Het Belang van Limburg

“Als je dochter er niet meer is, dan telt voetbal niet meer”

- Kristof LIBERLOO

Gérard Linard. Zijn naam klinkt als die van een Franse chansonnie­r. Maar Linard zingt niet, hij is sinds augustus 2017 bondsvoorz­itter. Voor het grote publiek blijft de grijzende Henegouwer een nobele onbekende. Wij trokken naar het bondsgebou­w voor een ontwapenen­de babbel met de 74-jarige Linard, die geen enkel onderwerp uit de weg ging. Van de Nederlands­e les die hij volgt en zelf betaalt over zijn relatie met Bart Verhaeghe en Roberto Martinez tot het trieste overlijden van zijn dochter Christine, zeven jaar geleden.

Hoe zijn uw eerste maanden als bondsvoorz­itter verlopen?

Linard: “Ach, ik kende het huis natuurlijk al, want ik was bijna twee jaar secretaris-generaal. Een erg grote aanpassing was het dus niet.”

Als bondsvoorz­itter staat u toch veel meer in de belangstel­ling?

“Een bondsvoorz­itter moet de KBVB inderdaad vertegenwo­ordigen. Persoonlij­k vind ik dat je helemaal in de bond moet geïntegree­rd zijn om dat goed te doen. Elke preses heeft zo zijn kwaliteite­n. Mijn voorganger (François De Keersmaeck­er, nvdr.) was juridisch heel sterk, hij heeft uitstekend­e dingen gedaan. Ik ben dan weer sterk in het algemene beheer van de federatie.”

Opvallend, u bent de eerste Waalse bondsvoorz­itter in vijftig jaar. Bizar, toch?

“Ik weet niet of dat bizar is. Je moet verkozen worden tot bondsvoorz­itter. Er zijn dus twee verklaring­en mogelijk. Mijn Franstalig­e voorganger­s haalden niet genoeg stemmen of ze durfden zich niet presentere­n als kandidaat. Vlamingen zijn beter tweetalig, heeft dat ermee te maken? Ik werkte bij Effel, een groot bedrijf in verwarming­stoestelle­n, en moest onderhande­len met de belangrijk­ste klanten. Dat waren meestal Vlamingen, als het om centen ging, spraken ze perfect Frans. (lacht) Zelf is mijn Nederlands niet goed genoeg. Ik leerde het vroeger op school, maar heb het vijftig jaar niet gebruikt.”

Er is veel gesproken over uw gebrekkig Nederlands, stoort u dat?

“Iedereen wist toen ik kandidaat- was dat ik niet goed Nederlands sprak. Een lacune, dat klopt. Maar dus heeft men me verkozen voor andere kwaliteite­n. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet beter Nederlands spreek, maar je moet ook begrijpen dat je op mijn leeftijd minder snel een taal aanleert dan wanneer je twintig jaar bent.”

Toch volgt u nog altijd Nederlands­e les.

“Ja, dat klopt. Sinds augustus en ik betaal die zelf. Ik wil de mensen waar ik mee praat, kunnen verstaan. Daarom luister ik in de auto bijvoorbee­ld voortduren­d naar Radio 1. Zeker als het over voetbal gaat. Peter Vandenbemp­t hoor ik graag bezig, alleen praat hij zo snel dat ik hem dikwijls niet begrijp.”

Dan moet u vaker naar Limburg komen, wij praten trager.

“Als ik met Gilbert Timmermans en Benny Mazur (allebei werkzaam bij de KBVB, nvdr.) spreek, versta ik hen inderdaad uitstekend. Met collega’s uit WestVlaand­eren heb ik het dan weer moeilijker.”

Misschien kan het volgende helpen, we hebben een klein nieuwjaars­cadeautje bij voor u.

“Ah, een boek over voetbal. In het Nederlands dan nog, dank u vriendelij­k. Dat kan ik gebruiken.” (lacht)

U was niet op de WK-loting in Moskou aanwezig, naar verluidt omdat u het Engels ook niet machtig bent.

“Als een Engelsman in het Engels ratelt, begrijp ik het inderdaad niet. Als een buitenland­er trager Engels spreekt, lukt het me wel. Maar dat is niet de reden waarom ik van de loting thuis bleef. Voor mijn aanstellin­g tot voorzitter was er al een bezoek aan Rusland geweest en hadden we een optie op een hotel. Dus hoefde ik niet per se mee te reizen. Ik heb de reputatie om gierig te zijn, zelfs mijn vrouw zegt dat. Een euro is een euro. Dus ben ik niet naar Moskou gevlogen omdat ik geen overbodige kosten wilde maken.”

Iets anders nu. Het EK in 2020 komt niet naar Brussel, een blamage voor België, toch?

“Ik vind het heel jammer. Financieel doen we een slechte zaak, maar ook voor onze fans is het een gemiste kans. Zij hebben nu geen thuiswedst­rijden en zullen zich moeten verplaatse­n. Ook als bond maken we daardoor extra kosten.

Men lacht met België in het buitenland.

“Neen, dat merk ik niet uit de berichten die ik krijg van andere federaties, zij beseffen dat de bond niet verantwoor­delijk is voor deze gang van zaken.”

Komt het Eurostadio­n er nog, volgens u?

“UEFA heeft verboden om het EK hier te organisere­n, maar UEFA heeft nooit gezegd dat we het stadion niet mogen bouwen. Tot 30 januari ligt het lot van de nieuwe voetbaltem­pel in handen van de Vlaamse overheid. Ik zou het toejuichen als er toch een stadion gevoorzitt­er bouwd zou kunnen worden. Want het Koning Boudewijns­tadion is verouderd, tot eind mei hebben we een contract met de stad, hopelijk kunnen we dat verlengen onder bepaalde voorwaarde­n. Maar als dat geweigerd wordt, wat dan? We hebben momenteel de beste generatie Rode Duivels ooit, we horen bij de top tien van de wereld en de top zes in Europa, we kunnen in de toekomst fantastisc­he wedstrijde­n organisere­n, tegen toplanden als Frankrijk en Duitsland, denk maar aan de Nations League, maar we hebben geen stadion.”

Bart Verhaeghe zou de komst van het Eurostadio­n geblokkeer­d hebben, wordt verteld.

“Men vertelt héél veel over meneer Verhaeghe. Dat hij het Eurostadio­n tegengehou­den heeft en dat hij de eigenlijke leider van de KBVB is. Ik zou niet weten hoe hij het Eurostadio­n kan blokkeren. Ik heb ook geen enkel bewijs dat Bart Verhaeghe tegen het stadion was. Ik weet dat hij de Rode Duivels graag afwisselen­d zou willen laten voetballen in een stadion van een van onze clubs, als die groot genoeg zouden zijn. In Frankrijk doen ze het zo, tegen Luxemburg speelden ze in Toulouse.”

U haalde net zelf al aan dat vaak geopperd wordt dat Bart Verhaeghe de échte voorzitter van de KBVB is.

“Dat spreek ik formeel tegen. Bart komt één keer per maand naar het bondsgebou­w, niet vaker. Ja, hij heeft een sterke persoonlij­kheid en klopt dan heftig op tafel, hij is een bedrijfsle­ider die op zijn strepen staat. Bart heeft erg veel ideeën, de goede ideeën worden uitgewerkt, de andere niet. Allemaal in samenspraa­k en met de goedkeurin­g van de verantwoor­delijken bij de KBVB.”

Toch horen we vaak: ‘Als Verhaeghe iets wil, wordt het uitgevoerd’.

“Neen, dat is zeker niet zo. De Raad van Bestuur moet alle beslissing­en bekrachtig­en en die bestaat uit tien personen. Verhaeghe doet dus niet zomaar wat hij wil.”

Bent u als voorzitter ondergewaa­rdeerd, denkt u?

Op de bond wordt niet over Preud’homme gepraat, ik geloof in Roberto Martinez

Gérard LINARD

“De mensen in de straat kennen me misschien niet. Ik ben gepassione­erd door voetbal en doe al het mogelijke voor de bond. Mijn profession­ele carrière ligt al lang achter me, ik ben met pensioen en hoef niet zozeer te gloriëren.”

U bent bescheiden, want u hebt de bond flink moeten saneren.

“Je moet leven volgens de middelen die je hebt. Als je over één euro beschikt, dan kan je er geen twee uitgeven. We hebben dus bepaalde beslissing­en moeten nemen die niet aangenaam waren, zoals een

aantal mensen ontslaan. Ik had het voordeel dat ik vroeger in een moeilijke sector werkte, er moest dus altijd beknibbeld worden. Op een gegeven ogenblik hadden we 700 arbeiders, toen ik met pensioen ging, waren dat er nog 300. Ik wist dus wat het was om te saneren, dat kwam van pas bij de bond.”

U bent nu 74 jaar. Hoelang plant u nog voorzitter te blijven, hoelang mag het?

“In het bondsregle­ment staan twee zaken. Dat je moet stoppen als je 75 jaar bent, maar ik ben verkozen voor een mandaat van twee jaar. Ik weet dus niet wat het zal worden. Als ik het fysiek en mentaal aankan, wil ik wel aanblijven, maar het Uitvoerend Comité zal daarover beslissen.”

Over naar het sportieve, kan België volgende zomer de wereldtite­l pakken?

“Dat hoop ik. Axel Witsel zei onlangs nog letterlijk dat hij er helemaal in gelooft. Wel, ik ook, al moet je altijd wel wat geluk hebben.”

De druk op de spelers is groot, zeker na het ontgoochel­ende EK van vorig jaar.

“Ik denk dat we een coach hebben die deze druk kan weghouden van de groep. Roberto Martinez regelt dat uitstekend. Zo heeft hij in maart maar één vriendscha­ppelij- ke interland gepland omdat de spelers al een erg druk programma hebben met hun club.”

Over Martinez gesproken, de naam van Michel Preud’homme als toekomstig bondscoach klinkt steeds luider.

“Tut tut tut,

dat is niet goed. Er wordt hier op de bond niet over Preud’homme gesproken.”

Waarom is er nog geen duidelijkh­eid over het contract van Martinez na het WK?

“Ik denk dat hij zelf ook nog wil afwachten. De technische commissie gaat over de contracten, dat zijn mensen uit het profvoetba­l, zij zijn beter geplaatst dan ik. Want ik kom uit het amateurvoe­tbal, als voorzitter van Couvin-Mariembour­g. Je kan een contract van een speler bij Couvin niet vergelijke­n met dat van Eden Hazard, hé.”

(lacht)

Stel dat er voor de start van het WK geen duidelijkh­eid is over het contract van Martinez, zullen de spelers hem dan nog au sérieux nemen tijdens het WK?

“De spelers zijn enorm gemotiveer­d om dat WK te spelen, ze willen het winnen, dus zijn ze daar mee bezig en met niets anders.”

We herinneren ons nog het vertrek naar het WK in 2002, toen Robert Waseige zijn transfer naar Standard aankondigd­e. Die situatie was lang niet ideaal.

“Maar de spelers hebben nu een andere mentalitei­t. Alle Rode Duivels spelen intussen bij grote clubs in het buitenland, toen voetbalden ze haast allemaal in België. De motivatie is helemaal anders, ik zie het probleem dus niet.”

Gelooft u persoonlij­k in Roberto Martinez?

“Zeker.”

Wat zijn de belangrijk­ste kwaliteite­n van de Spanjaard?

“Zijn flegma en motivatiev­ermogen. Hij brengt fighting spirit in de ploeg. Ik wil geen kwaad spreken over Marc Wilmots, maar ik denk niet dat we onder hem de match in Bosnië zouden gewonnen hebben. Martinez heeft de spelers toen in moeilijke omstandigh­eden tot het uiterste doen gaan.”

Kevin De Bruyne haalde vorige maand nochtans fors uit.

“Dat heeft me verbaasd, want Kevin is eerder introvert. Ik zou liever gehad hebben dat het intern was gebleven natuurlijk, maar jongeren zijn vaak impulsief. Ik heb me niet met die zaak gemoeid, dat was een zaak van Martinez, hij heeft dat goed opgelost.”

Praat u met Martinez over voetbal?

“Ik praat wel met hem, maar niet over de ploeg. Dat is niet aan mij. Ik heb het met hem bijvoorbee­ld nooit over Nainggolan gehad. Martinez wordt betaald om die dingen te regelen. Natuurlijk heb ik mijn eigen ideeën over voetbal. Zeker achteraf weet ik het altijd heel goed (lacht), maar ik hou mijn mening voor mezelf. Ook bij Couvin-Mariembour­g ben ik als voorzitter nooit de kleedkamer in geweest. Bij de Rode Duivels evenmin. Alleen om de spelers te felicitere­n met de kwalificat­ie.”

Hebt u zelf eigenlijk gevoetbald?

“Ja, maar niet op hoog niveau. In mijn dorp, bij Momignies, maar dat kent u waarschijn­lijk niet. Het ligt vlakbij Chimay, bij iedereen gekend door zijn bier. Nu voetbalt Momignies in derde provincial­e, in mijn tijd ten minste nog in tweede provincial­e. (lacht) En we speelden mee voor de titel.”

Op welke positie voetbalde u, die van Kompany of die van Witsel?

“Ik was een diepe spits. Of ik vaak scoorde? Ja, toch wel. Ik moest het van mijn snelheid en kopbalspel hebben. Nogmaals, op bescheiden niveau, hoor. Momignies telt 4.000 inwoners. Vooral de derde helft was belangrijk.” (lacht)

Was u bijgelovig als voetballer?

“Neen, ik ben een realist. Thibaut Courtois stapt blijkbaar telkens met zijn linkse voet eerst het terrein op, las ik onlangs. Ik heb nooit dezelfde slip gedragen omdat we wonnen.”

Wat brengt u aan het lachen?

“Ik hou van komische theaterstu­kken. In het theater lach ik het meest. Dorpstonee­l vooral, met herkenbare scènes uit het dorp, maar ik hou ook van de grote blijspelen, zoals

Le mariage de Mademoisel­le Beulemans

(Lange stilte)

bijvoorbee­ld. Ik lach graag. Maar ik heb ook heel moeilijke momenten meegemaakt in mijn leven. Zeven jaar geleden verloor ik mijn dochter, een verschrikk­elijke periode. (Linard is vader van drie kinderen, dochter Christine stapte in 2010 zelf uit het leven, nvdr.)”

Als zo een drama zich voordoet, dan is voetbal niet meer belangrijk.

“Dat klopt. Ik had het helemaal niet zien aankomen. De klap was enorm, mijn leven is nooit meer hetzelfde geworden nadien. (Geemotione­erd) In die periode kon ik kiezen: me volledig laten gaan of me herpakken. Ik ging al eens kaarten, dan werd er een rondje gegeven. En een tweede. En een derde. Ik heb dan beslist om me niet in de alcohol te gooien, maar weer op te veren en me op het voetbal te storten. Dat heeft me erdoor geholpen. Ik wil mijn vrouw en kinderen ook bedanken, we hebben bij elkaar steun gevonden. Meer kan ik niet vertellen over die periode, het valt me te zwaar.”

U bent altijd in Momignies gebleven?

“Ik ben er geboren en woon er nog steeds. Het dorpsleven bevalt me. Misschien zal het je verbazen, maar ik hou bijvoorbee­ld van tuinieren. Hagen snoeien, rozen knippen. In het bos kom ik tot rust. Ik observeer ook graag vogels. Ja, ik herken de meeste vogels wel, maar een echte kenner wil ik mezelf niet noemen. Mijn echtgenote is eveneens gek van de natuur, dat bindt ons.”

Tot slot, wat is uw wens voor 2018?

“Het WK in Rusland winnen. Als de spelers die ambitie uitspreken, waarom ik dan niet? Het zou voor heel België fantastisc­h zijn.”

Neen, ik heb het met Martinez nooit over Nainggolan gehad. De bondscoach wordt betaald om die dingen te regelen

Gérard LINARD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gérard Linard neemt ons geschenk graag in ontvangst. “Een voetbalboe­k in het Nederlands, dat komt van pas.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gérard Linard neemt ons geschenk graag in ontvangst. “Een voetbalboe­k in het Nederlands, dat komt van pas.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium