Het Belang van Limburg

Stapt Italië volgend jaar uit de eurozone?

- Luc STANDAERT

Op 4 maart kiezen de Italianen een nieuw parlement. Hoewel dat geen vervroegde verkiezing­en zijn en Italië er veel beter aan toe is dan bij de vorige verkiezing­en van vijf jaar geleden, zijn er niet zoveel redenen om gerust te zijn over de derde economie van de eurozone. Italië mag dan wel de vijfjarige legislatuu­r rondgemaak­t hebben met dezelfde regeringsc­oalitie, op die tijd zijn er wel drie eerste ministers gepasseerd. Premier Enrico Letta werd na nog geen jaar niet zo elegant opzij geduwd door zijn partijvoor­zitter Matteo Renzi. Maar die ruimde vorig jaar de baan nadat hij een referendum had verloren waaraan hij zelf zijn lot als premier gekoppeld had. Van december 2016 tot nu was Paolo Gentiloni eerste minister.

Migratiecr­isis

Toch heeft de centrumlin­kse PD het niet slecht gedaan. Gentiloni kon donderdag met enige trots zeggen dat Italië de rode lantaarn in Europa heeft doorgegeve­n. De economie groeit en de rente op de overheidss­chuld is flink gedaald. Op een jaar tijd is Gentiloni trouwens populairde­r geworden dan zijn voorganger Matteo Renzi. Maar die is nog altijd partijleid­er en wordt de lijsttrekk­er en kandidaatp­remier voor de PD. Italië heeft nog steeds een overheidss­chuld van 130 procent van het bnp, en een werklooshe­idsgraad van meer dan 11 procent (met een jeugdwerkl­oosheid van bijna 35 procent). De migratiecr­isis, en de 620.000 vluchtelin­gen die de voorbije vier jaar het land zijn binnengeko­men, worden ook een hoofdthema in de kiescampag­ne. En de PD doet het met 23 procent niet zo best in de peilingen. Die worden aangevoerd door M5S, de vijfsterre­nbeweging van de eurokritis­che komiek Beppe Grillo, goed voor 27 procent van de kiesintent­ies. De kandidaat-premier van M5S, de pas 31-jarige Luigi Di Maio, wil Italië uit de eurozone. Maar omdat M5S principiee­l tegen coalitiere­geringen is, is de kans klein dat hij ooit premier wordt.

Krokodil Silvio

Een realistisc­her scenario is dat drie partijen aan de rechterzij­de elkaar vinden. De xenofobe en anti-Europese Lega Nord heeft onder leiding van Matteo Salvini wat scherpe kantjes afgeveild en zou goed zijn voor 14 procent van de stemmen. Het kleine rechtse Fratelli d’Italia zou 5 procent halen. En dan is er nog de oude krokodil Silvio Berlusconi, 81 ondertusse­n, maar nog steeds goed voor 14 procent, al kan hij na een reeks veroordeli­ngen wel zelf geen kandidaat meer zijn. Samen halen die drie een eind boven de 30 procent. Sommigen sluiten niet uit dat die drie partijen toch M5S zouden kunnen overhalen samen een regering te vormen. In dat geval komt er in Italië vrijwel zeker een referendum over het opgeven van de euro.

 ?? FOTO RTR ?? Premier Paolo Gentiloni volgde eind vorig 2016 Matteo Renzi op en kan op economisch vlak enkele mooie resultaten voorleggen.
FOTO RTR Premier Paolo Gentiloni volgde eind vorig 2016 Matteo Renzi op en kan op economisch vlak enkele mooie resultaten voorleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium