Het Belang van Limburg

VAN DE KIJKCIJFER­S

EÉN EN ‘REIZEN WAES’ EENZAAM AAN DE TOP VAN DE KIJKCIJFER­S IN 2017

- Raymond DE CONDÉ

‘Reizen Waes’, meer bepaald het tweede deel van de reis die Tom Waes maakte door China, is met grote voorsprong het best bekeken tv-programma van het jaar. Het programma haalde bijna 2 miljoen kijkers, in deze tijd een haast onhaalbaar geacht kijkcijfer. Eén, de meest bekeken zender in Vlaanderen, heeft 38 programma’s in de Top 50, VTM heeft er 10, VIER slechts 2. 38 programma’s hadden meer dan 1 miljoen kijkers. Er werd dit jaar meer tv gekeken dan ooit. Dat hoeft niet langer op een klassiek tv-scherm en ook niet meer op het moment van uitzending. Uitgesteld kijken, ook via smartphone, tablet of computer, wint aan popularite­it. Dat baart commerciël­e zenders zorgen omdat de reclame dan wordt doorgespoe­ld. Er wordt naarstig gezocht naar modellen om uitgesteld kijken toch rendabel te maken.

Voor Olivier Goris, netmanager van Eén, is ‘Reizen Waes’ “het ideale programma voor Eén” omdat het entertainm­ent en informatie op een slimme manier combineert. Op de tweede plaats staat ‘Thuis’, een milde vorm van verslaving voor massa’s Vlamingen. Derde is ‘Blokken’, dat anders in de vooravond al hoog scoort, maar nu de top drie haalt dankzij die ene uitzending op zondag 10 december waarin Ben Crabbé zijn 5000ste aflevering vierde.

Eén scoorde dit jaar ook met topfictie. ‘Beau Séjour’ kreeg compliment­en van niemand minder dan Stephen King, die een personage als Kato, die op zoek gaat naar haar moordenaar, zelf had kunnen bedenken. Net als ‘Beau Séjour’ werd ook ‘Sorry voor Alles’ in het buitenland bekroond, met een internatio­nale Emmy nog wel, al lijkt dit format snel aan slijtage onderhevig. Net niet in de Top Tien, als elfde, vinden we ‘Twee tot de Zesde Macht’, de quiz van Bart De Pauw die plotseling uit het zendschema werd geschrapt omdat de VRT de samenwerki­ng met Bart De Pauw stopzette. Het was de meest besproken

– en de meest trieste – gebeurteni­s van het jaar in het Vlaamse tv-wereldje.

Het best bekeken VTM-programma van het jaar was ‘Allemaal Chris’ dankzij de hoge score van de eerste aflevering, die hoge verwachtin­gen wekte. Daarna ging het echter bergaf. Op VIER was ‘De slimste mens ter wereld’ het best bekeken, nog net iets beter dan ‘De Mol’. Het zijn twee topprogram­ma’s die destijds met productieh­uis Woestijnvi­s verhuisd zijn van Eén naar VIER. Recentere formats scheren niet meer zo’n hoge toppen.

Buitenland

In Nederland behaalde de huldiging van de vrouwen die het EK voetbal wonnen dit jaar het hoogste kijkcijfer: 5,3 miljoen kijkers juichten mee. In het Verenigd Koninkrijk was het meest bekeken programma ‘Blue Planet II’, met 17 miljoen kijkers. Deze wondermooi­e docureeks loopt nu overigens op Canvas.

 ?? FOTO BELGA ?? Tom Waes.
FOTO BELGA Tom Waes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium