Het Belang van Limburg

DE OOGST VAN EEN JAAR VORSEN

Voor de wetenschap was 2017 een bewogen jaar. Vlakbij onze aarde blijken zeven bewoonbare planeten te liggen, een reusachtig­e ijsberg raakte op drift bij de Zuidpool en een nieuwe orang-oetansoort stak haar neus aan het venster.

-

Als die plaat verder afbrokkelt en in de oceaan terechtkom­t, kan dat landijs in zee schuiven. Dat zou de zeespiegel wel doen stijgen - met naar schatting een centimeter wereldwijd.

Kosmische aanvaring Feest voor de fysica: zo’n 130 miljoen lichtjaar bij de aarde vandaan botsen twee neutronens­terren met een enorme klap op elkaar. Fysici zijn in de wolken als het nieuws over die kosmische aanvaring langs diverse kanalen op aarde terechtkom­t: behalve als zwaartekra­chtgolven ook onder de vorm van gamma-, röntgen-, ultraviole­t-, infrarood-, optische en radiostral­ing. Hetzelfde kosmische verhaal, maar dan verteld door meerdere bronnen, markeert zo de geboorte van een ‘meertalige’ astronomie. Nog een opsteker: astronomen kunnen vaststelle­n hoe in het geweld van de kosmische botsing op reusachtig­e schaal zware elementen werden gevormd: lood, goud, platina, uranium en een boel andere atomen uit de onderste helft van de tabel van Mendeljev. Alleen al van goud is er méér gevormd dan de hele massa van de planeet aarde.

Vette kost dan toch niet zo ongezond Veel stof deed een studie opwaaien die - tegen de verzamelde wijsheid van alle dieetgoero­es in - suggereerd­e dat verzadigde vetten uit melk, vlees en kaas van het menu schrappen, niet valt aan te bevelen voor wie gezond wil leven. Door de hoeveelhei­d vet in je voeding te beperken, zou je niet je kans op hartziekte en voortijdig overlijden vermindere­n, maar je leven zelfs kunnen verkorten. Die controvers­iële boodschap maakte van de bijdrage in het artsenblad The Lancet het meest becommenta­rieerde wetenschap­pelijke artikel van 2017. De studie, waarvoor onderzoeke­rs de voedselinn­ame en de gezondheid van 135.000 mensen in achttien landen gedurende ruim zeven jaar hadden gevolgd, resulteerd­e in 168 nieuwsverh­alen, 8.313 tweets en 441 Facebook-berichten.

Aantal insecten keldert Het aantal insecten in Duitse natuurgebi­eden neemt in razend tempo af. Uit 63 beschermde natuurgebi­eden in Duitsland zou sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten zijn verdwenen, en er is geen reden om aan te nemen dat de situatie in de rest van Europa anders is. Die alarmerend­e boodschap stuurden Duitse en Nederlands­e biologen dit najaar de wereld in. Maar biologen die niet bij de studie betrokken waren, uitten achteraf forse kritiek op het onderzoek. De statistiek zou niet deugen en er zou onvoldoend­e vaak bemonsterd zijn om de apocalypti­sche conclusie hard te kunnen maken.

Derde orang-oetansoort Op het Indonesisc­he eiland Sumatra is een nieuwe orang-oetansoort gesignalee­rd. De tapanuli uit het BatangToru­woud in het zuiden van Sumatra wijkt volgens zijn ontdekkers onder meer qua skeletbouw en gebit af van de twee bekende orang-oetansoort­en. Ook genetisch zijn er aanzienlij­ke verschille­n. De tupanili zou daarmee wereldwijd de achtste primatenso­ort vormen (behalve de mens en de twee al bekende orang-oetansoort­en worden ook twee in Afrika levende gorillasoo­rten, chimpansee­s en bonobo’s tot de primaten gerekend.) Geschat wordt dat er zo’n achthonder­d tapanuli’s op Sumatra leven hun leefgebied wordt bedreigd door de houtkap en de geplande aanleg

van een dam.

 ??  ?? Botsende sterren
Botsende sterren
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium