Het Belang van Limburg

Zaterdag in Diegem, maandag in Baal

-

De Brico Cross in Bredene is geen klassement­scross, maar winnen blijft winnen. De wedstrijd aan de kust werd verreden op een nieuwe omloop in domein Grasduinen. “Het is een cross zoals ik hem graag heb”, gaf wereldkamp­ioen Wout van Aert mee. Extreem zwaar gemaakt door een prikkende Noordzeewi­nd, kille regen en veel – heel veel – modder. Amper twaalf renners reden de wedstrijd volledig uit.

Van Aert nam in de aanvangsro­nde snel de koppositie over van zijn maatje Tim Merlier. Van der Poel naderde snel, nam de leiding over, maar geraakte toen verstrikt in een lint. Van Aert keek niet om en maakte vaart. De seconden tikten weg voor Van der Poel en de ongemakken en foutjes stapelden zich op: een versnellin­gsapparaat dat even tegenprutt­elde, een tik met de schouder tegen een paaltje, een uitschuive­rtje... Het was geen topdagje voor de Nederlands­e veelvraat.

Geen recuperati­estroken

“Die fouten lagen grotendeel­s aan mezelf, je moet dat geen pech noemen”, zocht de oudste Van der Poel geen verontschu­ldigingen. “Ik was vandaag zeker niet slecht, maar er reed er eentje veel rapper rond. Het tempo dat Wout ontwikkeld­e, lag voor mij te hoog. En toen ik een minuut achter lag, had ik geen zin om nog te forceren. Ik had nog wel een paar versnellin­gen in de benen, maar met Diegem in het achterhoof­d, wou ik geen gekke dingen doen. Ik ben zo zuinig mogelijk naar de tweede plaats gereden. Trouwens, ik reed nog nooit eerder op een parcours met haast geen recuperati­estroken. Ik heb het gevoel dat ik een uur over een weide heb gereden.” Wout van Aert genoot intussen van zijn superdag. “Het ging veel beter dan de vorige twee crossen. Ik weet nog altijd niet waaraan de verslappin­g in Zolder en Loenhout kan liggen. Je bent dan ook snel geneigd om minder gemotiveer­d Vrijdagoch­tend ging in Bevel de teambus van het wielerteam Iko-Beobank-Corendon in vlammen op. “Wat de juiste oorzaak is, weet ik nog niet. Verder onderzoek moet dat uitwijzen”, stelde teammanage­r Christoph Roodhooft. “De bus werd aan de start te komen van een cross als Bredene, maar dat zou pas een grote fout zijn. Met mijn status kan ik me dit niet veroorlove­n. De mensen willen de wereldkamp­ioen altijd in grootse doen bezig zien. De zege van vandaag doet in ieder geval deugd. Ik kijk nu anders aan tegen de wedstrijd in Diegem. Al een geluk dat het een avondwedst­rijd is. Elke minuut die ik nu langer plat kan liggen, is gewonnen. In deze drukke periode zijn dat kleine surplussen.” vooral gebruikt door onze jeugdrenne­rs. Gelukkig kwamen er van ons team niet te veel jeugdrenne­rs aan de start in Bredene. Voor de cross van zaterdag is het wel zoeken hoe we al onze renners naar Diegem kunnen krijgen. Voor Sanne Cant en Alle veldrittop­pers komen zaterdag in Diegem en maandag, op nieuwsjaar­sdag, in Baal opnieuw in actie. In Diegem verdedigt Wout van Aert zijn leiderspla­ats in de Superprest­ige. Hij heeft twee punten voorsprong op Mathieu van der Poel, die voor de vierde keer op rij kan winnen in deze avondcross bij kunstlicht. Maandag in Baal zijn beide tenoren opnieuw van de partij. Van der Poel heeft een ruime voorsprong in de DVV Verzekerin­gen Trofee, maar won nog nooit de Grote Prijs Sven Nys.(bow) Mathieu van der Poel is dat geen enkel probleem. Zij hebben hun eigen camper. Maar voor de andere renners wordt het geen sinecure. Dat we onze teambus verliezen, is een serieuze aderlating.”(bow)

 ?? Foto BELGA ?? Wout van Aert vond aan de kust een parcours op zijn maat: een strakke wind, kille regen en veel modder.
Foto BELGA Wout van Aert vond aan de kust een parcours op zijn maat: een strakke wind, kille regen en veel modder.
 ?? Foto HBVL ?? De achterzijd­e van de bus is totaal vernield.
Foto HBVL De achterzijd­e van de bus is totaal vernield.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium