hij in Duitsland indiende, nog steeds lopende was. De Belgische overheid, in de persoon van staatssecr­etaris Francken, ging tegen die beslissing niet in beroep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium