Het Belang van Limburg

Glazen Gandhi voor het Astridpark

Stad plaatst volgend jaar prestigieu­s kunstwerk voor verjaardag mensenrech­ten

- Geert VAN BAELEN

In het Lommelse Prinses Astridpark zal volgend jaar een indrukwekk­end kunstwerk worden gerealisee­rd als eerbetoon aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Een beeldengro­ep met zes glazen portretten van iconische voorvechte­rs van de mensenrech­ten zullen samen met een bronzen beeld worden opgesteld aan het openluchtt­heater in het park. De kostprijs van meer dan 150.000 euro wordt gedragen door de Stichting Charlotte van der Seijs, die de realisatie toevertrou­wt aan de Nederlands­e kunstenare­s Margot Homan. De figuren die uitgebeeld zullen worden, zijn Mahatma Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King en Eleanor Roosevelt. “Om ons lijstje aan te vullen zochten we nog Europese voorvechte­rs, en liefst vrouwelijk­e”, zegt Louis Vanvelthov­en, de voorzitter van de private Stichting Charlotte van der Seijs, genoemd naar de Nederlands­e Lommelaars­ter die in 2007 haar vermogen naliet aan het Glazen Huis voor culturele projecten. “Eva Brems, professor mensenrech­ten, heeft ons toen verwezen naar twee Belgische vrouwen die een belangrijk­e rol hebben vervuld.”

Het gaat om de in 2005 overleden feministe Lily Boeykens die jarenlang voorzitste­r was van de Internatio­nale Vrouwenraa­d, en een belangrijk­e stem had binnen het emancipati­ebeleid van de VN. Daarnaast zal ook Françoise Tulkens, professor en gewezen rechter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, vereeuwigd worden. “Van de zes geportrett­eerden is zij als enige nog in leven. Ze heeft ons laten weten zeer vereerd te zijn. Ook de familie van Lily Boeykens is opgetogen.”

Dat het kunstwerk net volgend jaar ingehuldig­d zal worden, is niet toevallig. “In 2018 staan we stil bij de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, zegt Louis Vanvelthov­en. “Vlakbij het belangrijk­ste Duitse militaire kerkhof van de Tweede Wereldoorl­og zal het kunstwerk komende generaties blijven aanzetten tot nadenken.”

Oplichten

Na een oproep koos de stichting voor het ontwerp van de Tilburgse beeldende kunstenare­s Margot Homan. Het werk ‘Een Forum van de Rechten van de Mens’ zal bestaan uit zes twee meter hoge, glazen portretten van mensenrech­tenactivis­ten. “Door de breking van het zonlicht zullen hun gezichten oplichten, en zien we ze bijna letterlijk als lichtende voorbeelde­n. Het effect is ook telkens anders, en zowel aan de voor- als achterzijd­e zichtbaar”, vertelt ze.

De stichting – die het kunstwerk kadert in de driejaarli­jkse Internatio­nale Glaskunstp­rijs – verwacht dat de inhuldigin­g van de portretten in september zal gebeuren. Het bronzen beeld, dat de kunstenare­s in Italië laat gieten, zal waarschijn­lijk later klaar zijn. De inhuldigin­g hiervan wordt dan voorzien op 10 december, de eigenlijke verjaardag van de Universele Verklaring van de Mensenrech­ten. De beeldengro­ep zal 150.000 euro kosten, maar de stichting voorziet ook nog eens 40.000 euro voor randactivi­teiten waarbij de jeugd wordt betrokken. Burgemeest­er Peter Vanvelthov­en (sp.a) is blij met het initiatief dat volgens hem het louter artistieke ver overstijgt. “Het thema blijft actueel en voer voor reflectie.”

Door de breking van het zonlicht zullen hun gezichten oplichten, en zien we ze bijna letterlijk als lichtende voorbeelde­n

XMargot HOMAN

 ?? Foto GVB ?? De beeldengro­ep, met onder andere glazen portret van Mahatma Gandhi (foto boven) komt aan het openluchtt­heater in het Prinses Astridpark.
Foto GVB De beeldengro­ep, met onder andere glazen portret van Mahatma Gandhi (foto boven) komt aan het openluchtt­heater in het Prinses Astridpark.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium