Het Belang van Limburg

Slovenië en Kroatië blijven het oneens over Baai van Piran

- Luc STANDAERT

Slovenië vraagt de Europese Unie om tussenbeid­e te komen in een oud grensgesch­il met Kroatië, nadat vrijdag de limietdatu­m verstreek voor de uitvoering van de beslissing van het Permanent Arbitrageh­of in Den Haag over de kwestie. Het dispuut tussen de twee buurlanden sleept al aan sinds het uiteenvall­en van Joegoslavi­ë in 1991. Ondertusse­n zijn Slovenië en Kroatië allebei lid van de Europese Unie en van de NAVO, maar hun grensgesch­illen raken maar niet opgelost. Het belangrijk­ste dispuut draait rond de verdeling van de territoria­le wateren van beide landen in de Baai van Piran, voor het pittoreske oude havenstadj­e Piran, geboortepl­aats van de Italiaanse barokcompo­nist Giuseppe Tartini, en zowat de enige kustplaats die Slovenië heeft.

Corridor

Omdat beide landen tot 1991 deel uitmaakten van Joegoslavi­ë was er geen zeegrens, en moest er een akkoord worden gesloten. Maar Slovenië en Kroatië zijn het al 26 jaar oneens. Het kleine Slovenië heeft 46 kilometer kust aan de Adriatisch­e Zee, Kroatië 1.700 kilometer. Als het gewone zeerecht wordt toegepast, heeft Slovenië nauwelijks territoria­le wateren en al helemaal geen toegang tot de open zee, omdat het ingesloten wordt tussen de territoria­le wateren van Kroatië en Italië. De Slovenen gaan er alvast van uit dat de hele Baai van Piran van hen is. Kroatië vindt dat het recht heeft op de helft van de baai. Bovendien eist Slovenië een corridor op van 10 zeemijlen door de Kroatische territoria­le wateren om een eigen toegang tot de open zee te hebben.

Kink in de kabel

Onderhande­lingen tussen de achtereenv­olgende regeringen van de twee landen losten niets op. Tot de zaak in 2009 in een stroomvers­nelling kwam door de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Slovenië, dat al lid van de EU was, blokkeerde die toetreding zolang het geen genoegdoen­ing kreeg in het grensgesch­il. Na bemiddelin­g van de Europese Commissie werd overeenste­mming bereikt om de zaak voor te leggen aan het Permanent Arbitrageh­of in Den Haag. Beide zijden gingen akkoord om de beslissing van het Arbitrageh­of te erkennen en uit te voeren. Maar in 2015 kwam er een kink in de kabel toen uitlekte dat de door Slovenië aangeduide arbiter overleg gepleegd had met de Sloveense regering. Kroatië liet weten dat het uit de procedure stapte en zich niet meer gebonden achtte door de beslissing. Zowel de Sloveense als de Kroatische arbiter namen ontslag, maar het Arbitrageh­of achtte de inbreuk op de regels niet ernstig genoeg om de arbitrage te stoppen. De Sloveense arbiter werd vervangen, maar Kroatië stuurde voortaan zijn kat naar Den Haag.

Op 29 juni van dit jaar deed het Arbitrageh­of uitspraak. Slovenië

Piran krijgt twee derde van de Baai van Piran, Kroatië een derde. En Slovenië krijgt de gevraagde corridor door de Kroatische wateren om toegang te hebben tot de Adriatisch­e Zee. De beslissing moest worden uitgevoerd binnen zes maanden, en die termijn verliep dus vrijdag.

“Incidenten”

Kroatië herhaalde de voorbije dagen dat het de beslissing van het Hof niet erkent en wil nieuwe onderhande­lingen. Slovenië liet weten dat het de beslissing voor zover mogelijk eenzijdig gaat uitvoeren. Dat bracht de Kroatische premier Andrei Plenkovic ertoe om te dreigen dat eenzijdige uitvoering “tot incidenten kan leiden”, als de vissers van een van beide landen die in de omstreden wateren willen vissen de hulp van de kustwacht inroepen. Waarschijn­lijk zal het dispuut eindigen voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Maar Slovenië vraagt ook de Europese Commissie om op te treden. Het respectere­n van de beslissing van het Arbitrageh­of is immers een van de voorwaarde­n die vermeld staan in het toetreding­sverdrag van Kroatië in de Europese Unie in 2013. Maar de vraag is welke macht de Commissie heeft om de beslissing van het Arbitrageh­of te doen naleven.

 ?? FOTO © CLICKALPS SRLS ?? Het Sloveense stadje Piran, vlakbij de Kroatische grens.
FOTO © CLICKALPS SRLS Het Sloveense stadje Piran, vlakbij de Kroatische grens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium