Het Belang van Limburg

Laat kerstgesch­enk voor duizenden grensarbei­ders

Oplossing voor belastinga­ftrek voor gezinnen met kinderen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De ruim 20.000 Limburgse grensarbei­ders krijgen nog een laat kerstgesch­enk. Er is een wettelijke regeling voor de bijkomende belastinga­ftrek voor kinderen ten laste. Grensarbei­ders met kinderen ten laste mogen vanaf nu kiezen wie de kinderen ten laste neemt. “Daarmee wordt eindelijk een jarenlange discrimina­tie weggewerkt”, zegt Jos Poukens van de dienst grensarbei­d van het ACV. Gezinnen met kinderen waarvan een van de partners in Nederland werkt, liepen de voorbije jaren elk jaar een serieuze fiscale aftrek mis. Aangezien kinderen altijd ten laste komen van de ouder die het meest verdient, gaf die belastinga­ftrek voor dergelijke gezinnen in de meeste gevallen geen voordeel. Aan die discrimina­tie komt nu een einde via een wetswijzig­ing die gisteren in het Staatsblad werd gepublicee­rd.

De wetswijzig­ing voorziet dat de belastingv­erminderin­g voor kinderen ten laste zal worden verleend aan de partner met het laagste inkomen, als dat voordelige­r is voor het gezin. Bovendien zal de fiscus voor de betrokken gezinnen steeds zelf de berekening maken om na te gaan bij wie de kinderen best ten laste worden genomen zodat automatisc­h de voordeligs­te berekening wordt weerhouden.

Gehuwd

“Met deze wetswijzig­ing zien veel grensarbei­ders met kinderen een einde komen aan jaren van fiscale ongelijkhe­id”, aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Het feit of men al dan niet gehuwd of wettelijk samenwonen­d is, mag geen gevolgen hebben voor hun belastinga­frekening.”

Ook Jos Poukens, bij de christelij­ke vakbond ACV verantwoor­delijk voor grensarbei­d en die jarenlang heeft geijverd voor een oplossing, haalt opgelucht adem. “Eindelijk komt er een einde aan jarenlange discrimina­tie.” Toch zitten er volgens Jos Poukens nog haken en ogen aan de nieuwe regeling. “Men heeft duidelijk gezocht naar de goedkoopst­e oplossing. Er zijn nog wel een aantal gezinnen die tussen de mazen van het net vallen, maar voor de overgrote meerderhei­d is er eindelijk een oplossing.”

Oud zeer

Het was een oud zeer. In ons land heeft elke belastingp­lichtige recht op een belastinga­ftrek van ongeveer 7.000 euro. Gezinnen met kinderen krijgen bovendien een bijkomende aftrek voor elk kind ten laste.

Dat kan oplopen. Voor een gezin met één kind gaat het om een aftrek van 1.500 euro, voor gezinnen met vier kinderen loopt de aftrek op tot 14.000 euro.

Voor grensarbei­ders stelde dat echter een probleem. De bijkomende aftrek wordt gevoegd bij het hoogste inkomen, en aangezien grensarbei­ders hun belastinge­n vooral in het buitenland betalen - in ons land betalen ze alleen gemeentebe­lastingen - betekent dit dat ze nauwelijks voordeel halen uit de bijkomende belastinga­ftrek. Gezinnen die feitelijk samenwonen, kunnen nog kiezen wie de kinderen ten laste neemt, gehuwden echter niet. De Belgische overheid werd in dit dossier herhaaldel­ijk op de vingers getikt, onder meer door het Europees Hof van Justitie en door het Belgisch Grondwette­lijk Hof.

Eindelijk wordt een jarenlange discrimina­tie weggewerkt

Jos Poukens ACV Grensarbei­d

Limburgs gezin

Een correctie liet echter lang op zich wachten. Op 22 september 2015 oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep nog in het voordeel van een Limburgs gezin. Volgens het hof was de regel discrimine­rend voor gehuwden en wettelijk samenwonen­den, omdat grensarbei­ders die niet gehuwd zijn of niet wettelijk samenwonen, wel de aftrek krijgen.

De minister van Financiën liet toen al weten niet tegen de uitspraak in beroep te gaan. Niets stond een definitiev­e regeling nog in de weg.

Uit een raming van eerder dit jaar, blijkt dat de wetswijzig­ing de fiscus in 2018 zo’n 25 miljoen euro kan kosten.

 ?? FOTO BELGA ?? Ook de Limburgers die bij VDL NedCar aan de slag zijn, krijgen een laat kerstgesch­enk.
FOTO BELGA Ook de Limburgers die bij VDL NedCar aan de slag zijn, krijgen een laat kerstgesch­enk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium