Het Belang van Limburg

“Sluit niet uit dat ik herbegin”

Genkse stripwinke­l Bloomie’s sluit na 36 jaar

- Jan BEX

Stripwinke­l Bloomie’s in Genk stopt ermee. “Vanaf volgende week kopen we geen nieuwighed­en meer aan. Half januari zal de uitverkoop starten”, zegt zaakvoerde­r Luk Schrijvers. “Met pijn in het hart. Ik sluit niet uit dat ik ooit nog herbegin, maar ik kan geen twee dingen tegelijk goed doen. Onze stripuitge­verij Daedalus, die blijft groeien, heeft mij als voltijds uitgever ook hard nodig. Ik moest kiezen.”

Bloomie’s ligt al jaar en dag aan de Rootenstra­at tussen Shopping 1 en Shopping 2, een intussen verkommerd pleintje waar de stad Genk best nieuw leven in zou blazen. Dat is niet de reden dat geboren en getogen Genkenaar Luk Schrijvers (54) stopt met zijn stripwinke­l. “Ik heb er lang over nagedacht. Onze stripuitge­verij Daedalus wordt te groot. Heeft me te zeer nodig. Maar Daedalus zal wel in dit pand gevestigd blijven.” Terwijl een winkel runnen ook een voltijdse job is. Schrijvers: “Een waar je ook dag, en soms ook nacht, mee bezig moet zijn. We hebben echt over alternatie­ven nagedacht, zoals twee avonden per week openhouden. Maar uiteindeli­jk is dat knip- en plakwerk. Nu is de beslissing definitief. Vanaf februari gaat al mijn tijd naar Daedalus. Tot spijt van de klanten. Al zal ik dat contact hard missen. In al die jaren was niet mijn verzamelin­g, of wat ik hier verdiende, het belangrijk­st. Wel al die vriendscha­p. Het klinkt misschien melig, maar het is wel zo. Een goeie stripwinke­l is zoals een café: daar wordt over alles gepraat. En daar wordt veel gelachen.”

Met de paplepel

Ruim zesenderti­g jaar geleden, in februari 1981, startte Luk Schrijvers, nog geen 18 toen, zijn eerste Bloomie’s, toen nog aan Shopping 2. “Genoemd naar winkelkete­n Bloomingda­le’s in Amerika. Waar je alles kon kopen: van een speldenkno­p tot een Rolls. Ja, ik had veel fantasie toen.” Daarmee was Bloomie’s niet de eerste stripspeci­aalzaak in Limburg. Wonderland in Hasselt bestond al. “Ik was zo’n échte stripliefh­ebber. Het is me met de paplepel ingegeven. Ma las me

Jommekes voor. Nero’s! Mijn moeder, Annie Biesmans, heeft me al die jaren hard gesteund. Ze heeft ook lang in de winkel gestaan. Nu is ze 88 en leest ze nog altijd strips.”

Tablet

De jaren tachtig? Gouden jaren voor het stripverha­al. Stripwinke­ls schoten uit de grond. Nu gaat de voorlaatst­e dicht in Limburg. Alleen Wonderland in Hasselt is er nog. “Geen concurrent. Collega’s”, zegt Luk. “Maar de wereld is wel veranderd. De oplages van toen zijn er niet meer. Niet omdat er nu te veel strips uitkomen, er is te veel ander tijdverdri­jf. Toen had je de cinema, drie kanalen op tv, muziek, boeken en strips. Sinds de computer en internet is het eindeloos. Wie koopt nu nog cd’s?”

“Terwijl de echte stripliefh­ebbers, en ook mensen die rust zoeken, wel degelijk nog strips kopen. Wat is er zo gezellig in huis als een mooie stripcolle­ctie tegen een muur? Ik ken er weinig die een strip op hun tablet lezen. De leesbepaal ervaring is toch niet hetzelfde. Van de collega-uitgevers in Frankrijk hoor ik precies hetzelfde. Al hoor ik dikwijls van mensen: De tijd is voorbij om zo’n winkel open te houden. Daarmee ben ik het niet eens. Als je service, kennis, passie en gezellighe­id brengt, dan marcheert zo’n winkel. Maar daarvoor moet je tijd hebben. En die ontbreekt mij.”

Geen suikeroom

Die tijd gaat nu naar stripuitge­verij Daedalus, een geesteskin­d van Schrijvers. “Ik zag in Frankrijk met 4.000 striptitel­s per jaar veel verschijne­n waarvan ik het jammer vond dat het niet vertaald werd. Plus: ik zag slordighed­en bij andere uitgeverij­en in ons taalgebied. Ik dacht: Dat kan beter. Zo is het begonnen in december 2006: met twee strips. Dankzij medevennoo­t Michel Croonen, die hier klant was, zijn we financieel comfortabe­l kunnen starten. Michel, die meerdere bedrijven heeft, helpt nog altijd met de zakelijke kant. Als er bijvoorbee­ld moet onderhande­ld worden met de verdelers, zal hij dat eerder doen. Ik dan weer wat Daedalus uitgeeft.”

Intussen is Daedalus zelfbedrui­pend. “We moeten al lang niet meer bedelen bij onze suikeroom. Daedalus is levensvatb­aar gebleken. We maken winst. We hebben twee voltijdse werknemers en tien freelancer­s voor lettering, vertaling en correcties. En we groeien nog altijd. Toen was het idee 10 à 15 strips per jaar uit te brengen. Nu zitten we aan honderd titels per jaar. Volgend jaar aan honderdtwi­ntig.”

Klanten

De klanten van Bloomie’s weten het intussen. “Hun reactie? Van verdriet tot boosheid. Nu ja, een beetje boosheid. In de zin van:

Waar moeten we nu naartoe? Ik heb zelfs een klant uit Den Haag die al 32 jaar komt. Eerst kwam hij alleen, dan met zijn kinderen en nu met zijn kleinzonen. Vrijdagavo­nd komt hij een klapke doen, zaterdag doet hij zijn aankopen. In Den Haag kan hij uiteraard ook strips kopen. Maar hier is het gesélliger, zegt hij.”

Luk Schrijvers ziet wel meer klanten die intussen met grijzende slapen of kalende kruinen tussen de rekken snuffelen, al dan niet met kleinkinde­ren. “Ze zeggen dat het publiek verouderd is. Pfff. Ik heb toch nog altijd jonge mensen die komen en die het een geweldig medium vinden. Alleen de echte kinderen, de 7- 8-jarigen, de eerste lezertjes, zie ik minder. Ach, de strip zelf is ook veel meer een genre voor volwassene­n geworden. Ik zal ze missen, de klanten. En ik sluit niet uit dat ik ooit nog herbegin.”

Een goeie stripwinke­l is zoals een café: daar wordt over alles gepraat. En daar wordt veel gelachen Luk SCHRIJVERS

Zaakvoerde­r

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? “Ik hoor dikwijls van mensen: De tijd is voorbij om zo’n winkel open te houden. Daarmee ben ik het niet eens”, zegt Luk Schrijvers.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR “Ik hoor dikwijls van mensen: De tijd is voorbij om zo’n winkel open te houden. Daarmee ben ik het niet eens”, zegt Luk Schrijvers.
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Luk Schrijvers en Koen Lommelen. Binnenkort werken de twee helemaal voor stripuitge­verij Daedalus.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Luk Schrijvers en Koen Lommelen. Binnenkort werken de twee helemaal voor stripuitge­verij Daedalus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium