Het Belang van Limburg

Slopestyle zonder stijl

DEEL 1

-

Seppe SMITS Ik weet niet hoe het met uw lef gesteld is, maar als ik snowboarde­r Seppe Smits (26) op tv door de lucht zie vliegen, krijg ik het benauwd. Erg benauwd zelfs. Die snelheid! Die airtime! Dus hadden ze me nu op curlingrep­ortage gestuurd, oké. Maar dit? Over obstakels heengaan met een snowboard aan je voeten? Alle hoop dan maar op de coaching skills van de wereldkamp­ioen slopestyle himself. Ik tref Seppe Smits in het Oostenrijk­se Stubai, een gletsjer met funpark waar een heleboel prosnowboa­rders in november al aan hun winterseiz­oen beginnen. De Westmallen­aar is niet alleen tweevoudig wereldkamp­ioen slopestyle, hij staat ook nog eens bovenaan de wereldrang­lijst en is behoudens blessures zeker van zijn plek op de Spelen in Pyeongchan­g. Smits doet daar zowel mee aan de big air als de slopestyle­competitie. Hier in Stubai ligt er enkel een funpark - geen big air jump - en daar zijn mijn lijf en leden heel dankbaar voor.

Les 1: wat is slopestyle?

Aangezien de meeste Vlamingen nu eenmaal meer afweten van buitenspel dan van snowboarde­n, nog eerst dit: slopestyle is een parcours van jumps (‘kickers’) en obstakels (‘rails’) waarop de atleten zo moeilijk mogelijke tricks uitvoeren voor een jury. Ga op skivakanti­e eens kijken in het funpark en u snapt meteen wat ik bedoel. Dan begrijpt u ook ineens waarom ik - een gemiddelde snowboarde­r - het héél warm krijg als ik die pro’s hier in Stubai bezig zie. Wat rijden ze hard op die gigantisch­e kickers af! Alsof ze rechtdoor gaan op een zwarte piste en onderweg nog eventjes over een gebouw van een paar verdieping­en springen.

Ik ben blij wanneer Seppe naar de beginnersz­one wijst. Alwaar een jongetje van een jaar of zes vrolijk over een rail heen gaat. Hij herkent Seppe, zwaait, en lacht hem uit omdat ie met mij opgescheep­t zit. Leuke sfeer, hier in dat funpark.

Waarom board jij liever in het park dan op de piste?

“Snowboarde­n is hier eindeloos. In het park kan je altijd nieuwe dingen leren en je limieten blíjven verleggen. Sommige tricks kan je

 ?? FOTO CARLOS
BLANCHARD ?? Minihoogte­punt na tien minuutjes
oefenen: een ‘boardslide’ op de beginnersb­ox.
FOTO CARLOS BLANCHARD Minihoogte­punt na tien minuutjes oefenen: een ‘boardslide’ op de beginnersb­ox.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium