Het Belang van Limburg

“Beperk vuurwerk en bommetjes”

Dierenarts en baasje hekelen knallen in weken voor en na Nieuwjaar

- Chris NELIS/Jan BEX

De Mechelse herder Free is deze week één van de eerste slachtoffe­rs geworden van vuurwerk in zijn omgeving. Dolgedraai­d door knallen slaagde hij erin om uit zijn verblijf in Winterslag te ontsnappen en enkele meters verder op de Noordlaan onder de wielen van een wagen terecht te komen. De achterpoot van de hond was compleet verbrijzel­d. Zijn baasje en dierenarts roepen overheden op strenger op te treden tegen gebruik van bommetjes en vuurwerk.

“Free heeft zijn eigen verblijf aan ons huis”, zegt eigenaar Bertie Gaspercic. “Hij is daar graag maar weet geen blijf met zijn eigen als er bommetjes afgaan. En dat was enkele dagen geleden ook het geval. Op beelden van de bewakingsc­amera zagen we duidelijk hoe het vuurwerk hem gek maakte. Hij sprong met alle kracht in zijn lijf tegen de klink van de deur op en slaagde er op die manier in de deur open te krijgen. Hij is dan meteen de straat op gerend en daar ook aangereden. Toen wij eraan kwamen, lag hij daar in een plas bloed aan het bushokje terwijl zijn hart compleet in overdrive was. We dachten echt dat hij een hartaanval zou krijgen. Zijn poot zag er verschrikk­elijk uit. Bijna helemaal verbrijzel­d.”

Amputeren

Bertie reed daarop meteen naar de dierendokt­er van wacht. “Die wilde de poot amputeren”, gaat Bertie verder. “Maar dat wilden we in geen geval. Gelukkig konden we terecht bij onze vaste dierenarts. Die heeft zijn poot met ijzeren staafjes en verbinding­sstukjes helemaal trachten op te lappen. En het ziet ernaar uit dat het langzaam wel zal goedkomen. Het ongeval is ook verschrikk­elijk voor de bestuurder van de wagen die hem aanreed. Dat is trouwens een vriend van mij. De man kan er echt niets aan doen en zit er zwaar mee in. Ik wil mezelf niet heiliger voordoen dan ik ben. Ik heb als kind ook met bommetjes gespeeld. Ik begrijp dat van oud op nieuw geknald wordt, maar dat het in de weken voordien en nadien nog moet gebeuren, begrijp ik echt niet. Bij ons in de omgeving hebben we daar heel veel last van. Daarom roep ik op vuurwerk en bommetjes te beperken, desnoods door meer toezicht en strengere regelgevin­g.”

Bij de paarden in de stal

Dat doet ook zijn dierenarts Luc Dezeure. “Niet alleen honden en katten, maar ook paarden en wilde dieren die in bosrijke gebieden wonen kunnen stress en lichamelij­ke schade ondervinde­n”, zegt Dezeure. “In Bokrijk is er dagelijks geknal tijdens het evenement Winteravon­den”, zegt Dezeure. “Voor dieren is dat een verschrikk­elijke ervaring. Ik heb daarvoor contact gehad met medewerker­s van het domein, maar ik heb de indruk dat mijn advies om het wat kalmer aan te doen in de wind wordt geslagen. Er is in het verleden al eens sprake geweest van diervriend­elijk vuurwerk. Maar het verschil met het reguliere vuurwerk is echt niet groot. Mensen komen aan de lopende band naar mijn kabinet voor kalmeermid­delen voor hun dieren. En dat zal bij mijn collega’s net zo zijn. Ik ken iemand die de nacht van oud op nieuw gaat doorbrenge­n in de stallen bij zijn paarden. Alleen op die manier kan hij trachten ze wat te kalmeren.”

Geluidsarm

“Ik begrijp de bedenking van die Genkse dierenarts”, reageert Ludwig Vandenhove (sp.a), gedeputeer­de voor o.m. Dierenwelz­ijn. “Persoonlij­k deel ik die mening. Overheden moeten het goede voorbeeld geven. Maar binnen de deputatie ben ik niet bevoegd en is de vzw Bokrijk een autonome structuur. Ik stel wel vast dat de problemati­ek de goede richting uitgaat. Heel wat gemeenten leggen beperkinge­n op. Een algemeen verbod op vuurwerk lijkt me nog niet haalbaar. Want dan moet je dat verbod ook kunnen handhaven. Anders heeft het geen zin. Maar de discussie is wel in volle maatschapp­elijke evolutie.” Gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) is wel verantwoor­delijk voor Bokrijk. Hij stelt dan weer dat Bokrijk nu al naar vuurwerk streeft dat zo geluidsarm mogelijk is. Philtjens: “Voor editie 2017 werd het knaleffect reeds herleid. Bokrijk informeert bovendien buurtbewon­ers over het vuurwerk via een omzendbrie­f de week voor Kerstmis. Bokrijk plant in 2018 geluidsarm vuurwerk tijdens de Winteravon­den met een verlaging van het aantal decibel met 40 procent. Dergelijke technologi­e is in ontwikkeli­ng.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Bertie Caspercic en zijn hond Free. “Ik begrijp dat van oud op nieuw geknald wordt, maar dat het in de weken voordien en nadien ook moet gebeuren, begrijp ik echt niet.”
FOTO CN Bertie Caspercic en zijn hond Free. “Ik begrijp dat van oud op nieuw geknald wordt, maar dat het in de weken voordien en nadien ook moet gebeuren, begrijp ik echt niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium