Het Belang van Limburg

“Hij kan FIFA-voorzitter worden”

-

Blessures dreigen zijn voetbalcar­rière te fnuiken, maar ‘the sky’blijft ‘the limit’ voor Vincent Kompany. De 31-jarige Rode Duivel studeerde af aan de Business School in Manchester en is al klaar voor een nieuwe loopbaan. “Waarom zou hij geen FIFA-voorzitter kunnen worden?” Tweemaal goed nieuws voor Vincent Kompany gisteren. Zijn zoveelste kuitblessu­re is minder erg dan verwacht, gaf Manchester City-coach Pep Guardiola mee. En in de Manchester Business School kreeg hij, in toga en baret, zijn diploma overhandig­d. De Rode Duivel mag zich voortaan Master in de Business Administra­tion (MBA) noemen. Die nieuwe, prestigieu­ze titel droeg hij op aan zijn mama Joseline, die tien jaar geleden aan kanker overleed. “Mijn moeder gaf me als kind voortduren­d mee dat onderwijs belangrijk is. Dit diploma is een eerbetoon aan haar.” Het was ook Joseline die er in 2004 op hamerde dat haar 17jarige zoon bij Anderlecht bleef tot hij zijn middelbare studies economie-moderne talen had afgemaakt. In september 2005 ging Kompany ook verder studeren, hij schreef zich in voor de richting Economisch­e Wetenschap­pen op de Vrije Universite­it Brussel. Maar hij kreeg thuis les en door zijn transfer naar Hamburg moest hij er in de zomer van 2006 al mee stoppen. Nu, op zijn 31ste, heeft hij eindelijk iets anders dan een voetbal in handen.

30.000 euro

“Ik stapte uit mijn comfortzon­e en in het begin bakte ik er helemaal niks van. Maar dankzij de motivatie van mijn vrouw, kinderen, ploegmaats – iederéén – heb ik het toch gehaald”, zo schreef Kompany op zijn Instagram-account. Het kostte dus bloed, zweet en tranen. Maar ook veel geld – al is dat relatief als je bij een van ’s werelds beste clubs speelt. Wie zich wil inschrijve­n voor de parttime MBA, betaalt zo’n 30.000 euro. In theorie moet je al een diploma hebben om toe te treden, maar omdat hij al wat ervaring had in het bedrijfsle­ven en een toonbeeld van leiderscha­p is, werd hij toch toegelaten.

Kompany deed vijf jaar over een driejarig traject, maar bereikte de finish. Niet evident, als je tegelijk heel Europa rondreist met je club. “Vincent volgde een speciaal programma en kon gelukkig veel vanop afstand doen”, vertelt zijn broer François (28), ook voetballer. “Maar hij moest elke maand wel een paar keer aanwezig zijn. En er kroop ook veel tijd in zijn eindwerk.” Kompany ging in zijn onderzoek na hoe voetbalclu­bs baat hebben bij het thuisvoord­eel. Hij interviewd­e daarvoor 25 (ex-)topvoetbal­lers, waaronder ook Thierry Henry, nu assistent-trainer bij de Rode Duivels. Hij kreeg een score van 72 en een onderschei­ding voor zijn eindwerk. Voor zijn examens kreeg hij een voldoening.

Talenknobb­el

De vraag is: wat nu? Nog een paar jaar voetballen natuurlijk, als het lichaam dat toelaat. Ook daarnaast heeft Kompany al een rijkgevuld leven. Hij is ambassadeu­r van SOS Kinderdorp­en, investeert in een limousineb­edrijf en de sociale voetbalclu­b BX Brussels, en runt productieh­uis Bonka Circus. Maar met dit diploma kan hij nieuwe horizonten verkennen. Vader Pierre doet een suggestie. “Ik wil niet in Vincents plaats denken, maar waarom zou hij op termijn geen voorzitter van de UEFA kunnen worden? Of van de FIFA?”, zegt pa Kompany, verwijzend naar de Europese en de wereldvoet­balbond. “Hij kent heel wat mensen in het wereldje en met zijn Congolese roots zou hij zowel Europa als Afrika achter zich kunnen krijgen. Zijn meertaligh­eid – hij kan ook Duits, Italiaans en Spaans – is een extra troef. Maar als hij voor een carrière buiten het voetbal kiest: even goed. Ik ben vooral trots dat hij die opleiding voltooid heeft. Zijn mama zou dat ook geweest zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Kompany, in toga en baret, draagt zijn diploma op aan zijn overleden moeder (links).
FOTO'S RR Kompany, in toga en baret, draagt zijn diploma op aan zijn overleden moeder (links).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium