Het Belang van Limburg

Anderlecht wil operatie, Onyekuru zelf niet

Nigeriaans­e spits klampt zich vast aan WK-droom

- Jürgen GERIL

Eerst zei Anderlecht dat een operatie nodig was, dan zei Henry Onyekuru van niet, nu zegt Anderlecht weer van wel... Een week nadat Onyekuru (20) een zware knieblessu­re opliep tegen Eupen discussiër­en speler en club nog altijd over zijn behandelin­g. De Nigeriaans­e huurling wil niet geloven dat zijn seizoen erop zit en klampt zich wanhopig vast aan zijn moederclub Everton om hem nog fit te krijgen voor het WK. Dat kunnen ze bij RSCA maar matig appreciëre­n. Een week geleden werd Onyekuru afgevoerd na een botsing met Eupen-doelman Hendrik Van Crombrugge. Het verdict was genadeloos: een scheur in de mediale band van zijn knie en een verrekking van de buitenste kruisband. Anderlecht liet officieel weten dat zijn topschutte­r onder het mes moest en wellicht vier maanden out zou zijn.

Dat vond de Nigeriaans­e bondscoach Gernot Rorh vervelend. Hij had Onyekuru onlangs voor het eerst geselectee­rd tegen Algerije (1-1) en hij rekende op de dribbelaar voor het WK. “De coach is niet gelukkig”, stelde een woordvoerd­er van de Nigeriaans­e voetbalbon­d. “We hopen dat Henry terug is voor het WK. Jonge spe- lers hebben vaak de neiging om sneller te revalidere­n dan voorzien.” Rorh nam ook zelf contact op met Onyekuru. “We wensten Henry echt het allerbeste”, zei hij. De Nigerianen voerden zo de druk op bij de ambitieuze goalgetter. Plots rekende hij toch weer op het WK in Rusland en klampte hij zich vast aan elke strohalm om die droom te verwezenli­jken. Dus ook aan een contact met de medische staf van zijn moederclub Everton. “Everton bekeek de scan van mijn knie en meent dat een operatie niet nodig is. Het probleem kan opgelost raken met een knieverste­vigende behandelin­g en straks meld ik me daarvoor aan bij Everton.”

Sindsdien prent de speler zichzelf in dat Everton hem in dik zes weken tijd weer fit kan krijgen en dat een revalidati­e van vier maanden – die Anderlecht beoogt – niet nodig is. Het lijken wanhoopspo­gingen om het WK alsnog te halen.

Terug naar Everton

Gisteren counterde RSCA zijn huurling opnieuw. “Onyekuru onderging de nodige onderzoeke­n”, luidt het in een persberich­t. “Onze medische staf én de behandelen­de arts concludeer­den daaruit dat een operatie onvermijde­lijk is. Zij blijven dan ook achter dat standpunt staan en blijven bij hun mening dat Onyekuru meerdere maanden out zal zijn. Verdere details worden besproken met Everton.” Alle partijen zullen dus nog rond de tafel zitten, maar mirakels bestaan niet. Silvio Proto en Geert De Vlieger scheurden ooit hun achterste kruisband en vervolgden daarna hun carrière zonder operatie. Zij bleven op de been met spierverst­erkende en stabiliser­ende oefeningen voor de knie, maar dat blijft een risico. Bovendien gebruiken doelmannen hun knieën anders dan spitsen. Het is ook nog niet duidelijk waar Onyekuru straks behandeld wordt. Zijn huurcontra­ct loopt tot einde seizoen, maar eventueel kan hij bij Everton gaan revalidere­n. Zeker als hij blijft geloven dat The Toffees zijn WK-droom alsnog kunnen realiseren.

 ?? FOTO BELGA ?? Henry Onyekuru loopt een blessure aan de knie op tegen Eupen.
FOTO BELGA Henry Onyekuru loopt een blessure aan de knie op tegen Eupen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium