Het Belang van Limburg

“Jobstudent­en doen dit niet graag”

ROEMENEN EN POLEN BAKKEN HAMBURGERS OP WINTERLAND

-

Ze rijden met Belgische trucks en werken in de bouw, maar ook op Winterland in Hasselt zijn een tiental Roemenen en Polen aan de slag om hamburgers en hotdogs te bakken. “Dat klopt. Er zijn een aantal mensen uit die landen in dienst van foorkramer­s. Dat is al een tijdje aan de gang”, zegt Maurice Schoenmaec­kers, organisato­r van Winterland.

HASSELT -

Winterland zelf werkt hoofdzakel­ijk met jobstudent­en in het Grand Café en aan de schaatsbaa­n. “En dat zijn allemaal mensen uit de streek omdat we willen dat bezoekers in hun eigen taal worden bediend. In totaal zijn er elke dag 30 à 40 medewerker­s van Winterland druk in de weer. Zij zijn allemaal in dienst via het sociaal secretaria­at ADMB, we voldoen dus aan alle wettelijke vereisten.”

Maar ook de verschille­nde standhoude­rs van Winterland zetten personeel in hun kraampjes. De standhoude­rs werken zelfstandi­g en betalen standgeld aan de organisati­e van Winterland. “Een aantal foorkramer­s heeft inderdaad mensen in dienst uit Roemenië en Polen. Niet alleen tijdens Winterland, maar ook voor andere evenemente­n. Die evolutie is al een tijdje bezig. Net als in de transporte­n bouwsector. De mensen bieden zich hier aan als werkkracht. Dat kan ook volgens de Europese wetgeving omdat de arbeidsmar­kt volledig vrij is. Als ze de juiste kwalificat­ies en papieren hebben, kunnen ze aan de slag. Wij gaan er vanuit dat al onze standhoude­rs de Belgische wetgeving naleven en dus ook voldoen aan de arbeids- en loonvoorwa­arden van ons land.”

Caravans

Volgens een aantal Roemeense worstenbak­kers die wij spraken, komen ze speciaal voor Winterland naar Hasselt. “We verblijven in caravans”, zegt er eentje die druk in de weer is met XXL-worsten. “Dat zou kunnen”, zegt Schoenmaec­kers, “maar dat zullen wel woonwagens van foorkramer­s zijn. Die zijn vrij luxueus ingericht met douche en toilet. Je kan daar prima in wonen.” Eén standhoude­r van Winterland zegt dat de foorkramer­s wel moeten ronselen in andere landen. “Vroeger vond je gemakkelij­k jobstudent­en om worsten en frieten te bakken, de jongeren van vandaag hebben daar minder zin in.”

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Verschille­nde Roemeense worstenbak­kers komen speciaal voor Winterland naar België en verblijven intussen in caravans.
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR Verschille­nde Roemeense worstenbak­kers komen speciaal voor Winterland naar België en verblijven intussen in caravans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium